Зрелостниците пишат по вариант 2 на втората матура*

Тя е по предпочитан от учениците предмет

по статията работи: Кремена Бедерева | 19.05.2011 | 07:00

В цяла България днес се провежда втората задължителна матура. Тя е по предпочитан от учениците предмет.

Броят на желаещите е с повече от 8 000 по-малко, в сравнение с предишната година. Учениците имаха право да избират между 13 предмета, като най-желани са географията и икономиката.

Зрелостниците пишат по вариант 2 на втория задължителен държавен зрелостен изпит, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието, младежта и науката.

Изпитът започна в 8 часа и ще продължи четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности са предвидени още два часа.

Тестовете за 13-те предмета включват различен брой въпроси. Учениците ще могат да избират да пишат между предметите математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски, руски, немски, испански, френски и италиански език.

До втората задължителна матура днес са допуснати 68 898 зрелостници, които ще се явят на нея в 826 училища в страната, допълва БТА.

iNews припомня, че зрелостниците вече положиха първата задължителна матура – тази по български език и литература. На 17 май те писаха съчинение или есе на тема "Животът и книгите" върху стихотворението "Книгите" на Атанас Далчев. Другата част от изпита бе тест с 40 въпроса.

Оказа се, обаче, че лириката на Далчев е затруднила голяма част от учениците, полагащи задължителната матура, коментираха зрелостниците, положили изпита в 2-ро СОУ "Емилиян Станев", пред екип на iNews.

Те споделиха, че в училище не се е наблягало на този автор и очакванията им, че ще се падне именно той са били минимални.

67 762 ученици са се явили на изпита по български език и литература днес.

По-рано пред БТА министърът на образованието Сергей Игнатов обясни, че е "абсолютно спокоен за провеждането на матурата" и тази година няма да има изненади, на които сме били свидетели през минали години.

Министърът обясни, че всички варианти за изпита са качени на компютър и има близо 12 млн. комбинации.

За да се избегне изтичане на информация, както се случва предишната година, тази година стартът на първата матура бе даден в 5.40 часа, като бяха генерирани осемте модула за изпита, разкриха още от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

*Информацията е актуализирана към 8.20 часа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


