Депутатите с цял месец почивка преди изборите! Двуличие и демагогия било да работят?!

Парламентът поработи 45 минути и се саморазпусна за 4 седмици до 5 ноември, с мотива, че и без това нищо няма да свършат - само политиканстват

по статията работи: Ростислава Иванова | 12.10.2016 | 12:10

След като поработиха 45 минути в пленарна зала през първия работен ден на парламентарната седмица, народните представители изненадващо си гласуваха цял месец предизборна ваканция. Това стана по предложение на "Атака" и почти единодушно бе прието от останалите групи в залата с изключение на БСП. Първоначалният проект на ГЕРБ и други парламентарни групи предвиждаше само две седмици разпускане преди изборите – от 26 октомври, за да могат избраниците да агитират по места за кандидат-президента на своята партия. Днес обаче те решиха да си дадат повече почивка и време за президентската кампания - от 12 октомври до 4 ноември. Мотивите на "Атака" са, че така няма да се използва парламентарната трибуна за агитация и други предизборни цели, предаде БГНЕС.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който е от управляващата коалиция, подкрепи предложението с мотива, че е "непочтено да продължава да се имитира работа на Народното събрание". По-добре така - не да се имитира дейност, а всъщност да се прави кампания. По-добре да не бъдем лицемери и двулични към обществото и към народа. Нека да си кажем - в предизборна кампания кои сме", заяви Симеонов и подкани колегите си в залата да гласуват за дългата ваканция.

По-късно в кулоарите Симеонов коментира пред журналисти, че в законодателната дейност до изборите умишлено се избягват всички остри и конфликтни въпроси и законопроекти, което правело работата им безсмислена.

"Трябваше да гледаме само ратификации и всякакви други неособено значими законопроекти", допълни той. И увери, че пропуснатото може да бъде наваксано с извънредни заседания.

След като обаче така или иначе се бяха разкарали до парламента, депутатите решиха да не продължават работа и в днешния първи пленарен ден от седмицата и се саморазпуснаха веднага. След гласуването за дългата почивка временният председател на парламента Димитър Главчев закри заседанието.

В първия седмичен работен ден парламентът трудно успя да събере кворум. Първоначално в залата се регистрираха 109 народни избраници от минимум необходимите 121. Това принуди Главчев да даде 30-минутна почивка до събиране на кворум в залата.

Народните представители обаче ще участват в заседанията на парламентарните комисии. През този месец на изборна агитация депутатите няма да могат да ползват служебния транспорт на Народното събрание, освен в дните, когато заседават парламентарните комисии, реши още мнозинството.

Според Димитър Главчев, който замества в парламента титулярния председател Цецка Цачева, излязла в неплатен отпуск като кандидат-президент на ГЕРБ, месечното зоставане на законодателната дейност ще бъде наваксано с извънредни заседания. "Работата на парламента ще бъде свършена както трябва", увери той журналистите в кулоарите.

"Както е предложено решението и гласувано в зала, нищо друго не остава за мен, а и за който и да е председател, освен да приеме гласуването. Нищо друго не ни остава, както в други случаи - само да прилагаме Правилника за дейността на Народното събрание. Това няма да забави работата на парламента, ще компенсираме липсата на пленарни заседания”, оправда се депутатът от ГЕРБ за изненадващото решение на избарниицте в залата.

Главчев обаче подчерта, че всъщност депутатите от парламентарните комисии ще продължат да работят през този месец, само няма да се провеждат пленарни заседания и петъчен контрол.

1789092

"Бъдете сигурни, че ще бъде наваксано изоставането. Вследствие на добрата работа на председателя Цачева, законодателната дейност към момента е свършена абсолютно”, продължи да убеждава заместникът й.

Представителят на ГЕРБ отхвърли възможността решението за дългата почивка да е било предварително съгласувано между парламентарните групи. "Това беше спонтанно и абсолютно неочаквано - това, което предложиха от Атака. За мен е изненадваща и такава голяма подкрепа, но колегите в залата може би са решили да се работи нормално, когато няма предизборна обстановка, с което съм принуден да се съглася”, добави той.

И за пореден път обеща: "Изоставането ще бъде наваксано с извънредни заседания. Ако трябва ще има и извънредни заседания, посветени само на парламентарен контрол. Работата на НС ще бъде свършена както трябва. В този период депутатите няма да ползват и служебни автомобили, освен, когато има комисии”.

Самият Главчев обаче също е подкрепил инициативата на "Атака", тъй като според него много от колегите му в парламента използвали безплатно медиите за предизборна пропаганда, което според него било несправедливо спрямо непредставените парламентарни кандидати за президент.

"Има някои хора, които се възползват от положението си на парламентарно представени и поставят в неравностойно положение кандидати в президентската кампания, които не са в Народното събрание от една страна. Други пък се възползват от любезното съдействие на медиите в парламента и използват безплатен медиен пакет, вместо да си платят за предизборна кампания. Заслужава си човек да се замисли и за тези аспекти”, посочи заместникът на Цачева.

1789179

Представителят на БСП Жельо Бойчев коментира, че с разпускането на парламента се поставя под риск предстоящата бюджетна процедура. Социалистът обвини ГЕРБ и коалиционните му партньори в предизборно заиграване с електората.

"Да разпуснем тогава и Министерския съвет. Той сега преди изборите се сети, че има учители и им вдигна заплатите. Сега се сети и за здравеопазването. Народното събрание няма да може да работи, а в същото време Министерски съвет ще бъде пряк участник в предстоящата предизборна кампания. Всички институции са впрегнати за победата ви, а парламентът не може да работи. Така правите много лоша услуга и на Цецка Цачева, защото след кампанията, когато се върне, ще й бъде много трудно да навакса със законодателната програма”, прогнозира левият депутат.

Междувременно лидерът на социалистите Корнелия Нинова започва консултации с другите парламентарни групи за процедура по свикване на Народното събрание. По думите й няма друг такъв случай в историята на парламента. Тя пък заподозря за решението "страх на мнозинството от неудобните теми, които иска да постави опозицията".

По думите й, "ако парламентът работеше, щеше да лъсне напълно лицето на това правителство". "Те са национални предатели по всички тези теми", обвини управляващите Нинова.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.