Пришпориха новия бюджет в комисиите. БСП и ДПС бойкотират

Законопроектът влиза в четвъртък в пленарна зала въпреки оставката на кабинета в сряда

по статията работи: iNews.bg | 15.11.2016 | 17:17

Няколко ключови парламентарни комисии одобриха новия държавен бюджет за 2017 г. Това се случи в комисиите по отбрана и вътрешна сигурност, икономическата и здравната. Бюджетът за догодина ще бъде разгледан в четвъртък в пленарна зала въпреки оставката на правителството, съобщи БНР.

Икономическата комисия в парламента прие по същество бюджета за догодина на първо четене без да навлиза в дебати по параметрите му. В четвъртък се очаква законопроектът да бъде разгледан в пленарната зала, въпреки оставката на правителството. Депутатите и бизнесът обаче изразиха убеждението, че е по-добре да има закон за догодина, отколкото да се работи по стария бюджет месец за месец с орязани лимити, както повелява законът в такива случаи.

Икономическата комисия го прие, бизнесът се тревожи

1806682

"Бизнесът се опасява от икономическо дестабилизиране на държавата, ако бюджет 2017 не бъде приет. Въпреки, че той със сигурност ще влезе на първо четене в пленарна зала, все още не е сигурно дали законът ще бъде одобрен от депутатите. Това поставя под въпрос плащанията към бизнеса", заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал, цитиран от БНР.

Той предупреди, че ако не бъде приет бюджета, всъщност тогава би следвало да се прилага бюджетът за 2016 г., като се харчат по 1/12-та част от разходите, а лимитирането на практика ще блокира разплащането с бизнеса.

Икономическият министър Божидар Лукарски се опасява, че законопроектът за държавния бюджет няма да бъде приет от парламента и предупреди, че товатова ще доведе до множество проблеми.

"Чух една много хубава реплика вътре в залата на икономическата комисия от представители от Бизнесасоциацията и Асоциацията на работодателите. Те отправиха призив към хората, които имат забележки, конкретни, по сериозни пера от този бюджет, че като искат да променят в движение бюджет, който в някакъв етап са подкрепяли, би следвало да го направят като спечелят парламентарни избори и сформират правителство", отбеляза Лукарски.

Един от секторите, които със сигурност ще пострада, е туризмът, смята ресорният министър Николина Ангелкова. "Със сигурност ще има сътресения. Надявам се те да бъдат с минимална скала и да не се отразят толкова много. А успехът, който постигнахме това лято, да се отрази и за следващото лято, дори и не с този обем", каза туристическият министър.

Повече пари в бюджета за здраве и заплахи срещу пръстовия отпечатък

1806684

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене финансовата рамка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов изтъкна, че е предвидено увеличение на парите за здраве в размер на 247 млн. лв.

От парламентарната група на БСП обявиха, че няма да подкрепят проекта за догодина, а от ДПС посочиха, че бюджетът не е балансиран, предаде БНР.

Принципна подкрепа дадоха от Зъболекарския съюз, съсловието на професионалистите по здравни грижи и от Фармацевтичния съюз.

От БЛС пък поискаха повече средства в извънболничната сфера, за лекарства и болници. От сдружението на частните болници се обявиха срещу лимитите в болничната помощ и срещу наказанието на лечебни заведения за нарушения по време на обжалване на това решение.

Управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов обясни, че ако депутатите не одобрят този проект, в началото на годината парите няма да са достатъчни за всички здравни услуги.

"Мен ме интересува да бъде приет бюджетът. Иначе трябва да ползваме 1/12 от миналогодишния бюджет. От там идват притесненията. Тогава няма да бъдат достатъчно средствата, за да можем да закупим съответните обеми, които сме предвидили. Най-тежките са болничната и лекарствената помощ", каза шефът на касата.

Д-р Комитов не вижда причина системата за пръстов отпечатък в болниците да отпадне след оставката на здравния министър Москов, каквито заявки направиха от опозицията.

"Вложените средства не може да ги върнем. Те са вложени, защото системата е изпълнена. Въпросът е, че сега очакваме да видим какъв е ефектът спрямо вложените средства. Моята прогноза е, че ефектът ще бъде дори по-добър от този, който очакваме. Новият министър ще реши дали ще продължи тази дейност или не и ние ще я изпълняваме. Ако намери начин да я прекрати, то касата ще бъде длъжна да го изпълни", коментира Комитов.

Комисията по отбрана: Ще стигнат ли 1,6 млрд. лв. за модернизация на армията?

1806683

Парламентарната комисия по отбрана прие военния бюдже за следващата година. Депутатите обаче изразиха съмнение, че 1,6 млрд. лв. ще бъдат достатъчни за модернизацията и попълването на армията.

БСП и ДПС не подкрепиха и тази част от държавния бюджет. От ДПС казаха, че Министерството на отбраната трябва да има повече пари. От БСП пък не видяха гаранции, че проектите за нови изтребители и кораби изобщо ще бъдат осъществени. За тях са заделени 402 млн. лв., но те са в централния бюджет, а не в този на МО. От БСП допуснаха, че тези пари няма да бъдат отпуснати, ако проектите не тръгнат. От АБВ също предупредиха, че ако не бъдат стартирани проектите до април, те могат да бъдат компрометирани.

Министерството на отбраната отчете голям проблем с некомплекта на армията. 5 500 незаети длъжности има и затова поискаха допълнително 11 млн. лв. поне за попълване на състава с 500 души. Увеличението на бюджета за отбрана за догодина е около 78,08 млн. лв. но то ще отиде за социални плащания, а не за модернизация. Депутатите повдигнаха въпроса за модернизацията на сухопътните войски, а от ГЕРБ се усъмниха, че военното министерство е защитавало добре нуждата от пари пред Министерството на финансите.

Бюджетът за МВР орязан със 170 млн. лв.

1806681

170 млн. лв. по-малко получава МВР в бюджета за 2017 г., който днес беше гласуван на първо четене от депутатите от вътрешната комисия в парламента. Вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова призна, че парите са недостатъчни.

"Бюджетът, който е определен за персонал, е на границата на сегашната численост. Как би се отразил недостигът на капиталовите разходи? В неосигуряване на необходимата техника, която пък може да се отрази обратно - положително върху недостатъчния персонал. Тоест, ако имаме повече автомобили, ако са по-добре съоръжени служителите ни, няма да имаме нужда да компенсираме това с допълнителен брой", обясни Бъчварова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.