И учениците скочиха срещу специалните стипендии за ромите

Недопустимо е МОН да ни разделя на етнически принцип, казват от Съюза на учениците в България

по статията работи: iNews.bg | 28.10.2016 | 13:38
И учениците скочиха срещу специалните стипендии за ромите
РБ "Проф. Беню Цонев" - Ловеч

Учениците у нас и тяхната организация станаха поредните, които се противопоставиха остро на идеята за отпускане на стипендии на ромчетата, за да ги задържат в училище до 12 клас. Според Съюза на учениците в България (СУБ) е недопустимо да се разделят хората в училищата на етнически принцип, както и по отношение на оценките в бележника. Организацията се обявява твърдо против възможността за едни деца, завършили срока и годината с отличен успех да има един вид стипендии, а за тези, които са изкарали среден успех едва 3.50, да има различни и то по-високи, само защото става въпрос за роми. В специална декларация СУБ призовават образователното министерство да не допуска подобно разделение и да намери правилния начин децата в училище да бъдат равнопоставени, независимо от кой етнос са.

Ето го и пълният текст на декларацията:

Съюз на учениците в България (СУБ), като национална, представителна, ученическа организация, представлява ученици и ученически съвети/парламенти от цялата страна. Въз основа на своята активна работа за повишаване на ученическото участие в процесите на вземане на решения, общонационалното ученическо обединение и реализирането на общоученически каузи, СУБ има утвърдена легитимна възможност да получава и представя автентична информация за реалното ученическо мнение по съществени за учениците въпроси.

Размерът и получаването на стимулираща стипендия за отличен успех е винаги основна тема по време на повечето национални мероприятия, които организираме. Нашето ясно и точно мнение е, че тази стипендия не отговаря на социално-икономическите потребности на един ученик с нормални нужди, дори и след като беше преразгледана и повишена. Въведената практика за различен размер на стипендията за отличен успех в зависимост от възможностите на съответните училища и броя на учениците отговарящи на изискванията за успех доведе до доста противоречиви резултати и силно недоволство от многобройна общност ученици. То се получи в резултат от чувството за несправедливо разпределение и факта, че в някои училища се получава по-висока стипендия с по-малко усилия, отколкото в други. Длъжни сме да отбележим, че това доведе до известна демотивация към стремежа за получаване на стипендия за отличен успех и съдейства за прикрито противопоставяне и конкуриране между училища на база стимули за учене под формата на стипендия. Намираме тази практика за изключително непродуктивна, тъй като всички ученици следва да имат еднаква възможност да бъдат поощрявани, като единствената разлика може да се състои на база не къде учиш, а колко по-висок е успеха ти. Единствено приемливо и доста ползотворно, в този ред на мисли, е диференцираното взимане на стипендия на база различно равнище на отличен успех.

Тук е мястото да припомним дългогодишната идея на Съюз на учениците в България ученическите стипендии за отличен успех да бъдат обвързани с минималната работна заплата и да представляват минимум 15 % от нея. По този начин ще се изравнят на едно достатъчно високо ниво възможностите за поощрение за учениците и ще се осигури обективизиран, равностоен стимул за всеки български ученик, при това съобразен с променящата се социално-икономическа реалност през годините.

В контекста на темата за ученическите стипендии държавата успя да ни изненада с идеята си за осигуряване на стипендии от по 30 евро за равен старт на ученици от ромски произход с успех поне добър (3.50). Очевидно това е поредна идея за борба с отпадането на ромски ученици от училище поради ниското социално равнище, на което се намират една част от тях. Съюз на учениците в България подкрепя политиката на равен старт за всички български ученици независимо от техния етнически произход и намира за крайно дискриминационна така изразената идея, независимо от кого се финансира. Причините за тази наша позиция са три :

1. Ученици от всякакъв етнически произход имат социално-икономически проблеми и нужда от подкрепа за продължаващо обучение в системата на началното, основно и средно образование. Недопустимо е Министерството на образованието и науката да дискриминира всички останали ученици с подобни нужди за сметка на ученици от само една общност въз основа на произход.

2. Крайно неприемливо е някои ученици с успех добър (3.50) да получават 60 лева стипендия за успех, а всички останали да учат усилено за по-висок успех от поне отличен (5.50) и да имат стимул между 25 и 50 лева. По този начин ясно се толерира понижаването на мотивацията за учене и чувството за несправедливо отношение към стремящия се към добро образование и успех български ученик.

3. Категорично грешно и изключително вредно е провокираното от идеята етническо противопоставяне на роми и всички останали ученици от всякакъв етнически произход. България е еднонационална държава и всички български граждани следва да получават еднаква грижа и отношение, без да бъдат дискриминирани по какъвто и да било признак.

Отправяме апел към Министерство на образованието и науката да намери разумни сили в себе си, като институция защитаваща обществения интерес, и да подкрепи равностойно и цялостно, без да дали по какъвто и да е признак, българските ученици. Ние не сме безгласна буква и не бихме търпели да се насажда изкуствено разделение по между ни. Не смятаме да стоим безучастно гледайки как труда ни за качествено образоване бива подигран, защото не се самоопределяме по определен етнически признак. Призоваваме МОН да се прояви като национално отговорна институция за всички български ученици, без значение от етническия им произход, и да ни даде равна подкрепа и шанс за равен старт. Всичко останало намираме за крайно обидно и неприемливо.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • Сега "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • Сега "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.