ГЕРБ: Избирателите ни подкредиха така, че никой да не може да управлява сам

Близо половината българи очакват следващото управление да е дясно-центристко, обяви Цветанов

по статията работи: iNews.bg | 19.04.2017 | 11:10

В началото на 44-то Народно събрание, от името на Парламентарната група на ГЕРБ искам да поздравя всички парламентарни групи за тяхното представяне на проведените избори. Предизборната надпревара беше състезание на идеи и това даде възможност на хората да направят разумно своя демократичен избор. По силата на обществената подкрепа, която ГЕРБ получи на вота, ние сме първа политическа сила в 44-тото Народно събрание. Това гласи декларацията на парламентарната група на ГЕРБ, прочетена по повод началото на работата на новия парламент от зам.-председателя на партията и шеф на депутатите й Цветан Цветанов.

Българският избирател за пореден път ни подреди така, че никой да не може да управлява самостоятелно. Това налага управленска формула, която да бъде изградена на здрава основа. ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен 4-годишен управленски мандат. Благодаря на всички милион и 147 хиляди български граждани, които с гласа си препотвърдиха подкрепата си за реалните решения за управлението на страната. По време на кампанията многократно заявихме, че няма да обещаем нищо, което не можем да изпълним. Избирателите ни са наясно, че не искаме да правим ефектни политики, които да се харесват само заради своя популистки заряд.

Предвидимостта на ГЕРБ е в основата на общественото доверие. Хората избраха рационален управленски модел срещу самоцелното желание за промяна или подмяна. Последните социологически изследвания показаха, че близо половината българи очакват следващото управление да е дясно-центристко. Доста по-малко залагат на ляво-центристко управление - около 30%. Изборната ни победа следователно е свързана с масови очаквания именно около ГЕРБ да се консолидира бъдещото управление на страната. Преговорите за коалиционно управление, които водим отчитат желанието на хората за дясно-центристка политика. Но коалиционната формула надяваме се ще ни отведе и по-далеч – към политическо съгласие по националните приоритети.

Длъжен съм да отбележа очакванията си в рамките на новата управленска формула да няма място за политически рекет. Добре ще е подобна порочна практика да остане единствено лош пример от миналото. Уверявам ви, че в ГЕРБ ще се стремим към отговорно и прозрачно управление, от каквото страната ни се нуждае днес. ГЕРБ ще настоява за прозрачност и ясни принципи на управление, за да не бъдем жертва на междупартийни и вътрешнокоалиционни интриги. Ние вече работихме в условията на вътрешна и външна опозиция и трупахме негативи, в това число и чуждите. В резултат, поради крайна необходимост, а не заради каприз или политически егоизъм избрахме варианта да отидем на нови избори пред това да продължим да управляваме с цената на неприемливи компромиси. Направихме нелек избор и платихме цената за този избор, но в крайна сметка отново спечелихме вота на избирателите.

Искаме обаче да сме категорични и ясни - за нас управлението не е самоцел. Това означава, че ние получаваме силна управленска енергия единствено от успехите и развитието на държавата. При управленска формула, която води до застой, забавено развитие или разграждане на постигнатото, не е разумно, не е обществено приемливо и не е етично да се управлява напук и на всяка цена. Каквито примери помним от съвместните управления на БСП и ДПС. Казвам това в контекста на всички упреци от опозицията, свързани с пълните мандати. Управлението по наши представи е синоним на развитие и просперитет, а не на безскрупулно "задържане на властта”. Нашите избиратели ни разбраха правилно, ако съдим по резултатите от тези избори. Надяваме се и широката общественост да подкрепя подобна визия за управлението на страната.

Управленската програма на ПП ГЕРБ залага на реални решения за развитието на България. Ние предлагаме отработени механизми на взаимодействие между политиките в различните публични сфери. В този смисъл за нас няма да има маловажни сфери, въпреки, че имаме приоритети. ГЕРБ е наясно, че поема своя нов управленски мандат в усложняваща се и дори взривоопасна международна обстановка, когато е необходима органична връзка между външнополитическа управленска компетентност, международна легитимност на властта у нас и безпощадна яснота по националните приоритети.

