Миков: Партията трябва да се мобилизира и да предложи замяна на дясната политика

Ще се заявим като единствена алтернатива, център на лява политика, заяви председателят на БСП

по статията работи: iNews.bg | 13.03.2016 | 14:50
Миков: Партията трябва да се мобилизира и да предложи замяна на дясната политика

БСП трябва да се утвърди като опозиционна, но и като алтернативна на днешно статукво и управление сила. Това заяви лидерът на левицата Михаил Миков в доклад на заседание на Националния съвет на партията. "Смятам, че е дошло време, събрана е критична маса, да се заявим като единствената възможна алтернатива на това управление. Това по естествен път ни превръща в център на лява алтернативна политика, от която България има нужда, превръща ни в алтернатива на неолибералното статукво, което се отрича във все повече страни – и в Европа, и по света”, категоричен бе председателят на БСП.

По думите на Миков на партията е необходима една по-голяма мобилизация, за която отчетно-изборната кампания и предстоящият Конгрес са подходяща среда. "Нека има дискусия за кандидатурите, на всички равнища, но нека тя не измества големите въпроси, които хората очакват ние да решаваме – критиките към управлението, но и възможните предложения, които правим в замяна на дясната политика”, подчерта лидерът на социалистите.

"Трябва да имаме много повече самочувствие, не само защото сме 125-годишна партия, но и заради това, че в днешните политически условия сме партията, която може да даде друго развитие на страната. Дано да има по-малко личностни битки, макар състезанието винаги да включва междуличностни напрежения и сътресения”, призова председателят на БСП.

Дясното се фрагментира, рои се и заради президентските избори

"Модерно е днес да се говори много за фрагментацията на лявото – Първанов, Дончева, Кадиев... Друг въпрос е дали това е фрагментация на лявото или отделяне на дясното от лявото. Самата Дончева определя себе си като центрист, а останалите градят политика около класическото неолиберално схващане, че няма разлика между ляво и дясно”, коментира още Михаил Миков. По думите му, докато всички анализатори насила са се вторачили вляво, те услужливо изпускат онова, което се случва вдясно:

"А там текат интензивни процеси на ерозия, които дестабилизират управляващите. Наред с вътрешните проблеми на участващите в управлението, буквално всяка седмица никнат нови десни проекти – заявени и още незаявени публично. Сред първите са например ДОСТ, партията "14 юни” и партията на Кадиев "Нормална България”. А сред вторите – неясната политическа заявка за нов политически субект на Радан Кънев, както и латентните проекти на Трифонов, Марешки, авторите на "Манифест за Републиката”... сигурно има и други”, отбеляза лидерът на левицата.

Според Миков дясното се рои и по повод на приближаващите президентски избори. "Засега всеки от участниците в управлението е заявил намерение да участва самостоятелно в тях. Почти всеки десен политик над 40 години търси своя партньор-вицепрезидент, с когото да се яви на тези избори” отбеляза той.

Лидерът на социалистите коментира, че се появяват и атаки срещу конституционния модел на страната. По думите ми те идват от хора, които са го отричали през последните 25 години. "Или които по-скоро, търсейки своя политическа платформа, говорят отново за Републиката, сякаш тя не е от 1947 година и сякаш зад тази Република не стои БСП през всичките тези години, включително и при създаването на новата Конституция и отстояването на правовата и демократичната държава през последния четвърт век. Апологетите на дясното се опитват индиректно да поставят тази дискусия в дясно”, подчерта Михаил Миков.

Подмяната на историята цели премахване на обществената памет

В изказването си пред Националния съвет председателят на БСП обърна внимание на опитите за подмяна на историята в периода 1944 – 1989 г. Той даде за пример антикомунистическа пропаганда по всички възможни канали – "инициативи на народни представители за разрушаване на паметници, инициативи за безумни законодателни решения, да не говорим за здравеопазването, за образованието, за доходите на хората или за това как се развива потреблението и икономиката в България”.

"Всичко това цели премахване на обществената памет за един период и епоха, за които хората таят все по-голяма носталгия и не защото паметниците са от тогава, а защото те си спомнят и могат да предадат какво беше образованието, здравеопазването, как се развиваше България, икономиката й, как растеше нацията. Струва ми се, че е доста примитивно да рушиш паметници, защото били построение в даден период. Това много напомня на онези действия, които "Ислямска държава” реализираше в завладени от нея територии. Онези са крайно увлечени в исляма, а нашите тук – в антикомунизма”, заяви Михаил Миков.

 

"Какъв е смисълът от тази пропаганда – има страх на управляващите от знанието за миналото, защото миналото доказва, че много от нещата, които ние отстояваме днес, са били възможни тогава”, поясни Миков. "Никой не иска да мислим ретро, никой не изпитва носталгия, но има модели и решения в България, които са били прилагани, модели и решения, които показват една много по-засилена роля на държавата, но не само като регулатор, а и като участник в икономическите процеси”, завърши председателят на БСП.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.