Кунева призна за натиск да се смекчи антикорупционният закон, притеснявал депутатите

Хората имат право да знаят как живеят тези, които ги управляват, и да очакват, че ако има разминаване, ако има злоупотреба, следва санкция, каза вицепремиерът

по статията работи: Галина Александрова | 03.07.2015 | 13:15
Кунева призна за натиск да се смекчи антикорупционният закон, притеснявал депутатите
bTV

Антикорупционните закон ще засегне всички политици и ще навлезе в личното ни пространство, но това е необходимо, за да върнем доверието на гражданите. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева, в дискусия за целите, предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията.

След дискусиите в Министерски съвет, имах още няколко предложения за ограничаване на притеснението, че новия антикорупционен закон дава възможност да се работи само по анонимни сигнали. Това не е закон за доносничеството, а закон, който ще даде възможност, ако се види, че обществените поръчки в една институция не се печелят както трябва, ще може да се подаде сигнал, каза Кунева по БНР.

"Сигналът трябва да има достатъчно доказателства. Той не се ползва с предимство пред другите сигнали. Анонимните сигнали вероятно ще бъдат един определен процент от общата тежест на бюрото. Очевидно е, че там няма да работят хора, които не са подготвени и не могат да правят преценки”, посочи Кунева. По думите ѝ всички служители в бюрото ще бъдат със статут на инспектори, които ще бъдат подложени на специални тестове за интегритет и ще бъдат обучавани непрекъснато. "Ще има и шеф на бюрото, който ще бъде човек с ясно определена отговорност и ще издаде методика за това как се работи с анонимен сигнал”, допълни вицепремиерът. "Освен това абсолютно е защитено доброто име на хората, за които няма основания да бъдат обект на подозрение. Ще бъдат запушени всички възможни течове на информация, преди да се стигне до някакво решение”, каза още Меглена Кунева.

По думите ѝ има много страхове за евентуални злоупотреби, които новата антикорупционна нормативна уредба може да създаде. "Нашата основна мисъл при изготвянето на текста е била да намерим онзи баланс, при който органът е ефективен и може да върши работата си и да дава резултати, но правата на проверяваните лица да бъдат адекватно защитени. Навлизаме в личната сфера, само колкото е необходимо за реализацията на целите на закона", допълни вицепремиерът.

"Всички – аз, колегите ми от кабинета, депутатите, кметовете, общинските съветници ще подаваме декларации, ще описваме имуществото си, ще описваме имуществото на съпрузите си или на партньорите си, с които живеем от години – колите, къщите, вилите, обученията на децата в чужбина, наемите, заемите, ще декларираме повече данни от тези, които сме декларирали досега. И ще ни проверяват – дали декларациите ни са верни, дали имущественото ни състояние отговоря на доходите ни. Да, това е навлизане в личното пространство, но е и истинската превенция на корупцията по високите етажи", заяви вицепремиерът.

Тя призова депутатите да не се страхуват от това и да не се подадат на изкушението да смекчат закона. По думите й, служителите по високите етажи на властта често губят чувството за мярка и приличие. Ние имаме критична нужда от почтеност и честност при изпълнението на задачите, с които сме натоварени, подчерта вицепремиерът. Хората имат право да знаят как живеят тези, които ги управляват, и да очакват, че ако има разминаване, ако има злоупотреба, следва санкция, каза още тя. Кунева беше категорична, че политическата класа в страната трябва да мине през подобно пречистване и изкарване всичко на светло, ако иска да върне доверието на гражданите. Не мисля, че можем да живеем повече като общество, разделено на граждани и властимащи. Знам, че народните представители разбират добре това, кaтегорична бе Кунева.

Кунева заяви също, че вече се изпълнява Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията, която беше приета от Министерски съвет, заяви Кунева и добави, че първото заседание на Националния съвет по антикорупционни политики ще бъде през следващата седмица.

"Бях определена за национален координатор по антикорупционни политики и това е знак за значимостта на политиките, защото до сега не е имало член на кабинета, който да е натоварен специално с тази координация. Създадохме и Национален съвет по антикорупционни политики, нещо като политически борд. Той е орган, който формулира политиките и следи за тяхното изпълнение. Другата седмица ще бъде първото заседание на съвета и се надявам той да даде тласък на реформите с антикорупционна насоченост", посочи Кунева.

Кунева каза още, че сред предстоящите задачи, освен приемането на закона, са назначаването на служители и изборът на председател на новото Национално бюро за предотвратяване на корупцията, който да е напълно независим.

Антикорупционната политика ще има успех и когато има по-решителни резултати по отношение на наказателната част и разследването на корупционните престъпления. Очаквам полицаите, ДАНС, прокурорите и съдиите да припознаят ключовата си роля, каза още Кунева. Тя добави, че въвеждането на ефективни антикорупционни политики, ще се случва и със сила, където това е необходимо, и подчерта, че Националният съвет по антикорупционни политики към МС ще има ключова роля в този процес, уточниха от ДБГ.

Кунева съобщи, че първото заседание на Съвета, който тя председателства, ще се проведе още следващата седмица. Вицепремиерът посочи, че целта на днешната конференция е да се чуе опитът на други страни като Полша и Хърватия, които показват високи резултати в борбата с корупцията.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.