От уважение: Борисов предложи на Нинова креслото на Цачева

Лидерката на БСП не се поблазнила от поканата, иска твърдо да е в опозиция

по статията работи: iNews.bg | 11.04.2017 | 15:42
От уважение: Борисов предложи на Нинова креслото на Цачева
БТВ

На днешната си среща с БСП лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е предложил на председателката на столетницата Корнелия Нинова да оглави 44-то Народно събрание. Нинова обаче отказала високия пост, защото е обещала партията й да остане твърдо в опозиция. Това обяви самият Борисов в парламента след разговора си с лидерката на социалистите и представители на двете политически сили, представили се най-добре на последните парламентарни избори.

"Предложих на г-жа Нинова председателството на парламента от уважение към добрия им резултат, но тя отказа. БСП искат да са твърдо в опозиция", обяви лаконично Борисов след срещата с шефката на левицата. 

Бившият, а най-вероятно и бъдещ премиер, отхвърли варианта за широка управленска коалиция между ГЕРБ и БСП и уточни, че на срещата с Нинова този въпрос въобще не е бил разискван.

"Нито ние, нито те, някога сме говорили за коалиция. Предложих на г-жа Нинова в знак на уважение към добрия им резултат да приемат председателското място в парламента, тя отказа, тъй като считат, че ще бъдат твърда опозиция. Мисля, че по темата за сигурността в България, за провеждане на европейското председателство, за родното производство, бихме могли да намерим общи теми в парламента и в новите закони и промяна на стари да намерим синхрон, за да работи нормално държавата в следващите месеци и години", коментира лидерът на ГЕРБ, цитиран от Фокус. И допълни, че преговорите продължават. 

По-късно в кулоарите на парламента направи изявление и Нинова, като обясни за какво червените са разговаряли с Борисов и екипа му.

1893603

"Запознахме ръководството на ГЕРБ с политиките, които ще отстояваме в парламента. Готови сме да внесем 10 законопроекта. Получих предложение от Бойко Борисов да стана председател на Народното събрание, но отказах. Днес предложиха на мен лично да предложа председателския пост", потвърди тя думите на Борисов.

Според нея "коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна". "Алтернативата е реална в лицето на БСП. Съгласие по национални теми при едно условие. Моля, да се спрат внушения и спекулации, че е възможна обща управленска коалиция между БСП и ГЕРБ. За нас това не е възможно по две причини. Първата е разминаването в програмите ни и втората – ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и 1 милион българи ни последваха за тази промяна", подчерта лявата лидерка.

По думите й "не е възможно, няма начин и няма как да предадат тези хора и часове или дни по-късно да направят общо управление с ГЕРБ". "Нашата политика за промяна продължава. Алтернативата е реална – запознахме ръководството на ГЕРБ с нашите политики, които ще отстояваме от следващата седмица в парламента. Готови сме за внасяне в Народното събрание на 10 закона, които представляват предизборната ни програма вече в реално изпълнение в законотворчество в парламента. Първо - доходи и бедност", допълни Нинова.

Нинова каза още, че БСП още от първите дни на парламента ще внесат текстове и започват дебата за преизчисляване на пенсиите, компенсациите на доходите във връзка с увеличението на природния газ, топлофикациите, вода и повишаването на цените, обвързването на майчинството с минимална работна заплата, повишаването на енергийни помощи и т.н. "По темата образование сме готови и внасяме алтернативен проект за изменение в Закона за училищно и предучилищно образование така, както сме обещали в кампанията. Трето, икономика – всички обещания под формата на закони за помагане на българския бизнес (малък и среден)", докладва тя.

Нинова обясни, че с ГЕРБ са постигнали съгласие по две теми, "но под условие". "По отношение на престъпност, корупция, борба с нея, внасяме отпадането на маловажен случай в Наказателния кодекс, промени в НПК. Намаляване възможността за връщане на безброй пъти на дела и т.н. Цялата ни предизборна програма се превръща в законотворчество от първия ден на работата на парламента. Трето е съгласието под условие. По две теми постигнахме разум, че трябва да търсим съгласие между всички политически партии в България. Това е председателството на България и национална сигурност – вътрешна и външна", допълни шефката на червените.

По думите ѝ за БСП успешното председателство на България е изключително важно, но са поставили и теми пред ГЕРБ, които би трябвало да се поставят като национален приоритет. "Те са трудови и социални права на европейските граждани, младежка безработица, регионални различия, продължаване кохезионната политика, приемането на България в Шенген, поради изпълнението на условията. Тоест, председателството да бъде използвано, за да може България да постави на дневен ред и важните за нас национални въпроси. Но условието за такава подкрепа е едно – цялото това съгласие да се случва в българския парламент.

"Поставихме условия и ако са съгласни, в парламентарна република парламентът да е мястото, където се постига това съгласие, дебатът да се води тук, решенията по председателство и национална сигурност да се взимат в залата с общо съгласие между всички парламентарно представени партии. С общ документ, декларация, решение, които да изразяват национална позиция и национално съгласие. Те приеха това да се промени този стил на правене на политика и да се прехвърли тежестта на вземане на решения", обясни Нинова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.