19 Draga Mateeva 19.05.2011 | 15:14
Във Варна през лятото отварят всички заведения, които са на брега на морето. Бях седнала в едно, защото много ми хапваха панирани миди. Като се огледах по едно време, видях прекалено много котки, които не само обикаляха, но и лягаха по столовете и масите и нямаше кой да ги изгони. А хората си сядат после на същите тези места без да знаят какви зарази могат да хванат. Само не можех да разбера как от персонала и управата на заведението допускаха това. Една проверка на ХЕИ и веднага биха ги затворили.
18 Златка Стоева 19.05.2011 | 15:03
Всички деца ги мързи да учат, искат да седят на компютъра на чатят с приятели и да слушат музика. И ние сме били така като малки. Моят племенник е на 7 години и единственото, което го вълнува е да играе игри на компютъра на майка си. Нищо друго. И все пак това е нормално поведение при всички деца.
17 V D 19.05.2011 | 12:11
Моята Ива е 4-ти клас, по цял следобед танцува и пее докато слуша "The voice" или си говори по Skype и Facebook. Иначе е умна и учи, но сама си казва, че я мързи. Това го повтаря от 2-ри клас, а когато стане 11-12, какво ще става не знам!
16 Ива Хинова 19.05.2011 | 11:43
V D , напълно си права. Нали гледам как учи племенницата ми – сяда на бюрото до компютъра обаче с включен скайп, Фейсбук..., пише две минути думи по английски, докато не се появи някой интересен събеседник и се почва голямото щракане по клавиатурата. Въобще не знам как изкарват някакви сносни оценки в училище!?
15 V D 19.05.2011 | 11:27
Мога да ви кажа, че миналата година завършвах и бях на стаж в училищата и гледката не беше толкова приятна колко си мислех. Когато застанеш от другата страна е много по-различно. Учениците са под всякаква критика, мързи ги да гледат, учебници нямат, тетрадки, химикали и да не говорим колко им се учи, точно никак. Само ми се усмихваха и ме канеха на дискотека. Това на какво ви прилича? Милите живи да ги оплачем, толкова са се преуморили, че да вземат да ги махнат тези матури и кандидат-студентските изпити даже, че да им е по-лесно и да не се стресират. Много им идва, не може такова безобразие.
14 Стамена Георгиева Георгиева 19.05.2011 | 11:22
Ако искаш да кандидатства медицина ще се явиш на матура по биология или химия d.krumova _, а не по математика, защото евентуално ще препишеш от съученик. Стига сте ги оправдавали тези ученици, нищо им няма. Като влязат утре в университета ще гледат като гръмнати и ще наредят двойките. Те не учат, когато трябва и изведнъж се сещат в 12 клас, тръгват на уроци да харчат на родителите си парите и почват да обвиняват учителите си. Хайде стига да влязат малко в реалния свят и да видят какво означава да се бориш за това което искаш.
13 d.krumova _ 19.05.2011 | 10:38
Стамена, разликата е огромна. Нали се сещаш, че ако кандидатствам медицина, тъпата матура с нищо няма да ми е от полза, само ще ме затормозява излишно. Значи да изям 5 учебника по биология, да научи десетки теми по химия, да готвя теми и по литература, както и да се подготвя за допълнителна матура по избираем предмет...Струва ми се невъзможно:(
12 Draga Mateeva 19.05.2011 | 10:12
Зрелостните все още не знаят, но когато преминат на университетско обучение, ще разберат, че въпросниците за изпити ще съдържат теми, на които лекторите няма да могат да обърнат внимание и студентите ще трябва да си намират информацията от различни източници.
11 Златка Стоева 19.05.2011 | 10:08
Безспорно Далчев е труден автор, по който да се развиват теми. А фактът, че в училищните занятия не са стигнали до дискутиране на темите му, не говори никак добре. От друга страна не е редно да се обвиняват учителите. След като го има посочен в списъка с теми за матура, значи трябва да се знае и пропускането му в учебните часове не е причина изобщо да не се прегледат материали за въпросния автор. В крайна сметка образованието до голяма степен се изразява в самоподготовка.
10 Пролет Генадиева 19.05.2011 | 10:06
Учениците винаги имаме оправдание, защо не сме подготвени и не си знаем уроците. Дано да имат повече успех от предният път и им се падне благоприятна тема за писане.
9 Стамена Георгиева Георгиева 19.05.2011 | 09:56
И каква е разликата между матура и кандидат-студентски изпит? Провеждат се на различни места. Кога не са имали да се подготвят? Ами то от дискотеки и купони, как да им остане време, наистина не е лесно да съчетаеш всичко това. А кои са тези 4-5 изпита на които се явяват? Две матури и един кандидат-студентски, на който вече не се явяват толкова много ученици, гледат да използват оценките от матурите, защото ги мързи да учат. Хайде не ми говори колко им е трудно. Аз също съм била ученичка и много добре ми е ясно за какво става въпрос.
8 Алекс Г. 19.05.2011 | 09:52
Аз съм на мнение, че който е бил редовен в часовете и е слушал внимателно учителя си по БЕЛ, може да напише за всеки автор по нещо. Достатъчно е дори само един час, за да разбереш най-важните неща за един автор и с какво се характеризират произведенията му. Това, че учениците влизат само в най-важните часове и автори като Далчев не са им интересни, не означава, че Далчев е бил претупан или някой друг. Всяка година не може да се падат Иван Вазов, Ботев, Елин Пелин или Йовков.
7 d.krumova _ 19.05.2011 | 09:41
Кога бре Стамена, кога да го научат този материал – те до онзи ден са били на училище. Как си мислиш, че подготовка става ей така за матурата, от само себе си? Темите по литература изискват дълга и упорита подготовка, време за четене, с каквото не са разполагали. Да бяха оставили или само матурите, които да се провеждаха по-късно, или само приемните изпити за университетите. Какво е тази лудост да се подготвяш за 4-5 изпита. Толкова излишен стрес:((((
6 Стамена Георгиева Георгиева 19.05.2011 | 09:28
Няма значение дали се претупва или не. Щом го има в учебната програма и са преценили, че трябва да влиза в темите за матура, значи няма какво да се оплакват. Да са учили. Със сигурност ще има отлични оценки на матурата по български език и литература. Щом едни могат, значи и на другите не трябва да им е проблем. То е най-лесно да кажеш: "Това не сме го взимали" или "Само го претупахме". Ако си искал да го научиш си щял да го направиш.
5 d.krumova _ 19.05.2011 | 09:22
От първата матура има пет скъсани младежа заради опит за преписване, а разочарованието от изтеглената тема е огромно. Не може автор, чиито произведения влизат в конспекта за матура, да се изучава надве-натри. Доколкото си спомням, той е сред последно изучаваните автори в училище и обикновено се претупва. Влизането в добра специалност в университет само с оценки от матура, си остава химера:(
4 Силвия Димитрова 19.05.2011 | 09:16
Въпреки че за новата учебна година 39 от висшите училища ще приемат оценките от държавните зрелостни изпити, след фала с изтеглянето на Далчевата тема, надали кандидат-студентите ще разчитат на оценката си от матурата.
3 Георги Петров 19.05.2011 | 09:03
Каквото и да означава номер 2, да се надяваме, че няма да има такива оценки сред зрелостниците. Интересно какви резултати, ще излязат от матурата по Български език. Падна се доста сух и неочакван автор. Определено ги затрудни, а и оценките няма да са кой знае колко високи според мен.
2 V D 19.05.2011 | 09:00
Хайде успех на учениците и дано днес се представят още по-добре от онзи ден! Във вторник се оплакваха, че им бил труден Далчев, да видим днес дали ще ги затрудни нещо.
1 Данчо Георгиев 19.05.2011 | 08:26
"Вадете по едно листче" - втори дубъл! На теста на предишната матура се оказа, че има в един от въпросите грешка. Но това е нормално за пределите на България. Да искаш от зрелостниците нещо, пък в същото време да има грешка - ами смешно е да ви кажа!

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:30 Господин Тау тв филм /32 епизод/п/
  • 04:00 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.