Заради "Белене": Цацаров поиска главата и на Делян Добрев (допълнена 2)

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър се отказва от имунитета, обвиняват го незаконно плащане на над 9 млн. лв. по спрения проект за АЕЦ

по статията работи: iNews.bg | 24.10.2016 | 12:13

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на депутатския имунитет на Делян Добрев от ГЕРБ. То се основава на доказателства, събрани от Софийскатаградска прокуратура за извършена от него "умишлена безстопанственост в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, с което престъпление е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697 евро", съобщиха от прокуратурата.

"Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 219, ал.4, вр.ал.3, вр.ал.2 от НК", посочват от държавното обвинение.

Малко по-късно от Парламентарната група на ГЕРБ съобщиха, че Добрев сам ще се откаже от имунитета си и то веднага. "Народният представител от ГЕРБ ще внесе заявление до ръководството на Народното събрание, с което изразява съгласието си да бъде снет депутатския му имунитет", съобщиха от парламентарната група на ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Делян Добрев ще внесе заявлението си за доброволно отказване от имунитета лично в деловодството на Народното събрание в 16.00 часа днес. Веднага след това той ще направи кратко изявление пред медиите в сградата на парламента, гласи още съобщението.

Обвинението

 

Според доказателствата от разследването през 2004 г. "НЕК” ЕАД провел процедура "Договаряне с обявление” по реда на Закона за обществените поръчки с предмет "Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ ”Белене”.

Бил е избран изпълнител "Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/, в резултат на което на 31.01.2005 г. бил сключен Договор № I-455-05. Възложената с този договор работа била разделена на две фази: Фаза I - "Фаза на развитие и договаряне на проекта” /включва избор на изпълнител /строител/ на ядрена централа, подготовка и подписване на договор/ и Фаза II - "Фаза на изпълнение на проекта” /включва проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ ”Белене”/.

На 28.03.2012 г. Министерският съвет приел решение № 250 за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене". На 29.03.2012 г. това решение на Министерски съвет е потвърдено от Народното събрание /Решение №3565-НС/.

Въпреки решенията на Министерския съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене”, Договор № I-455-05 от 31.01.2005 г. между "НЕК”ЕАД и "Парсънс Иендси Юръп Лимитед” /Парсънс/ не е бил прекратен. "НЕК” ЕАД продължило плащанията по този договор като сумата, заплатена след 28.03.2012 г. на Парсънс, е в размер на 4 561 697, 27 евро.

Това обстоятелство е било известно на министър Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС №250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене”.

Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "БЕХ” ЕАД, респ. към "НЕК” ЕАД по отношение на дейности, които следва да се извършат във връзка с прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс. Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки и изпратеното му изрично писмо с Меморандум Изх.№ 91-РД-26/19.06.2012 г. от изпълнителния директор на "НЕК”ЕАД, в който са развити въпроси относно прекратяването на договор № I-455-05/31.01.2005 г.

"Така Делян Добрев като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание", подчертават от прокуратурата.

Законова пречка за наказателното преследване на Делян Добрев е обстоятелството, че към настоящия момент Добрев е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет, напомнят от обвинението.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори, отправено на 19.10.2016 г., главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване срещу народния представител Делян Добрев.

Останалите обвинени за проекта "Белене"

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова заяви, че за това, че Добрев не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение на МС за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене”, "има множество документи и разкази на свидетели".

Мегаразследването "Белене" продължава, а от прокуратура обещават да има още обвинени длъжностни лица.

За старото оборудване на спряната ЯЕЦ с обвинение да се сдобиха бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров и екс директорите на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян. Според прокуратура те са ощетили НЕК със 77 млн. евро.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.