Очаква ни напрегната нощ - "Риск за тревога" на река Марица

Министерство на околната среда и водите обяви оранжев код при Свиленград

по статията работи: Теодора Кокаланова | 07.09.2014 | 17:45
*снимката е илюстративна
*снимката е илюстративна

Уикендът опрелено не бе от мечтаните откъм метереологична обстановка. Нормално е през почивните дни да бленуваме за слънчево време, но природата за пореден път ни изненада и имаше други планове. Регистрирани бяха наводнения в цялата страна. 

В Бургас водната стихия отне живота на трима души - една жена на 69 години, един младеж на 27 и едно младо момиче на 21. Под вода бяха Димитровград и Харманли. Водата предизвика поразии и в Стара Загора. 

Понеделникът за съжаление вещае нови страхове. Обявен е оранжев код – "Риск за тревога" на река Марица при Свиленград, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Ситуацията в Черноморския регион се нормализира.

По данни на Басейновите дирекции и експлоатационните дружества, към 7 септември 2014 г., няма преливащи язовири от комплексните и значими по Приложение 1 към чл. 13 от Закона за водите. Водните нива в тях се поддържат чрез работа на ВЕЦ и/или през основен изпускател. Няма данни за засегнати населени места и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. 

Няма язовири на територията на Черноморски басейнов район, които да преливат неконтролеруемо. Критичните участъци и язовирите се наблюдават и към момента няма водоеми, които да създадат опасност за живота на хората. Обстановката постепенно се нормализира. Продължават спасителните операции в засегнатите райони. Няма данни за нови поражения през изминалото денонощие. Отменено е бедственото положение в Община Приморско. 

Според метереологичната прогноза на НИМХ, на 07.09.2014 г. облачността над много райони в страната ще се разкъса, на места и ще намалее. Значителна ще остане през целия ден над Югозападна България, където все още ще има превалявания. По-значителни количества на валежите на територията на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград не се очакват.

Източнобеломорски район 

През изминалото денонощие обстановката в Източнобеломорски район остана критична в първата половина на денонощието. Валежи от дъжд в нощните часове. Разкъсана облачност до слънчево в по-голямата част от района към настоящия момент.

Няма постъпили сигнали за критични ситуации, свързани с вредното въздействие на водите.

Няма язовири преливащи през стената. Преливанията са през преливник и се изпускат през основен изпускател за сваляне на нивата.

Към настоящия момент няма постъпили данни и сигнали на дежурните телефони на Басейнова дирекция- Пловдив за възникнали други аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. 

Дунавски район 

Поречие Огоста и западно от Огоста

По данни на оперативните дежурни в областите Видин, Монтана и Враца, вследствие падналите валежи във водосборите на реките през периода 04 - 06.09.2014 г., се наблюдават повишени водни нива в речните легла.

В област Монтана ситуацията е следната:

- р. Берковска в землището на гр. Берковица - водното ниво е повишено, речното течение излиза на места от речното легло в регулацията на гр. Берковица. Има наводнени дворове, имоти и техническа инфраструктура в ниските части на града, разположени в близост до речното легло. Аварирала е конструкцията на къщи, разрушен е един мост, силна ерозия по бреговете на реката. Обявено е бедствено положение в общината. Извършват се отводнителни дейности. Към момента се наблюдава тенденция към нормализиране на обстановката и прибиране на речното течение към речното корито.

- р. Дългоделска Огоста, десен приток на р. Огоста в землищата на с. Говежда- водното ниво е повишено, речното течение излиза на места от речното легло, което не е коригирано. Залят е асфалтов път, осъществяващ връзката с две села от общината. Наводнени са имоти и техническа инфраструктура, разположени в близост до речното течение. Обявено е бедствено положение в община Георги Дамяново. Извършват се отводнителни дейности. Към момента се наблюдава тенденция към нормализиране на обстановката и прибиране на речното течение към речното корито.

- р. Чипровска Огоста десен приток на р. Огоста в землището на гр. - водното ниво е повишено, речното течение излиза на места от речното легло. Наводнени са имоти и техническа инфраструктура от регулацията на града. Извършват се отводнителни дейности. Към момента се наблюдава тенденция към нормализиране на обстановката и прибиране на речното течение към речното корито.

- р. Ботуня в землището на гр. Криводол- водното ниво е повишено, залят е временен брод, изграден на реката при гр. Криводол. Бродът е изграден за осъществяване на пътна връзка, поради извършване на ремонтни работи по мостовото съоръжение, намиращо се на същото място.