Нужен е не само политически, но и обществен консенсус по тези приоритети. Нужна е обща посока, в която неотклонно да гледат Парламент, Президент и правителство. Ние знаем, че в масовите представи на българите именно ГЕРБ е партията, която се ползва с най-голяма подкрепа и доверие когато става дума за отстояване на националната сигурност. Днес подобна оценка ни изпълва единствено с чувство на нарастваща отговорност.

Политическият профил на ГЕРБ е отдавна добре познат в страната, Европа и по света и това е гаранцията, че крайни форми на национализъм, каквито се вменяват от опозицията, няма да бъдат допуснати. Законодателните и управленските ни намерения са съобразени с насоките на развитие на Европейския съюз. В същото време и ние, и коалиционните ни партньори, няма да изпускаме от внимание какви приоритети задава националния интерес на България.

Законодателните ни приоритети са продължение на законодателната дейност на ПГ на ГЕРБ в 43 НС. Само ако сме последователни, политиките ни ще бъдат перспективни. Законодателната ни програма е ориентирана към средносрочни и дългосрочни стратегии за развитието на България. Краткотрайните законови решения често остават конюнктурни и средносрочно се оказват неефективни. В парламента ще работим със съзнанието, че за кратко време българите очакват от нас реални резултати и то в областите, които ги засягат в най-голяма степен – продължаване на съдебната реформа, борбата с корупцията на всички нива, стандарт на живот, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване, национална сигурност и икономически просперитет. Стремежът ни към високо качество на приеманите закони ще бъде водещ в рамките на този състав на Народното събрание.

ПГ на ГЕРБ гледа на референдумите като на работещ демократичен механизъм за обратна връзка по най-важните и актуални теми. Заявяваме твърдото си намерение да превърнем в законодателни актове и последващи управленски действия резултатите от референдума, проведен едновременно с президентските избори от края на 2016 г.

ГЕРБ се ангажира с последователно прилагане и контрол на приетите политически действия и произтичащите от тях решения за промени в изборното законодателство на страната. Ние сме категорично против идеите на президента за промени в изборното законодателство, противоречащи на Конституцията на България и ограничаващи изконните права и свободи, гарантирани на българите от върховния закон на държавата ни.

ПГ на ГЕРБ би желала да работи в 44-то Народно събрание в условията на добронамереност, непредубеденост и в диалог с останалите партии. Считаме, че вече имаме известен положителен опит натрупан в работата с колегите ни от 43-то Народно събрание. Убедени сме, че това е верният път за възвръщане на общественото доверие в парламента. Централно място не само у нас, но и в Европа и по света заема темата за сигурността, която става все по-голяма и многостранна. Националната ни сигурност няма алтернатива и няма цена, която да е висока, когато става дума за опазване на границите, собствеността и живота на българите. Водени от подобно разбиране, ще поставяме като приоритети законодателните инициативи произтичащи от нуждитена националната ни сигурност.

Ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция. Тя расте на фона на засиленото влияние на трети страни в региона на Черноморе и Балканите. Сътрудничеството между ЕС и НАТО трябва да се задълбочи.

Законодателната програма на 44-тото Народно събрание няма как да остане извън публичният образ на страната ни по време на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Надяваме се чрез добро законодателство и политическа добросъвестност да подпомогнем процеса на европейска легитимация на процесите на развитие на България. Това би било значима инвестиция в бъдещето на страната ни.

В заключение, пожелавам на всички здраве, енергия и сили за да бъдем на висотата на задачите, които ни предстоят. Българският народ е мъдър и винаги усеща фалша в политиката. Напомням на всички нас, които сме в тази зала, че България е парламентарна република и ни остават 4 години съвместна работа. България е над всичко. Успех!, завърши Цветанов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.