Полицейските протести за придобивки ескалират, но са самотни. Бизнес и общество не ги подкрепят

Ще остане ли твърда властта в решението си за реформи в Сектор "Сигурност"?

по статията работи: Ростислава Иванова | 04.11.2015 | 19:26

Полицейските протести ескалират. Втори ден страната ни живее под знака на гнева на униформените заради несъгласуваното предложение на правителството да ореже социалните придобивки на служителите в Сектор "Сигурност" с цел икономии в бюджета за 2016 г. Спонтатно избухналите протести вчера днес са два пъти повече и по-многочислени. Зад аргументите на правителството обаче днес е голяма част от обществото, недоволно от работата на полицията по опазване на спокойствието и гражданските права, както и работодателските орагнизации, подкрепящи обещаните от кабинета реформи в МВР и Министерството на отбраната.

Срещата тази сутрин на премиера Бойко Борисов с вицепремиера Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов не доведе до съществени промени на правителственото предложение за намаляване на социалните привилегии на полицейските и военни служители. Финансовият министър пък до момента пази пълно мълчание по внесените от него текстове в проектобюджета, които изкараха хиляди полицаи и военни на улицата в понеделник.

Само Борисов даде разяснения под формата на изявление пред министрите си в началото на правителственото заседание, съобщи БГНЕС. "Първо, крайно е недопустимо униформени служители, полицейски автомобили без разрешение да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини, още повече ние бяхме обявили, че водим разговори по темите, които ги интересуват”, каза Борисов. "Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила, е абсолютно нередно”, заяви премиерът.

Борисов отстъпи за социални привилегии на полицаите..., но не съвсем

След срещата си с финансовия министър и с главния секретар на МВР Георги Костов Борисов обяви, че ще бъдат запазени 20-те заплати при пенсиониране на назначените вече кадри в системата на сигурността, но за новобранците, които тепърва ще дойдат, компенсациата при оттегляне от работа ще е 10 заплати.

"20-те работни заплати остават за тези, които са заварено положение, а след промените компенсацията ще е от 10 заплати. Заради тарикатите в МВР отпуските там вече стават 20 работни дни. Затова искам Георги Костов да им го предаде. Първо, всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще си попадне под ударите на закона. Важно е да се знае какво правим в МВР, пожарната, армията – първо, разграничаваме служителите в МВР на 1-ва и 3-та категория”, каза Борисов. И допълни, че "Порционът за храна се запазва".

Не се оправдаха обаче очакванията на Борисов, че протестиращите от сектор "Сигурност" в София и из сраната, ще се върнат доволни на работа. Напротив – думите на Борисов увеличиха масата на протестиращите. Недоволни служители обясниха, че всичко до момента е само на думи, но никой не е оттеглил спорните предложения на Горанов в проектобюджета за 2016 г. По закона за нормативните документи всяка промяна на проектозакон трябва да бъде внесена допълнително – нещо, което също не е направено в рамките на днешния ден, след изявлението на премиера.

Властта разпали още повече гнева на полицаите

Новата фаза на спонтанни протести президентът Росен Плевнелиев да се обърне от Букурещ с призив към двете страни – протестиращи и правителство, да започнат диалог за социалните права на работещите в системата. Държавният глава апелира "всички да седнат на масата с открити карти и да обсъдят конструктивно" привилегиите на полицаи, пожарникари и военни.

Президентът обаче не спести грешката на финансовия министър Горанов, че е предложил драстичните промени, орязващи привилегиите на служителите в МВР и отбраната, с "метода на изненадата", а не по установения демократичен ред – представяне на идеята пред обществото и заинтересованите страни и дискутиране.

На днешното си заседание парламентарната комисия по вътрешна сигурност излезе с решение да изслуша на 10 ноември политическото ръководство на МВР и главния секретар Георги Костов по въпроси, свързани със протестната ситуация.

След като чуха думите на премиера, още по обяд гневни полицаи блокираха отново "Орлов мост" в столицата. Крайната форма на полицейски протест бе подновена още по обяд и продължава от часове. Блокиран за автомобили е целият център на София. Протестиращите се разхождаха известно време по кръстовището, след което се насочиха към парламента, където в този момент на блитцконтрол бе повикана вътрешния министър и вицепремиер Румяна Бъчварова. Протестиращите освиркваха намиращите се депутати в сградата и скандираха: "Боклуци!", "Мишоци", "Кой ще ви пази в белия автобус?"скандирайки освиркаха депутатите, не изчакаха министър Бъчварова, която бе в сградата за блиц контрол.

Бъчварова прие полицейските оставки от вчера, страстите ескалират

Вътрешният министър Бъчварова пък предизвика още повече гнева на подчинените си, обявявайки в късния следобяд, че приема оставките на всички служители, подадени вчера в знак на несъгласие с вкараните от финансовия министър законови промени за отнемане на социалните им придобивки.

Освен столичните полицаи и в Пловдив, точно в 12.00 часа, областната дирекция на МВР бе обсадена от протестиращи служители заради орязване на компенсациите им за пенсия. Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха пък пътя за ГКПП-Кулата. Блокадата е на около 100 метра преди гишето за пътни такси на пункта. Протест имаше и на траничните пунктове Маказа, Свиленград, Кърджали, Силистра и много градове в страната.