- За останалите речни течения на територията на област Монтана, както и на областите Видин и Враца, се наблюдава повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации. Язовирите на територията на областите Видин, Монтана и Враца се наблюдават, няма получени сигнали в Басейнова дирекция- Плевен към момента за критични водни нива в язовирите.

Поречие Янтра

По данни на оперативните дежурни в областите Габрово , Велико Търново и Търговище, наблюдават се повишени водните нива в речните легла.

В Област Габрово ситуацията е следната:

- притоци на р. Росица в землището на с. Горна Росица- водните нива са повишени, речните течения излизат на места от речните легла на деретата в регулацията на селото. Има наводнени значителен брой жилищни имоти, дворове и техническа инфраструктура. Извършват се отводнителни дейности. Към момента се наблюдава тенденция към нормализиране на обстановката и прибиране на речните течения към речното корито.

- дерета притоци на р. Росица в землището на с. Кромянско- водните нива са повишени, речните течения излизат на места от речните легла на деретата, като се залива участък с дължина около 150 м от асфалтов път, свързващ гр. Ловеч – гр. Севлиево. Към момента се наблюдава тенденция към нормализиране на обстановката и прибиране на речните течения към речното корито.

- яз. "Под стопански двор” в землището на с. Душево прелива през преливника на язовирната стена, която не е обявена в предаварийно състояние. Отворен е основният изпускател. Водата след облекчителните съоръжения на язовирната стена преминава по отводящото дере, безпрепятствено към момента. Дерето преминава през с. Душево и си влива в р. Видима, която е във водосбора на р. Росица. Има постоянно наблюдение на язовира. Към момента се наблюдава тенденция към нормализиране на обстановката и прибиране на речните течения към речното корито.

За останалите речни течения на територията на област Габрово, както и на областите Велико Търново и Търговище, се наблюдава повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации. Останалите язовири на територията на трите области се наблюдават, няма получени сигнали в Басейнова дирекция-Плевен към момента за критични водни нива в тях.

Поречие Русенски Лом и Дунавски добруджански реки

По данни на оперативните дежурни в областите, ситуацията е следната:

-Язовир "Владимировци” в землището на с. Владимировци към момента не прелива през преливника си. Дерето след язовирната стена, която не е обявена в предаварийно състояние и не преминава през населени места. Дерето се влива в р. Семковец, която е в поречие Дунавски добруджански реки. 

За останалите речни течения на територията на областите Разград,Търговище, Русе, Добрич, Силистра, Шумен и Варна се наблюдава повишение на водните им нива, при които реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации. Язовирите се наблюдават, няма получени сигнали в Басейнова дирекция-Плевен към момента за критични водни нива в останалите язовири.

Черноморски район

Състояние на язовирите - критични нива и възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях:

Общ. Шумен - яз.”Дибич” се изпуска с минимални количества;

Общ. Омуртаг – яз. ”Красноселци” се изпуска с минимални количества м3/сек.

Общ. Дългопол – яз."Елешница" се изпуска с 0,3 м3/сек.; 

Общ. Провадия – яз.”Черковна”, яз.”Снежина” се изпускат с минимални количества. 

Общ. Карнобат – яз. ”Крушево” се изпуска с 1 м3/сек.

Oбщ. Бургас – яз. Мандра – изпуска се контролеруемо, яз. Ново Паничарево – прелива през преливник под контрол;

Общ. Созопол, с. Равадиново – яз. Синята вода и яз. Факуда – изпускат се с минимални количества, с. Равна гора – язовира в селото се изпуска контролеруемо;

Състояние на реките – данни за критични нива и аварийни ситуации; данни за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения:

Общ. Созопол – р. Изворска – водата се е прибрала в коритото си;

Общ. Приморско и Общ. Созопол – водата на р. Ропотамо се е отдръпнала;

Всички пътища в обл. Бургас са проходими.

Източнобеломорски район 

Язовир "Големия" над село Странско, община Димитровград – продължава да прелива през преливник и да се изпуска от основен изпускател. В крайна сметка, първоначалната информация за скъсване на стената се потвърди. 

- Язовирът при с. Бряст в същата община продължава да прелива.

- Продължава да прелива и язовир Гита в община Чирпан, чиито води се вливат в р. Меричлерска.

- Язовир Орешец при село Бисер се изпуска контролирано за сваляне на обема.

