Психолог съветва как да влезем в Новата година

Всяко начало носи надежди, но и страх

по статията работи: iNews.bg | 31.12.2015 | 09:00

Ако всеки ден си поставяме ново предизвикателство, няма да се страхуваме от неизвестното, каза в интервю за БТА психологът Аксиния Цветанова. Тя коментира нагласите на хората в началото на всяка една година, която се явява като пореден житейски цикъл.

Всяко начало носи надежди, но и страх. В началото на новата година има множество опасения, защото това са 366 (на високосната година) неизвестни дни, смята тя. В момента, в който човек осъзнае, че е смъртен, страхът се загнездва в него, това разбира се, е маскирано в различни архетипи, но разумният човек е наясно, че има понятия, като "преди", "после", "след". Времето наистина плаши, но срещу опасенията има полезни реакции, обяснява експертът.

Страховете се преборват, когато се изправим срещу тях

Хората се страхуват защото знаят, че много малко от нещата, които предстоят могат да бъдат контролирани от самите тях. Успокоително, според психолога е, че дори в рамките на най-голямата ограниченост ние, като личности имаме свобода.

"Дори и в най-непроменливата реалност свободата е факт. Примерно - ние сме на определени години и сме от женски пол. Това не може да бъде променено, но в тази реалност имаме свободата да решаваме какво ще правим със себе си. В този случай съотношението свобода-несвобода е 50 на 50", смята Цветанова.

Заради вкоренения си страх фокусираме вниманието върху това, което не можем да променим, върху липсата на личен контрол върху дадени моменти от живота, каза Цветанова. Според нея вярното решение в случая е да не оставяме живота да ни влачи, а да го предизвикваме. Когато застанем срещу него, виждаме в дадена ограниченост каква свобода имаме. Страховете се преборват, когато се изправим срещу тях, категоричен психологът.

 При страх от неизвестното е хубаво да преживяваме всеки ден по нещо неизвестно

 

Цветанова съветва при страх от неизвестното да преживяваме всеки ден по нещо неизвестно. Да тръгнеш на път или на почивка, но без предварителен план и с ясната нагласа, че го правиш сам и никой няма да ти е виновен - е вариант, препоръчва тя. В технологичното общество, в което живеем, не е толкова страшно да предприемем пътешествие, без предварително планиране, но пък така ще провокираме приключенския си дух, разказа психологът.

 

Това, което за един е удоволствие, за друг е екстремно преживяване. Затова всеки сам трябва да се изправя срещу собствената си неизвестност, според собствените си сили, смята експертът. Когато човек сам е инициатор на собствените си рискове, има илюзията за контрол, а това е един от методите за преодоляване на страха, посочи Цветанова.

 Предизвикателствата са реакция срещу рутината, която колкото ни помага, толкова и пречи

 

Предизвикателствата са реакция срещу рутината, която колкото ни помага, толкова и пречи. Рутината дава сигурност, затова я предпочитаме и стоим в нея, но това е убийство за живота, който е жив и непредвидим, коментира Аксиния Цветанова. Според нея времето около новата календарна година е подходящо за оглеждане.

Човек трябва да се огледа и да реши на кое може да сложи край. Да "убие" част от навиците, привичките, схемите, с които е свикнал и заради които не може да реализира дадена своя мечта. Има приятелства, които ни тежат, има работа, която вече не ни е по мярка. Има партньорства, които вече не ни носят радост, но ние стоим в тях по същата идея или илюзия за спокойствие, която ни кара да се чувстваме защитени. Празниците в края на годината са времето за равносметка, посочи Цветанова.

 Ако човек иска надеждите и мечтите му да се осъществят трябва да им направи място

 

Ако човек иска надеждите и мечтите му да се осъществят трябва да им направи място. Когато животът и мислите ни са се превърнали в килер, пълен с неща, които вече не ни радват, няма място, няма къде да влезе светлината на новото, обясни Цветанова.

От зачатието си, през раждането и в целия път на живота си, човек е част от природни цикли, затова цикълът на новата година е времето, в което мозъкът и съществото на човека трябва да се подготвят за промяна, за предстоящото, без да изпитват страх, поясни психологът.

 Освен да се изненадаме, да разчистим, е необходимо и да планираме

 

Освен да се изненадаме, освен да разчистим, е необходимо и да планираме, каза експертът. Това трябва да стане с любопитство и радост, както е при децата. При възрастния човек - всеки ден е един работен ден, при децата е любопитството, подчинено на въпроса как да изиграя ролята, която съм си поставил, каза Цветанова.

Осмислянето дали тази роля ти е по мярка, дали е за теб, ще даде мъдростта и спокойствието за собствените ти параметри.Това дава опит, а опитът е най-голямото самочувствие. Той е изходната точка за себеприемането, което е в основата на щастието, посочи психологът.

 Немалка част от страховете на хората са свързани с техните близки, с хората, които обичат

 

Немалка част от страховете на хората са свързани с техните близки, с хората, които обичат, коментира Цветанова. Тя споделя мнението, че човек трябва да бъде загрижен за близките си, но не угрижен. Когато човек е угрижен, той тежи и на тези, за които се опитва да се грижи. Угрижеността е синоним на досадност, обсебващо внимание.

Неприятно е, самият ти да създаваш драматична атмосфера, в която очакваш сякаш най-страшните неща. Грижата трябва да е подобна на молитвата. Кажи я, пусни я и от там нататък не е наша работа, съветва психологът.

Ако годината е била лоша, това трябва да ни даде сигурен кураж за следващата, защото в света има тъмнина и светлина, но опитът ни е показал, че можем да се справим с всяка неудача. Ако годината е била прекрасна, то и страховете за следващата ще са по-големи, каза Цветанова. Съветът на психолога е да оставим контрола само за ситуациите, които зависят от нас.

 Проектът "Предизвикай себе си"

 

Аксиния Цветанова е автор на проекта "Предизвикай себе си". Идеята на терапията е човек да състави едно изречение, като пожелание към самия него или към много близък и любим човек, защото това, което пожелаваме на близките си, го пожелаваме и на себе си, отбеляза експертът.

Изречението трябва да е от 12 думи, без да се броят съюзите и предлозите и така всяка дума ще отговаря на месеците от годината. В енергията на всяка една дума ще откриваме опора или смисъл за случващото се, обясни Цветанова. Ако думата е "любов", може би ще разбереш в какви отношения си с любовта и хората, на които искаш да я дадеш. Ако е "самодисциплина" ще осъзнаеш какъв е смисълът от дадено изпитание. С подобна игра ще изпълним годината със собствените си пожелания, твърди психологът.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.