Леви и десни: Цачева - независим президент?! Стига бе!

"Майката на ГЕРБ и на нацията" излиза в неплатен отпуск от парламента, сдава временно поста на Димитър Главчев

по статията работи: Ростислава Иванова | 03.10.2016 | 16:15
Леви и десни: Цачева - независим президент?! Стига бе!

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева е била съвсем очаквана онминация, смятат както крайно вдясно, така и крайно вляво. Ллидерът на ДСБ Радан Кънев и председателят на БСП Корнелия Нинова се оказаха с единно мнение за бъдещата "зависимост" на Цачева от Бойко Борисов, ако тя бъде избрана за президент. Освен това и двамата считат кандидатурата на парламентарната шефка за "слаба".

Радан Кънев: Припомнете ми кога Цачева е изразила мнение, различно от Борисов

"Краят на чакането на ГЕРБ да оповести кандидатурите си за президент и вицепрезидент не променя нищо. Кандидатът на ГЕРБ е точно каквото се очакваше. В последните 10 години Цецка Цачева никога не е заемала отчетлива реформаторска позиция. Припомнете ми случай, в който г-жа Цачева е изразила мнение, различно от това на лидера си Борисов". Това заяви по БНР лидерът на ДСБ Радан Кънев.

"От гледна точка на обвързаните с кандидатурата на Трайчо Трайков за президент, всъщност развитието е 1 към 1 очакваното и не променя нито стратегията, нито приоритетите ни и ни най-малко – предимствата на нашия кандидат. Има много важни въпроси пред българската външна политика, свързани с това как ще се развива казусът АЕЦ "Белене", как ще се развива българската позиция по отношение на анексията на Крим, със съдебната реформа, с правото на президента да упражнява вето, с правото му да иска конституционни промени. По нито една от тези теми аз не съм видял ясни, отчетливи, реформаторски позиции от страна на госпожа Цачева. За съжаление, единственото, което съм виждал, е съобразяване с партийната линия до степен, че ние не можем да знаем какво е нейното лично мнение. Все пак, тя е два мандата председател на парламента. Това е много, много висока позиция и трябва да олицетворява независимата върховна над другите, законодателна власт в парламентарната република. Ако ми припомните случай, в който е изразила мнение, различно от това на партийния си лидер, аз ще ви бъда благодарен", коментира депутатът от Реформаторския блок, излязъл преди 10 месеца в опозиция.

Лидерът на ДСБ припомни, че не е подкрепил Цачева за председател на парламента и не вижда причина да го прави сега.

"Изключително важно е президентът да бъде независим човек. Преди 5 години ГЕРБ издигнаха безпартиен кандидат. Това беше показателно и доста убедително спечелиха. Пет години по-късно никой десен човек не може да каже, че съжалява за мандата на г-н Плевнелиев. А сега тази "грешка" се поправя, като се издига един класически "войник на партията" – нещо, което е много неуместно на президентски избори", подчерта Кънев.

Той припомни, че десният кандидат за президент Трайчо Трайков е бил министър в първото правителство на ГЕРБ и е бил уволнен, защото се е противопоставил на "Росатом" и на "Лукойл", казал е "не" и за изграждането на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" от американски инвеститор.

"Трайков не може да бъде обвинен в зависимост по която и да било външнополитическа линия. Напротив - това е човек, който, с риск за собствената си кариера, е отстоявал много ясно българската независимост, българският национален интерес, българската национална сигурност", изтъкна Кънев.

Десният лидер е твърдо убеден, че президентската институция не е слаба. Според него "Бойко Борисов очаква от новия президент да не използва правомощията си".

Кънев разкритикува и позицията на кандидата за президент на БСП ген. Румен Радев по отношение на външната политика. "В сегашния бурен свят какво значи "преосмисляне на принадлежност" към западни съюзи? На практика, на политическия терен има две сериозни и силни кандидат-президентски двойки - безспорните фаворити от ГЕРБ, фаворити по силата на огромния властови ресурс на тази партия, и единствената разумна алтернатива – на Реформаторския блок на Трайчо Трайков.