Басейн на река Марица

Река Марица е с повишен отток по цялото си протежение.

Нивата в основното течение на р. Марица остават под критичните за преливане но тенденцията при Свиленград е към покачване и достигане до 1300 м3/сек и ниво 400 см на 7.09.2014 г. 

Към настоящия момент, ниво на река Марица при Свиленград – 230 см – повишение с 60 см от вчера вечерта. При Димитровград и Любимец е регистриран лек спад.

Скъсана дига на река Сазлийка е в землищата на Калугерово, Пясъчево и Навъсен.

Сазлийка прелива и при моста водещ към Свирково, Дряново, Тенево.

Река Стрелчанска Луда Яна е с повишен отток, вследствие на падналите валежи на територията на община Стрелча, част от водите ѝ се отвеждат към язовир Пясъчник, а другата част се влива в река Марица. Повечето от реките в басейна на река Марица регистрират повишение в нивата си.

Басейн на река Тунджа

Регистрирано е повишение в нивото на река Тунджа при Павел баня, а при Елхово спад.

При Елхово, понижението на реката е в рамките на 28 см от вчерашния ден и днес е на 134 см, далеч от критичните стойности.

Басейн на река Арда

При река Арда и притоците ѝ са регистрирани завишения на отделни пунктове. По-значително е повишението при село Вехтино и Рудозем, при река Върбица при Джебел се наблюдава лек спад. 

 

През последното денонощие няма постъпили в Басейнова дирекция- Пловдив сигнали и информация на дежурните телефони на БД за нанесени щети и засегнати населени места от вредното въздействие на водите на територията на Източнобеломорски район. 

По информация на колегите от ИРМ Хасково:

- Вследствие на скъсаната дига на река Сазлийка, наводнени са 1200 дка земеделски земи в землищата на Калугерово, Пясъчево и Навъсен. В Калугерово 25 къщи са наводнени. Две пожарни все още отводняват. Утре комисия ще прави оглед на щетите;

- Спряно е движението по жп линията Симеоновград-Гълъбово. В следствие на излезлите води на река Сазлийка, жп линията Симеоновград-Гълъбово, на две места – близки участъци – релсите висят във въздуха – отнесена е основата им от излезлите води;

- пътят Симеоновград-Троян и Дряново е прекъснат също от водите на река Сазлийка; спряно е движението по него поради разрушаване на асфалтовата покривка;

- затворен е и пътят Димитровград-Симеоновград в участъка Злато поле.

Към настоящия момент няма данни и информация, постъпили в Басейнова дирекция- Пловдив за други бедстващи райони. По-голямата част от евакуираните все още не са се върнали по домовете. Все още водоснабдяването и електроснабдяването е затруднено и ограничено.

Тепърва предстоят оглед и оценка на щетите.

Западнобеломорски район

Поречие р. Струма 

На 07.09.2014 г. реките в поречие Струма са в състояние на ниски и средни води, без сериозни колебания в нивата. В състояние на средни води са: р. Соволянска Бистрица при с. Гърляно, р. Джерман при гр. Дупница и р. Пиринска Бистрица при с. Г. Спанчево, като протичащите в тях водни количества, са по-малки от средно месечната норма на оттока. Река Пиринска Бистрица при с. Г. Спанчево е в състояние на средни води с голямо покачване на водните нива. Останалите реки са в състояние на ниски води, без сериозни колебания в нивата. Най-голямо увеличение на водните количества има при пункта на река Струмешница при с. Струмешница 20,917 м³/сек при средно месечната норма на оттока 3,679 м³/сек. Превишението на водните нива спрямо предишния ден е (+ 2 см).

Независимо от динамичната метеорологична обстановка в страната не се очакват големи, внезапни наводнения в реките на поречие Струма.

Поречие р. Места

На 07.09.2014 г. реките в поречие Места са в състояние на средни води с покачване на водните нива, но без сериозни колебания. Най-голямо покачване на водните нива има при пункта на река Места при Момина кула (+ 8 см). Отчетените водни количества при двата пункта са с около 1,0 м³/сек на средно месечната норма на оттока.

Независимо от динамичната метеорологична обстановка в страната не се очакват големи, внезапни наводнения в реките на поречие Места.

Поречие р. Доспат

До обяд на 07.09.2014 г. не са постъпвали данни за засегнати населени места от вредното въздействие на водите от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян, както и за наличие на критични участъци по речните легла и язовирите, намиращи се в териториалния обхват на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – град Благоевград.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.