Кристалина се изправя пред ООН в понеделник! Унгария твърдо зад нея, Русия против, но мълчи

Външният министър Даниел Митов отрича Москва да е отправила официално възражение срещу оттеглянето на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

по статията работи: iNews.bg | 30.09.2016 | 13:50

Продължават коментарите и реакциите в цял свят заради решението на българското правителство да смени кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и да издигне на нейно място Кристалина Георгиева. Унгария официално изрази веднага своята подкрепа за рокадата, а Русия, която е най-твърдият застъпник за Бокова заради нейното социалистическо минало и леви убеждения, определено е против, но засега официално мълчи.

Междувременно новата официална номинация на България - Кристалина Георгиева, вече е вписана като кандидат за генерален секретар, става ясно от официалната страница на ООН. "Това ново развитие обаче не говори добре за шансовете на Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от Русия", коментираха дипломати пред Франс прес, цитирани от БНР.

С нея списъкът с кандидатите за поста включва вече 10 души. Припомняме, че фаворит след петте изслушвания до момента е бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Следващото гласуване в Съвета за сигурност ще се проведе на 5 октомври.

"Общото събрание на ООН ще изслуша новия български кандидат за генерален секретар на световната организация Кристалина Георгиева в понеделник", съобщи председателят на 71-вата годишна сесия на Общото събрание Питър Томсън, цитиран от китайската информационна агенция Синхуа. Иизслушването на 3 октомври ще започне в 20.00 часа българско време.

"Новият български кандидат за генерален секретар на ООН ще бъде третиран на равни начала с останалите претенденти", подчерта той.

Георгиева влезе в надпреварата за най-висшия пост в ООН в сряда, припомня Синхуа. Тогава българското правителство я номинира и оттегли подкрепата си за предишния си кандидат Ирина Бокова, която номинира през февруари. "Бокова трябва да реши сама дали да остане в надпреварата", допълни Томсън.

Очаквано Унгария подкрепи номинирането на българския зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси за най-високия пост в ООН. Това става ясно от възгорженото писмо на унгарския премиер Виктор Орбан до колегата му Бойко Борисов, след като още при посещението си в българия преди две седмици той заяви подкрепата си за Георгиева.

В писмото на Орбан се посочна, че в историята на ООН не е избиран ръководител на организацията от Източна Европа. "От друга страна, за постигането на нашата цел очевидно трябва да излъчим най-подготвения за това кандидат. Убеден съм, че въз основа на своята квалификация и професионален опит, комисар Георгиева е подходяща за заемането на поста и би спечелила доверието на страните от Съвета за сигурност", аргументира се унгарският премиер.

Също така очаквано, Русия пък е изразила възражения срещу решението на България да номинира европейския комисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде Франс прес, като се позова на дипломати, предаде БНР. Т

Три държави-членки на Съвета за сигурност на световната организация – Русия, Венецуела и Малайзия, са разкритикували писмото на българското правителство, в което Георгиева е определена като "единствения кандидат" на страната. Те са поискали разяснения дали другият български претендент – Ирина Бокова, остава в надпреварата. В крайна сметка необходимите разяснения бяха направени и "всичко бе уредено", заяви ротационният председател на Съвета за сигурност през септември - новозеландският дипломат Джерард ван Бохемен.

"Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, въпреки решението на българското правителство да предложи нов кандидат в лицето на европейския комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева", съобщи Джерард ван Бохемен. И допълни, че възникналата ситуация е обсъдена на закрито заседание на Съвета за сигурност.

"Членовете на Съвета искаха да знаят дали България ще има един, или двама кандидати. Оказва се, че има един кандидат, официално подкрепен от българското правителство, и още един, който остава в надпреварата", каза Ван Бохемен. Той увери, че нито един от членовете на Съвета за сигурност не възразява срещу това, след като са получили необходимите разяснения. Така Ирина Бокова продължава да участва в избора на генералния секретар на ООН "в лично качество".

Министърът на външните работи Даниел Митов отрече Русия и други държави да са отправяли възражения по повод кандидатурата на Кристалина Георгиева за ООН. Според първия ни дипломат страните "само са поискали уточнение". "Това е техническо доуточняване, което е било изпратено моментално. И на базата на това доуточнение Съветът за сигурност е взел решение да разпространи българското писмо и да допусне г-жа Кристалина Георгиева като официална българска номинация за поста генерален секретар на ООН. Какво означава единствен кандидат?! Означава - единствен кандидат. Означава, че българското правителство е отменило своето решение за номинация на Ирина Бокова и оттук нататък единственият кандидат, който е подкрепян от България, е г-жа Кристалина Георгиева", коментира Митов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.