Проф. Василева: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ АД. В момента всички са губещи

Това смята съпругата на Цветан Василев

по статията работи: iNews.bg | 20.10.2014 | 08:45
Проф. Василева: Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ АД. В момента всички са губещи
личен сайт на Цветан Василев

"Атаката срещу КТБ АД беше планирана с цел заграбване и разпродаване на активите ѝ. Но както се казва, задачата е изпълнена, но целта не е постигната. КТБ АД стана неудобна, защото се превърна в четвъртата по големина банка в България. За това, че кредитираше голяма част от перспективния български бизнес, за това, че помагаше на българската култура, наука, спорт и т.н.

Това не се харесва на определени кръгове – например на представителите на т.нар. компрадорски капитал, на псевдоелита, който претендира за стандарт на живот, зад който не стоят реални ценности, на политиците, които не обичат силен и независим национален бизнес, на комплексираните конкуренти и силно зависимите представители на банковия регулатор и т.н."

Това казва съпругата на мажоритарния акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев - Антоанета Василева, в интервю за Novinite.bg.

Проф. Василева е категорична, че най-добрият сценарий за развитие на банката е тя да се възстанови. "Най-добрият сценарий е да се възстанови КТБ АД. В момента всички са губещи."

На въпрос, дали смята съпруга си за виновен, Василева отговаря: "На първо място – виновен в какво? Ако имате предвид фарсовото наказателно дело, което скалъпиха под диктовка на определени политически кръгове с цел да унищожат банката и моя съпруг, нека не забравяме, че презумпцията за невинност е фундаментален принцип в наказателното право. Всеки е невинен до доказване на противното в съда.

На второ място – досега не сме запознати с каквито и да било доказателства по процеса, който тече в момента. Обвинението се базира на показанията на свидетели, чиято почтеност и дълбочина на мисълта са съмнителни: за някои от тях вече се доказа, че фалшифицират подписи и документи. На трето място – някой очевидно търси изкупителна жертва за грешките на прехода и най-удобно на много хора е това да е именно Цветан Василев."

Съпругата му обяснява още, че в момента са заедно. "С моя съпруг сме на място, където се отнасят със симпатия и уважение към нас. Дори имам покана да чета лекции в няколко университета."

Според нея "в България има хора, които притежават уникален деструктивен талант. По света уважават тези, които работят здраво и създават, а у нас - онези, които манипулират и управляват с фалшиви или купени дипломи".

Запитана кой се страхува от това, че Цв. Василев може да направи разкрития, Василева отговаря: "А вие задавате ли си въпроса, защо той може да направи разкрития? Вероятно, защото много хора са споделяли тайни с него или са се облагодетелствали за негова сметка…"

Съпругата на банкера потвърждава, че той се страхува за живота си. "Естествено, че всеки от нас има притеснения, че целият му труд отива нахалост. За наше щастие получаваме окуражителни писма от цял свят, от приятели, от мои бивши студенти, от колеги. Истината е, че се радваме на най-голяма подкрепа от наши приятели и симпатизанти от чужбина."

Тя смята, че най-добре е Цветан Василев да се прибере в България. "Но въпреки многобройните писмени молби до главния прокурор да бъде осигурена физическата му безопасност, досега гаранция за това няма. Вижте, въпреки опитите да бъде очернен и унизен, Цветан Василев продължава да има и първа, и втора, и трета най-добра алтернатива."

"Имотът в Женева е закупен с кредит, обезпечен с ипотека, с минимално участие на купувача, което представлява обичайна практика в страна като Швейцария. Къщата е записана на мое име, но е съпружеска имуществена собственост. Не е на името на фирма или фондация, каквато практика е въведена от много наши сънародници. Имотът е надлежно указан в данъчната ми декларация. Някой очевидно е занесъл декларацията ми в редакцията на вестник "Труд", търсейки евтина сензация. В това се заключава т.нар. ексклузивно журналистическо разследване.

Всеки има право да инвестира в проекти, в акции, в недвижими имоти и др., като по този начин диверсифицира риска. Съпругът ми е един от най-големите данъкоплатци в България, с доказани доходи, които многократно превишават разходите на семейството. Абсурдно е подобни разследвания да се инициират в страна член на ЕС, която се стреми да осигури свобода на движението на стоки, хора и капитали и която претендира за свобода на пазарната инициатива. Егалитарната философия се е загнездила в съзнанието ни по начин, който не ни позволява да приемем, че всеки е индивидуален и различен като интелектуален потенциал, финансови възможности и предприемачески умения", обяснява публикациите в медиите за имот край Женевското езеро.

Съпругата на Цветан Василев е категорична, че той непрекъснато полага усилия за възстановяването на банката. "За четирите месеца след криминално-политическата атака срещу банката не е имало нито ден, в който той да не е имал среща с инвеститор, партньор, клиент или заинтересовано лице в банката. Той е подчертавал многократно, че предложенията за преструктуриране на КТБ не предполагат неговото участие в управлението или в капиталовата структура, а са направени с цената на негови лични загуби и готовност да се осигурят активи, които не са заложени в полза на банката. Същите тези активи, за които кръгът около една известна адвокатска кантора, еманация на "лазовщината" в България, се опитаха да придобият с фалшификация още в самото начало след поставянето на банката под особен надзор."

Освен това проф. Василева уточнява, че винаги се е радвала на самостоятелен път на развитие, различен от този на съпруга ѝ. "Имаме една семейна фирма – "Тръст Василеви", на която аз съм управител. Не участвам в бизнеса на съпруга ми, тъй като съм достатъчно ангажирана с моята работа като професор и декан."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.