Папа Франциск в Раковски: Нашият закон е любовта

Дворът на храма е изпъстрен с десетки детски рисунки в чест на неговото посещение

по статията работи: iNews.bg | 06.05.2019 | 17:15
Папа Франциск в Раковски: Нашият закон е любовта
Стоп кадър, Нова тв
Повече за:

Папа Франциск, който е на апостолическо посещение у нас, днес посети католическата общност в Южна България. Стотици жители и гости на град Раковски го посрещнаха с радостни приветствия и възгласи. Преди влизането в храма "Пресвето сърце Исусово" папа Франциск поздрави вярващите, а в църквата го очакваха над 250 деца от католическите енории в цялата страна, които получиха първото си причастие.

Дворът на храма е изпъстрен с десетки детски рисунки в чест на неговото посещение.

"Щастлив съм да поздравя децата, родителите и всички техни близки с първото причастие", каза в проповедта си папа Франциск, а думите му към присъстващите бяха:

"Вие дойдохте от всички краища на тази земя на розите, за да участвате в празника. Сигурен съм, че никога не ще го забравите, да празнуваме, да ликуваме в името на Исус", призова децата папа Франциск и отправи към тях пожелание за живот, изпълнен с щастие и радост. Накара ги да повтарят след него: "Бог е нашият баща", "Исус е нашият брат", "Църквата е нашата майка и нашето семейство. Ние сме приятели, ние сме братя, а нашият закон е любовта". И още от призива му към децата:

"Нашият закон е любовта. Сега Исус ще дойде във всеки един от нас. Искайте днес от Исус за вашето семейство, за вашите родители, за вашите приятели", каза папата на български език.

Церемонията се наблюдава от стотици хора, събрали се пред храма. Ето какво споделиха те преди това за значението на визитата на папа Франциск в Раковски:

"Това е доста значим момент за Раковски. Все пак такъв човек да ни посети в такъв малък град. Аз съм много доволен и много щастлив".

"Много човечен. Той ни показа, че е много земен. Отваря църквата към хората на сърцата".

"Това, което той прави за всички е велико. Удоволствие е да го видим, да се докоснем до него".

На площада пред храма са монтирани видеостени, на които присъстващите поклонници и гости на града могат да гледат на живо службата и първото причастие. Следобедната среща на папата с католическата общност в квартал "Секирово" също ще може да се наблюдава на видеоекрани пред храма. Преди това папа Франциск ще гостува заедно с католическите епископи в манастира "Св. Елисавета".

Ограничения заради сигурността а са в сила на някои места в града, където има заграждения. Хората обаче могат свободно да се придвижват пеша, да проследят цялото движение на папамобила между двата квартала на града, както и от идването му от автогарата към църквата "Пресвето сърце Исусово".

За първи път глава на Римокатолическата църква посети градчето Раковски, в което живее най-голямата католическа общност у нас. Медицинската сестра Мая Гиева ще пее по време на Светата литургия с първо причастие на близо 250 деца. Тя беше и сред хористите на литургията на площад "Княз Александър Първи" в столицата. По-рано днес пред БНР тя сподели:

"Не мога да те опиша емоцията – толкова чувства бушуват в мен. Тази емоция, която преживях от вчера и тази, която ми предстои, не може да се опише с думи. Най-вече се чувствам благословена че бях близо до Светия отец, че пях, че бях част от тази тържествена служба, която беше в София, и най-вече, че ми предстои отново, в Раковски". През 2014 година бях във Ватикана и тогава не можах да го зърна, но вчера в София беше на пет метра от мен! Погледнах и видях един мил, добър човек, който дарява с усмивка всички хора, до които се докосва! На пет метра от мен! Поздрави хора и благослови! Затова се чувствам благословена".

При визитата на папа Йоан-Павел Втори у нас преди 17 години Гиева е била на площада. От днешната визита на папа Франциск тя очаква най-вълнуващият момент да бъде Първото причастие на 250 деца. Децата ще бъдат облечени в традиционни за случая бели роби. Те ще влязат в храма само с майките си, тъй като местата са недостатъчни. Бащите ще наблюдават събитието на специалните видеостени.

Венцислав Чавдаров, председател на организацията "Каритас - Витания" за град Раковски сподели, че организацията е изработила две свещи, които ще бъдат запалени при визитата. Те са били изработени от социалното предприятие на организацията

"Папа Франциск знае много добре за Каритас по целия свят. Не знам дали знае какви са инициативите на местната структура в Раковски, но предполагам, че всеки ден е с нас в молитва, защото "Каритас" е най-голямата благотворителна католическа организация в света"

Иван Кърчев, който ще бъде министрант на литургията в Раковски, каза:

"Усещането наистина е вълнуващо. Голяма е радостта за мен, тъй като имах възможност да бъда министрант и на папа Йоан Павел Втори, който беше в Пловдив преди 17 години. Като че ли днешното ми министриране затвърждава моята вяра в Бога и в това човек да правиш добро сред хората".

От проповедта в София, Кърчев е бил най-впечатлен от казаното от папа Франциск, че Бог изненадва.

"Този акцент все още отекна в моите уши, в моето съзнание. Започнах да се замислям всъщност колко пъти и кога Бог ме е изненадвал. и Изненада ме, когато бях избран да бъде министрант – голяма изненада, която, признавам си, не очаквах, тъй като съм бил вече веднъж и разсъждавах, че и други хора трябва да вземат такова участие…".

Поклонническото пътуване на папа Франциск в България ще завърши тази вечер в София, където той ще отправи своето послание за мир към целия свят, заедно с представители на различни вероизповедания.

Във вторник сутринта папа Франциск заминава за Северна Македония, но с това не завършва обиколката му из Балканите, тъй като в края на май той ще посети Румъния. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.