Не мина опитът на БСП в парламента за смекчаване на санкциите срещу Русия

Левицата искала да поправи грешката на кабинета "Орешарски", подкрепил мерките на ЕС към Москва

по статията работи: Ростислава Иванова | 07.10.2015 | 12:49
Не мина опитът на БСП в парламента за смекчаване на санкциите срещу Русия

Парламентът отхвърли предложението на "БСП лява България" за преразглеждане на санкциите срещу Русия във връзка с участието на Москва в конфликта в Украйна. Това обаче стана след продъжителни дебати и взаимни обвинения между парламентарно представените партии в неотстояване на националните интереси, довело до ощетяване на държавата от наложеното реципрочно търговско ембарго от Москва.

Проектът за преразглеждане на мерките, внесен от лидера на БСП Михаил Миков, бе подкрепен от 52-ма народни представители, 47 бяха "против", а 31 - "въздържали се", предаде Фокус.

Основните искания на социалистите бяха: българският парламент да се обяви против разширяването на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия, както и срещу налагането на санкции от страна на Русия срещу страните-членки на ЕС; правителството да изготви план за поетапна отмяна на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия, който да бъде представен и одобрен на Съвета по Външни работи на ЕС; Народното събрание незабавно да отмени и забраната за пътуване в ЕС на депутати от Думата и от Съвета на федерацията на Русия. От Целта е да се улесни междупарламентарния диалог между ЕС и Русия, мотивират се от БСП.

Групата на "Атака" също гласува против предложението на столетницата, въпреки че напълно подкрепя и трите искания на столетницата. Лидерът на партията Волен Сидеров обаче припомни на БСП, че миналата година, именно БСП като мандатоносител на правителството на Пламен Орешарски, е подкрепила налагането на санкции срещу Москва заради Украйна и че само "Атака" тогава се е обявила против това.

"Аз гласувах "против" правителството на Пламен Орешарски. Вашият министър-председател подкрепяше санкциите срещу Русия. Когато говорите за санкции, г-н Миков, трябва да се обърнете към Кристиан Вигенин, който беше министър и отхвърли искането ни да признаем референдума в Крим. Не може, когато сте на власт да водите антируска политика, а когато сте извън властта да сменяте позицията", изтъкна Сидеров.

Според Георги Божинов от групата на левицата изказването на шефа на "Атака" "е продиктувано от ревност, че друг поставя този злободневен въпрос". Соцдепутатът Таско Ерменков пък напомни на Сидеров, че "тук се разглежда проект за решение на НС, а не се мерят мускули". "Не е интересно на българския народ кой, кога и какво е предложил. Всеки е допускал грешки и не искам цитирам вашите", обърна се Ерменков към Сидеров".

Миков пък директно обвини атакистите, че "обслужват тези, които не искат да се проведе истинската дискусия за Русия". "Тях обслужвате с красивата си русофилия и приповдигнатия си тон. Вчера внесохте военнолюбско предложение българските граждани да се включат с двата си самолета и дървените си пушки в Сирия. Колкото и тонът да е приповдигнат и да си късате ризите, става обикновен фарс", отбеляза председателят на столетницата.

На свой ред репликира и Сидеров, наричайки депутатите от левицата "тинани на мисълта". "Цели трима титани на политическата мисъл излязоха и показаха, че не могат да кажат нищо по същество. Защо цяла година пречихте да се придвижи въпросът за санкциите към Русия? За всички е ясно, че не искахте тази отмяна на санкциите. Можехте да го направите, когато имахте мнозинство. Ще го подкрепим, но това не пречи да кажем истината", декларира шефът на "Атака".

Според независимия депутат Велизар Енчев "главният виновник за това състояние е министър-председателят Бойко Борисов". "Подкрепям предложението на БСП и ще гласувам за него. България има васално правителство, но това не е новина. Това е поредното такова, което изпълнява нарежданията на Вашингтон и Брюксел", заключи Енчев, цитиран от Фокус.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че ако парламентът не подкрепи санкциите на ЕС, "ще изпълни ролята на троянски кон на Русия". "Отдавна гласят България за тази роля и виждам, че има партии, които да я изпълняват”, констатира реформаторът.

Според него дебатът се е плъзнал по повърхността и се избягва най-важния въпрос, а именно защо има санкции срещу Русия. И припомни: "Случи се нещо изключително важно – в 21 век насилствено бяха прекроени границите на Украйна... Русия е подписвала международни договори за гарантиране на целостта на Украйна, впоследствие неспазени”, каза депутатът от РБ. И попита групата на БСП дали настоява Русия да напусне Крим.

Той бе категоричен, че България трябва да следва спазване на международните договори и да не се отклонява от позицията на ЕС.

"България винаги е имала умерена позиция спрямо санкциите по време на дискусиите по налагане на ограничителните мерки. Взимаме предвид както националния интерес, така и европейския”", увери председателят на външната комисия от Джема Грозданова от ГЕРБ.

Тя пък припомни, че през юни 2015 г. беше удължен срока за целевите санкции с една година - до 31 декември 2016 г. Сроковете за изпълнение на Минските договорености бяха до декември 2015 г. "Естествено, че страните от ЕС ще преразгледат санкциите на Европейския съвет. Понесли сме нашата цена”, изтъкна тя.

"Фактите опровергават това, което се декларира като интереси на ЕС и България", репликира я Румен Гечев БСП. Според него другите страни от ЕС увеличават инвестициите си за разлика от България, като например Германия, която многократно е увеличила износа си към Русия.

"Докато тук раболепно прекратяваме проекти, немците започваме още две тръби. В Европа едно говорят, а пачките летят в друга посока за сметка на нашите производители”, коментира Гечев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.