Президентът: Изходът за България са нови изборните правила и съдебна реформа

Иначе апатията и нихилизмът ще подкопаят основите на политическа система, предупреди Плевнелиев

по статията работи: iNews.bg | 28.07.2015 | 15:26
Президентът: Изходът за България са нови изборните правила и съдебна реформа

Референдумът на изборните правила е толкова важен, колкото и съдебната реформа, тъй като първопричината за всеки от големите проблеми на България е съдебната система и изборният процес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към депутатите, направено от парламентарната трибуна.

 

Държавният глава беше в Народното събрание като вносител на предложението за произвеждане на национален референдум заедно с местните избори през октомври, което трябва да се гласува от парламента.

Припомняме, че президентът предлага референдумът да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври, а гласоподавателите да отговорят на три въпроса: Подкрепят ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепят ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепят ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Президентът подчерта от трибуната, че неефективна система на правораздаване и неустойчивият изборен процес са логичен резултат "и от ниското доверие на гражданите, и усещането за липса на справедливост, и незадоволителният растеж на икономиката и доходите, и недостатъчният размер на инвестициите, и корупцията, и сивата икономика, и ниската избирателна активност".

"Именно затова силно подкрепям провеждането на дълбока и всеобхватна съдебна реформа и на национален референдум по изборни права на гражданите”, мотивира се той.

Защо е нужен референдум за промяна на изборните правила?

"Пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Уверен съм, че ако засилим ролята на референдумите в нашия политически живот, ще спечелят всички – и партиите, и гражданите, и институциите. Вярвам, че при добра регламентация и организация този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна", декларира президентът. И констатира, че все по-малко българи гласуват и все повече са изключени от политическия живот, а в последните години, вместо изборите да внасят стабилност, те "много лесно се превръщат в нов фактор на недоверие и на постоянни съмнения".

Плевнелиев предупреди, че ако този негативен процес не се преобърне, "апатията и нихилизмът ще засегнат основите на самата политическа система. Затова според него "единственото решение е провеждане на референдум по изборни права на гражданите".

"Можем да подобрим многократно работата на публичната власт, като й осигурим обществена легитимност на по-високо ниво. Всеки един от нас е обещавал на своите избиратели, всички го дължим на народа, дължим му доверие, защото обществото неведнъж показа своята мъдрост и привързаност към ценностите на демокрацията. Нямаме право и причина да откажем на суверена да се произнесе как да излъчи своите представители", подчерта Държавният глава. И изрази увереност, че "народният вот ще внесе стабилност в изборния процес и качествено ще се подобри политическата система".

Защо е нужен мажоритарен вот?

Като аргумент за засилване на мажоритарния вот Плевнелиев посочи, че избирането на част от депутатите по този начин ще заздрави връзката избирател - народен представител. "Не бива да противопоставяме мажоритарния на пропорционалния елемент в избирателната система. Уверен съм, че при правилна организация и принципен подход, ние сме в състояние да се възползваме най-доброто и от двете системи", смята президентът.

Държавният глава застава категорично зад многопартийната политическа система, която счита за едно от най-ценните постижения на нашия преход и в никакъв случай не бива да бъде отричана. "Изрично подчертавам основополагащата роля на партиите в парламентарната демокрация като носител и представител на народната воля. Същевременно чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности".

Има голямо разминаване в мненията каква част от народните представители да се избират мажоритарно, призна Плевнелиев. И отбеляза, че "не е редно президентът да постави цифрово изражение на мажоритарността, защото това ще влезе в противоречие с основната идея - да се допитаме до гражданите, а след това с общи усилия да стигнем до най-доброто решение". Затова той апелира да бъде проверена волята за мажоритарния избор на суверена "по принцип".

Защо избирателното право трябва да е задължително?

"Задължителното гласуване е познато в демократичния свят и е лекарство, което може да помогне на млада демокрация като нашата", обясни президентът. Според него "колкото повече наши сънародници участват в изборите, толкова по-легитимен ще е изборът, а институциите - по-стабилни и представителни.

"През изминалата година чух много гласове "за" и"против" въвеждането на задължително гласуване, а диалогът докъде да се простира границата между права и задължения, изглежда безкраен. Нека се знаят всички аргументи – този спор е добър, той има място в нашия граждански диалог. Нека суверенът да чуе и да направи своя информиран и съзнателен избор", апелира той.

Защо е нужно дистанционно гласуване по електронен път?

"Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на вот", заяви още Плевнелиев и изреди ползите от дистанционното гласуване по електронен път. Най-важният му аргумент е, че "това ще бъде крачка в посоката, в която се развива човечеството". Освен това електронното гласуване от разстояние ще приобщи към българските избиратели и нашите сънародници зад граница, на които според него българските власти са задължени.

"Съвременният глобализиран свят, отворените граници, членството на България в ЕС, отдавна трябваше да ни накарат да преосмислим своето възрожденско схващане за емигранта като за човек, който е тръгнал да търси своето развитие другаде. В съвременния свят всеки човек има възможността да учи и да работи както в родината си, така и по света. Съвременните технологии позволяват всеки българин да бъде част от обществено-политическия живот в страната, независимо къде се намира", убеден е Росен Плевнелиев.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.