Лиляна Павлова: Главните архитекти са виновни за безобразията по Черноморието

Законов текст да гарантира, че престъпните разрешения за строеж ще се наказват, предлагат екоорганизациите

по статията работи: Ростислава Иванова | 29.04.2015 | 20:31


"Голяма част от своеволията, които виждаме през последните години, са именно поради нарушенията на главните архитекти по места".Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на кръгла маса за актуалните проблеми на устройството и опазването на българското крайбрежие в парламента. Форумът е организиран от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление съвместно с Комисията по околната среда и водите, МРРБ и МОСВ.


През последните 8 години всяка година сме имали казус по Черноморието – Иракли, Карадере, Корал, Странджа и винаги сме се оказвали прави и сме защитавали обществения интерес. Има голям дефицит на спазването на законодателството, коментира Борислав Сандов от Партия "Земените". Той попита има ли развалени сделки за заменки по Черноморието вследствие на предписанията на ЕК. Защо се спря инициативата за създаване на Национален парк "Българско Черноморие", е другият въпрос, който зададе Сендов.

Наскоро възникна проблем с къмпинг Китен, където бе установено нарушено местообитание на дюни. Всичко това налага промени в закона за санкциониране на такива инвеститори и да наказже нарушителите по Закона за устройство на териториите, заяви по този повод министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.  Зам.-министърът на земеделието Георги Костов пък обясни, че ведомството е в кореспонденция с ЕК по съгласуване на оценки по незаконните заменки.

Държавата поставя условия в ОУП и ПУП, но после не следи спазват ли се те, коментира Тома Белев от коалицията "За да остане природа в България". Природозащитниците предлагат със законов текст да се гарантира, че престъпните актове ще се наказват. "Разрешението за строеж се издава от главния архитект, но никой не ги контролира, а това е основание за корупция", заявиха от екокоалицията.

Постъпи предложение от архитектите да се създаде Национален експертен архитектурен съвет, който да разглежда всички добри идеи за инвестиции по Черноморието. Така няма застрояването да е стихийно. Като пример беше даден голям плаж в Тайланд, който бил застроен безобразно от руски инвеститори. Властите го разрушили напълно и го изградили наново и това в момента бил най-красивия плаж в света.

Пред нас стои сложен юридически казус да се намери най-доброто решение как да опазваме и стопанисваме дюнните образувания на територията на частните терени.

По цялото Черноморие има 297 плажа - от цялата им площ и прилежащите им територии общо дюните са 4654 декара, от които 3273 декара са терени - частна собственост, цитира министър Павлова данни от последните замервания. От тези над 3000 декара 2600 декара са в урбанизирани територии, за които има Подробни устройствени планове или Общи устройствени планове, или има 140 имота, в които има дюни. Над 300 декара са имоти - общинска собственост, а останалите - имоти държавна собственост, върху които има дюни.

Министърът обясни, че екипи на агенцията по кадастър и специално наета фирма за целта до края на май трябва да насложат информация от първоначалното заснемане и приетите през 2012 г. специализирани карти с актуализацията на 41 плажа с дюнни образувания. След актуализацията, от юни ще започне нанасянето на приетите специализирани актуални карти в кадастралните карти, след това ще има възможност за обжалването им. Когато се актуализират кадастралните карти и се нанесе в тях информацията от специализираните карти, не може да се каже колко ще отнеме обжалването - може да е няколко месеца, но може и да е няколко години, отбеляза министър Павлова.

Площта на 2-километровата ивица от брега навътре към сушата е 664 000 декара. В нея попадат по смисъла на Закона за биологичното разнообразие 21 защитени зони по Директивата за местообитанията, 19 защитени зони по Директивата за птиците и по смисъла на Закона за защитените територии, 54 са защитените територии, от които два природни парка, три резервата, три поддържани резервата, 15 природни забележителности и 31 защитени местности, обясни екоминистърът Ивелина Василева.

Защитените зони и територии в 2-километровата ивица по Черноморското крайбрежие са с обща площ 426 000 декара, или 64 на сто от територията. Дюните - природни местообитания, са представени в 15 защитени зони по Директивата за местообитанията и заемат площ от 99 432 декара. Седем са защитените територии по смисъла на Закона за защитените територии, чийто предмет на опазване са пясъчните дюни, и са с обща площ 1231 декара.

Предотвратяваме разрушаването на дюни, има много спрени строежи, каза още Лиляна Павлова. "По отношение за премахване на незаконни строежи, винаги сме били против тях. Предприели сме мярка за въвеждане на двуистанционна процедура, за да обжалваме такива актове, за които считаме, че решението на съда не е отразило в пълнота становището на ДНСК", обясни тя.

Регионалният министър посочи, че самата процедура по еко концесия, която ще се направи в "Корал" и "Делфин", отнема време, но се надява, че ще мине успешно и от 1 януари 2016 година ще има концесионер. "За да не останат без стопанин през лятото, ще бъдат отдадени под наем. Договорът за отдаване под наем е аналогичен с всички договори досега. Няма да позволим някой, който да не спазва договора такъв, какъвто е за всички концесионери и наематели", уточни Павлова. Тя добави, че има информация само за един съдебен спор по отношение на собствеността и начина й на придобиване.

Министър Ивелина Василева добави, че при къмпинг "Китен" има увреждане на местообитание. "Това, което обсъдихме, е залагане на изрични текстове в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които предвиждат санкции", поясни Василева.

До 2008 г. нямаше конкретен закон, който да регламентира управлението на Черноморието, обясни Лиляна Павлова. "Още в годините преди 1989 година на територията на морското крайбрежие са изградени редица пионерски лагери и комплекси. Те са градени и на морския плаж, а може би и върху дюни. Най-много промени са се случвали в периода на масовата приватизация. В периода от 1999-2008 имаме огромна площ, превърната в урбанизирана територия с подробни устройствени планове", обясни Павлова.

Тя посочи, че през 2013 година са били вкарани промени в закона, в които има дефиниция на това какво е дюна и как се регламентира. "През 2012 година бяха възложени изработването на специализирани карти на морските плажове. Министър Василева ще разкаже, че МОСВ направи картиране на дюните. През 2013 година трябваше да бъдат приети специализираните карти, да се актуализират кадастралните карти. За съжаление, през 2013 и 2014 година не беше направено", допълни Павлова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.