Кабинетът „Борисов 3“ обещава по-високи доходи, дори за сметка на икономическия ръст

Минималната заплата за 4 години да достигне 650 лв., средната – 1500 лв., учителските да скочат двойно

по статията работи: iNews.bg | 13.04.2017 | 18:43
Кабинетът „Борисов 3“ обещава по-високи доходи, дори за сметка на икономическия ръст
БТВ

Устойчивото нарастване на доходите ще е основен приоритет на коалиционното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти, като това може да стане за сметка на ръста на икономиката. Сред основните цели, които си поставят двете политически сили в рамките на управленския си мандат от 4 години, са минималната заплата да стане 650 лв., средната заплата – 1500 лв., а учителските възнаграждения да скочат двойно.

Това става ясно от публикувания документ с приоритети за управление, набелязани от двете формации, които следващата седмица ще започнат работа по съставяне на коалиционно правителство, начело с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Управленската програма на ГЕРБ и Патириотите, обявена на Велики четвъртък, е с перспектива до 2021 г., т.е. за пълен управленски мандат.  

Основен приоритет: По-високи доходи и заетост

Увеличаването на доходите чрез заетост и по-голяма производителност на труда, е основен приоритет на коалиционния кабинет "Борисов 3". "Чрез системно провеждане на политики за модернизация на страната и ускоряване на растежа ще работим за БВП от 120 млрд. лв. в рамките на мандата. При изпълнение на мерките от тази програма, гарантираме в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.", се казва в документа.

Приоритет за управлението е и запазването на данъчните ставки на преките данъци и недопускане на допълнителни данъчни облекчения.  

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на 200 лв. до края на годината. Повишаването на дохода на най-бедните възрастни хора ще се осъществи на две стъпки, като от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще стане 180 лв., а от 1 октомври – 200 лв., става ясно от програмата.

Приоритет: Контрол върху социалните помощи

ГЕРБ и Патриотите се ангажират без да поставят срокове да положат усилия в посока сближаване на минималната пенсия с прага на бедността, който се променя всяка година, а за 2017 г. е 314 лв."Ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати преди 2010 г., със средния осигурителен доход за 2009 г. със средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии”, гласи документът, без да се посочва срок. 

  В програмата се предвижда подсилване на системата за експертизата на работоспособността чрез прехвърлянето й в НОИ като инструмент за засилване на контрола върху неправомерното ползване на права от пенсионната система. Социалните помощи ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябва да се включат в заетост, се отбелязва в програмата.  

Поставен е и акцент върху по-тясно обвързване на социалните помощи с полагането на обществено полезен труд, отговорното родителство и редовното посещаване от децата на детските градини и училищата. Партньорите се ангажират да приемат система от мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции.

Приоритет: Опазване на границите и вътрешния ред

По отношение на сигурността и обществения ред се предвижда осъществяване на политика за недопускане и връщане на незаконно пребиваващи чужденци, както и повишаване на капацитета на охрана на границата. Партньорите се ангажират да се противодейства ефективно на организираната престъпност и корупцията.

Като приоритет в програмата е записано и полицейско присъствие във всяко населено място. Предвижда се териториално преразпределяне на кадровия ресурс с цел увеличаване на униформения полицейски състав в малките и средно големите населени места.

Приоритет: Съдебна реформа и борба с корупцията

Продължаване съдебната реформа, продължава и борбата с корупцията, като ще се приеме антикорупционен закон, отбелязват ГЕРБ и Патриотите. Приоритет е и въвеждане на електронно правосъдие до края на 2018 г. като една от най-силните антикорупционни мерки, свързани със съдебната система.

Приоритет: Повече пари за образованието  

В областта на образованието ГЕРБ и Патриотите обещават да увеличат инвестициите в тази сфера, както и промяна в системата на делегираните бюджети. Планира се удвояване на учителските заплати до края на мандата, както и мерки за гарантиране неприкосновеността на учителя.

Освен повече спорт в училище, се предвижда и въвеждане на военно обучение в школата.

Приоритет здравеопазване: Поетапно пада монополът на касата

В областта на здравеопазването цел пред партньорите е поетапна демонополизация на здравната каса. Също така се предвижда създаване на интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, аптеки) и прехвърляне на целия документооборот в електронен вид.

Приоритет транспорт: ТОЛ система и още магистрали

В транспорта се планира въвеждане на по-справедлив модел за плащане на пътищата чрез въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили.

Освен това трябва да бъде завършен магистралният пръстен на страната, както и да се модернизира пътната мрежа. По отношение на железопътния транспорт се казва, че се предвижда нужната за него инфраструктура да е "модерна, екологична, достъпна”, както и да се купят нови влакове.  

Приоритет: Борба със сивата икономика, облекчаване на бизнеса

ГЕРБ и Патриотите обещават предприемане на решителни мерки за борба със сивата икономика. Предвижда се премахване на административната тежест за бизнеса. Според програмата ще бъде приет специален Закон за премахване на административната тежест с въвеждане на принципа на "мълчаливото съгласие" и принципа на "една информация в една администрация".

Обещава се и подкрепа за развитието на икономически зони, чрез финансиране на мерките за насърчаване на инвестициите. Планира се продължаване процеса на опростяване на документацията по кандидатстване и отчитане на европроекти.   

Приоритет: Устойчиво земеделие

В следващите години управлението ще се фокусира и върху устойчиво земеделие. Предвижда се реформа в поземлените отношения за устойчивост, комасация и отношение към земеделската земя като към природен ресурс, осигуряващ националната хранителна сигурност. В агросектора се планира запазване и въвеждане на нови схеми за държавна подкрепа, както и максимално усвояване на европейските мерки за подкрепа.

Осигуряване на финансова подкрепа с фокус върху малките и средни предприятия и стимулиране на доходоносно селскостопанско производство и равнопоставеност на пазара, е друг акцент в програмата за сектора. Ще бъде приет нов Закон за храните, както и Закон за браншовите организации, става ясно от програмата.

Приоритет външна политика: Евроатлантическа интеграция

Външната политика на България ще се ръководи от принципа на прагматично следване на националния интерес и недопускане на намеса във вътрешните работи на страната ни, се казва в документа, подписан от ГЕРБ и Патриотите. "Ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция, категорични са от ГЕРБ и Обединените патриоти. Приоритет пред тях е и присъединяването на страната ни към Шенген", са целите на новото управление.

Приоритет: Борба с миграцията

"Устойчиво решение на проблема с миграцията може да бъде намерено единствено със съвместните усилия на всички засегнати или изложени на риск страни. Приоритет на ЕС трябва да бъде спирането на притока от мигранти на турските граници – сухопътни и морски”, се казва в документа.

"Споделяме необходимостта от една по-радикална реформа на Дъблинския регламент, така че тежестта при обработване на молбите за международна закрила да не се поема само от държавите на предна линия”, пише още в управленската програма.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.