Корнелия Нинова: Кандидатурата на ГЕРБ е слаба, увеличава шансовете на Радев

Ръководството на БСП открито подценява кандидатурата на най-голямата партия. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова нарече Цецка Цачева "най-удобният за БСП кандидат". "Тази кандидатура е слаба и увеличава шансовете на ген. Радев", заяви Нинова по Нова телевизия.

"С тази кандидатура на ГЕРБ става все по-видима възможността за промяна - за президентската институция и на статуквото. От няколко години наблюдавам ГЕРБ. Струва ми се, че за пръв път ГЕРБ изглеждат слаби и в позиция, която следва БСП. От юли месец, когато ние обявихме кандидатурата си, те изчакват, правят някакви сметки. Това вероятно е някаква тактика", смята Нинова.

По думите й ГЕРБ са "стартирали кампанията страшно унизително". Причината според нея е, че Борисов е обявил на трибуната кой от изброените имена, спрягани за евентуални номинации за кандидат-президент на ГЕРБ, е с най-висок и кой с най-нисък рейтинг.

"Убедени сме, че ще спечелим тези избори. Всички тези кандидати са участвали по някакъв начин в изпълнителната или законодателната власт. Те са били част от реформите в страната", припомни тя.

Шефката на червените противопостави на Цачева кандидатът на БСП ген. Румен Радев. По думите й "Радев е единственият различен човек - защитавал е суверенитета на България. При Цачева това никога няма да се случи. И генералът, и майките, заслужават доверие", добави Нинова и определи Цачева като "просто един послушен изпълнител".

"Бихме ли искали да имаме такъв президент? Трябва ни човек с характер, с позиция, а не толкова политически зависим", коментира лидерът на социалистите.

Според нея "ГЕРБ е дала слаба кандидатура за президентския пост заради подготвяна гигантска фалшификация на изборите". "Ние ще вземем мерки това да се спре", отсече тя.

 

"Ще нося отговорност, ако загубим, но това ще го обявя в нощта на изборите", обеща Нинова и подчерта: "Генерал Радев и Илияна Йотова стоят добре като екип".

"Майката на ГЕРБ и нацията" излиза в неплатен отпуск от парламента 

Междувременно стана ясно, че Цачева излиза в неплатен отпуск от парламента, за да се впусне активно в президентската надпревара, до която остава малко повече от месец.

"Зам.-председателят на парламента от групата на ГЕРБ Димитър Главчев ще заеме временно мястото на Цецка Цачева, която излиза в неплатен отпуск заради предизборната си кампания като кандидат-президент". Това съобщи партийният заместник на Бойко Борисов и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В правилника на Народното събрание няма записан механизъм за освобождаване на депутат при подобни обстоятелства, посочва БНР.

"Цецка Цачева ще направи необходимото, за да не създава някакво политическо внушение, което някой би могъл да направи. Тя ще излезе в неплатен отпуск, има такава процедура. И ще възложи съответните функции на съответните заместници и по-специално на един заместник - това ще бъде Димитър Главчев", каза Цветанов.

Според бившия конституционен съдия Димитър Гочев няма проблем Главчев да изпълнява длъжността председател на парламента. Гочев обаче определи ситуацията като "прецедент".

"Зам.-председателят на Народното събрание може да изпълнява функциите на председател на Народното събрание и в отсъствие на председателя. Обаче как ще бъде освободена за този период и на какво основание, аз не мога да преценя", посочи бившият конституционен съдия.

Според Изборния кодекс кандидатите, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението ѝ след регистрацията си и ползват по избор неплатен, служебен или платен годишен отпуск. Той е за периода от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.

Цветан Цветанов обясни, че е рано да се говори за председател на Народното събрание. Кадровикът на ГЕРБ за пореден път отхвърли възможността да заеме поста на Цачева, ако тя бъде избрана за държавен глава. Той заяви, че не желае да заеме поста заради организационната работа в партията.

ГЕРБ регистрираха кандидатите на партията за президент и за вицепрезидент.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.