Навсякъде служители на МВР настояваха да бъдат оттеглени предложенията в Бюджет 2016, които орязват придобивките им. "Искаме да защитим не само нашите интереси, но и на тези, които идват след нас”, обявиха протестиращите граничари на ГКПП-Свиленград.

"Ако не се намери разумен баланс между исканията на полицаите и правителството, граничарите може да блокират магистралата край ГКПП и да затапят входа на държавата", предупредиха протестиращите. Недоволните бяха привикани при началството и след кратък разговор в сградата се разбра, че потеглят по магистралата.

Униформените ядосани и на обществото, че не ги подкрепя

Униформените са недоволни и от реакцията на обществото към техните действия. "Когато обществото се противопоставя на служителите от сектор "Сигурност", нещата не са добре”, коментират на много места полицаите.

За разлика от снощи, когато сред протестиращите имаше и униформени, след предупреждението от премиера Борисов, днес в Свиленград всички бяха изцяло цивилни и с личните си автомобили. Някои цивилни демонстрираха отношение към медиите, че те са им виновни и до последно прикриваха протестните си действия.

Колоната от автомобили накрая потегли към Автомагистрала "Марица". От Свиленград до моста на Любимец те изминаха разстоянието от около 15 километра за час и половина, което на практика блокира движението по аутобана. Така заради протестното шествие се образува няколко километрова опашка от ТИР-ове и автомобили. Граничните поицаи обмислят и затваряне на границата към Гърция и Турция.

Бизнес организациите твърдо зад правителството

Междувременно четирите национално представени работодателски организации обявиха протестите и исканията на полицаите за неприемливи и призоваха властта да не отстъпва от предлаганите реформи. Според бизнеса "с несравнимо големия си социален пакет полицаите са "галеници" на обществото, респективно – властта, а в същото време обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имотите на гражданите".

"Несъмнено, начинът на провеждане на протеста беше неприемлив, но много по-неприемливи са исканията на протестиращите. На практика това са искания за спиране на всякакви реформи в сектор "Сигурност" и за придържане към сегашното положение на получаване на привилегии и социални придобивки, без да има каквито и да са индикатори, критерии и измерители, доколко въпросните привилегии са заслужени".

Това се казва в декларация на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Документът е изпратен до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"Обществото няма усещането да са гарантирани сигурността, достойнството и имота на гражданите. Криминалната престъпност във всичките й форми нанася тежки щети, както на икономиката, така и на личния живот на гражданите. В същото време България е в челото на световната класация по брой полицаи на 100 000 души население, редом със страни като Русия и Алжир, където има несравнимо по-високи нива на терористични заплахи и проблеми с вътрешния ред. Различни източници дават различни данни, но присъствието ни в топ 10 на световните полицейски количествени класации е факт. Нещо повече – липсата на ефективност в сектор "Сигурност" води до това, че индустрията и гражданите издържат още едно МВР под формата на частен охранителен сектор", се казва в декларацията на бизнес организациите.

"На фона на нарастващото обществено недоволство от работата на полицията и непропорционално големия брой на заетите в МВР, поведението и претенциите на протестиращите са, меко казано, неуместни. По същество, протестът е опит за силово запазване на статуквото в една нереформирана система, която с всеки изминал ден се превръща все по-малко в стожер на законността и все повече в място за лично облагодетелстване на определен кръг хора, за сметка на данъкоплатците", допълват работодателите.

Работодателите: Много важни сектори в България нямат социални придобивки

"Дълбоко уважаваме труда на почтените полицаи и си даваме сметка за свързаните с него трудности, стрес и проблеми на съчетаване на професионалния и личния живот. Не можем, обаче, да не отбележим, че има много други икономически дейности и професии, където отговорността и стресовите ситуации не са по-малки, но работещите съвсем не се ползват от "социален пакет". Никои други трудещи се в България нямат подобни привилегии при пенсиониране, нито подобни "социални пакети" и подобни надбавки за прослужено време. По тези показатели служителите в сектор "Сигурност" могат да бъдат определени като "галеници на обществото", респективно – на властта", казват работодателите.

"Ето защо изразяваме твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор "Сигурност". Обръщаме се към изпълнителната и законодателната власт с призив да не отстъпват от принципната позиция, че сегашното положение не може да се запази повече. Преговори може и трябва да се водят, но не бива да се отстъпва от принципната позиция, че част от привилегиите на работещите в сектор "Сигурност" са в разрез с приетото за цялото общество, както и че социалните придобивки на служителите от сектора не почиват на никаква реална преценка на база постигнати резултати", призовават работодателите.

"Призоваваме полицейските синдикати да осъзнаят, че е дошъл моментът, в който трябва да се разделим с много стари и порочни практики. Без алтернатива е и въпросът със съкращаването на надутия чиновнически щат в МВР и прекатегоризирането на тези служители в трета категория труд", пише в позицията.

"Призоваваме министъра на вътрешните работи да създаде реално работещ социален диалог във ведомството си, за да може да се постигнат нови, справедливи форми на отчитане на личния принос на служителите в работата по опазване на обществения ред, живота, достойнството и имуществото на гражданите", апелират бизнес организациите.

 

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.