Официално: Борисов отново пое кормилото на България (СНИМКИ/ВИДЕО)

Какво обеща лидерът на ГЕРБ за третия си мандат - няма изненада, започна с магистралите

по статията работи: iNews.bg | 04.05.2017 | 13:00
Официално: Борисов отново пое кормилото на България (СНИМКИ/ВИДЕО)
БТВ

Депутатите гласуваха Бойко Борисов да е следващият премиер на България. Със 133 гласа в парламента "за", 100 "против" и нито един въздържал се, народните представители одобриха именно лидерът на ГЕРБ отново да оглави изпълнителната власт. 

При второто гласуване депутатите гласуваха за предложения от него състав на кабинета. Той пък беше подкрепен от 134 депутати, а "против" бяха 101. Министрите положиха клетва пред депутатите в Народното събрание.

В речта си от трибуната първото, което лидерът на ГЕРБ обяви, бе, че няма да се откаже от магистралите, тъй като това било гаранция за развитието на регионите. Той представи приоритетите на правителството във всички сфери, като специално открои като безалтернативни евроатлантическата ориентация на страната, валутният борд (поне до влизането в еврозоната и банковия съюз) и либерализацията на енергийния пазар.

1905931

В пленарната зала са президентът Румен Радев, Негово Светейшество патриарх Неофит, служебният премиер Огнян Герджиков и министрите от служебния кабинет, официални лица, представители на различни държавни институции, представители на различните вероизповедания и дипломати.  

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев прочете указа на президента Румен Радев, с който се предлага за министър-председател да бъде избран Бойко Методиев Борисов. Указът е издаден днес - 4 май, предаде Дарик.  

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов представи кандидатурата на Бойко Борисов за министър-председател. 

"Отговорността е огромна, но съм сигурен в твърдата воля и решителност, с която Бойко Борисов ще работи за просперитета на България", заяви вторият в ГЕРБ. И допълни: "Вярвам, че заедно с Министерския съвет и с парламентарната подкрепа, ще може да се постигне политическа и институционална стабилност, която е най-важна за страната ни".

Инфраструктура

"Нямаме основание да се откажем от изграждането на модерна инфраструктура. Това ще помогне за развитие на регионите и намаляване на регионалните различия", заяви от трибуната Борисов преди депутатите да подложат на гласуване структурата на Министерския съвет.

Правителството му поемало ангажимент за доизграждането на магистралите "Хемус, "Струма", "Калотина-София", Южната дъга, разширението на метрото в София и др.

"Ангажираме се с увеличаване на инвестициите в образованието и увеличаването на бюджета за образование", обясни Борисов . По думите му правителството предвижда и ежегоден ръст на средствата за наука.

"Подобряване на здравето на нацията е стратегически приоритет за управлението ни", каза още лидерът на ГЕРБ. "Започваме поетапна демонополизация на НЗОК и интегрирана информационна система", допълни той. След това Борисов представи имената на номинираните за министри. 

"Намираме се в исторически момент за света и за Европа. Политическата несигурност, религиозните противоречия налагат надмогване на партийния егоизъм – българските граждани се нуждаят от отговорно пред тях и пред бъдещето на страната управление", подчерта Борисов.

Социална сфера

Бъдещият премиер заяви, че социалните помощи ще бъдат обвързани с обществено полезен труд, отговорно родителство и редовно посещаване на детските градини и училищата. Ще се работи и за възможности активните и предприемчивите да съвместяват кариерата със семейния живот.

Номинираният за премиер анонсира "решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността и задължително образование със силата на всички държавни институции и инструменти. Родолюбието и образователната система ще бъдат основа на възпитанието и извисяването на българския дух, средства за формиране на чувство на солидарност в обществото и привързаност към родината”.

"На този фон ще се увеличават парите за образование и наука, а учителите трябва да получат двойни заплати в края на мандата. Здравната сфера ще види демонополизация на НЗОК и преодоляване на регионалните дисбаланси, обеща новият стар премиер.

Сигурност

Борисов направи сериозна заявка за политиките в областта на сигурността. "Ще предприеме всички мерки, за да гарантираме сигурността на българските граждани и да ограничим битовата престъпност чрез засилване на полицейското присъствие в малките населени места, спиране на нелегалната имиграция и защита на границите”, заяви той.

1905932

За целта ще се работи за ускорено развитие на въоръжените сили, а страната ни ще участва в новата политика на ЕС за европейска отбрана. Ще бъдат по-ангажирани българските фирми и научни центрове.

Съдебна реформа и нов антикорупционен закон

Номинираният за премиер анонсира и продължаваща работа по съдебната реформа с нов антикорупционен закон и нов орган, който да го прилага, прехвърляне на корупционните дела в спецсъда. Ще има и промени в НПК с цел намаляване на формализма, а Борисов анонсира и "нова наказателна политика и нов Наказателен кодекс”.

Амбицията на новата власт е до края на следващата година да бъдат адресирани всички препоръки на Европейската комисия.

Икономика и повишаване на благосъстоянието

Целта на България е влизане в единния банков съюз и еврозоната в момента, в който страната ни покрие критериите. До тогава валутният борд е "безалтернативен и неприкосновен”, подчерта той.

Ще бъдат предприети мерки с цел България да има балансиран бюджет до 2020 г.

"Енергийната сигурност е ключова за нашата икономика”, подчерта Борисов. И посочи, че тя ще дойде със собствен газов добив, интерконектори, газов хъб и либерализация на пазара за ток и газ, която е "безалтернативна”.

Правителството ще работи за привличане на инвеститори и намаляване на административната тежест. Целта е доходите да се повишат чрез растеж на икономиката.

Според Борисов модернизацията ще доведе до БВП от 120 млн. лв. в края на мандата, минимална заплата от 650 лв. и средна заплата от 1500 лв. "Дай Боже – и повече”, пожела си Борисов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.