С критики и препоръки антикорупционният закон на Кунева „проби“ на първо четене

БСП, АБВ и Атака не подкрепиха мерките срещу злоупотребилите с власт

по статията работи: iNews.bg | 30.06.2016 | 15:07

130 народни представители подкрепиха на първо четене Законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, станал известен като Антикорупционния закон на Кунева. Против гласуваха 28 депутати, а 13 се въздържаха. След над тричасова дискусия законопроектът бе подкрепен от всички парламентарни групи с изключение на БСП, АБВ и Атака, предаде БГНЕС.

Припомняме, че миналата есен Народното събрание отхвърли първия вариант на законопроекта още на първо четене.

По време на дебатите Ферихан Ахмедова от ДПС заяви, че през 2000 г., когато е приет Законът за публичното имущество на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, е имало огромни очаквания, че публичното оповестяване чрез деклариране на имущественото състояние на властимащите ще се окаже панацея, а създадената Комисия за конфликт на интереси се е превърнала в Комисия "Тефтерчето Златанов". Сега към антикорупционния закон се добавят и доноси, обобщи тя.

"Тотална смесица на несъвместими правни постулати и всичко това - с нова опаковка с панделка и с надпис "реформа в борбата с корупция", представени ни като нова панацея”, описа цветисто представителката на ДПС. И запита "дали механичното събиране на тези институции ще направи борбата по-силна или по-силова, дали ще успее да противодейства на корупцията или ще се превърне в репресивна машина за саморазправа и натиск срещу неудобните на властта".

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и партиен заместник на Кунева - Найден Зеленогорски, защити мотивите на вносителите на закона. Той посочи, че ще ще подкрепи законопроекта, защото иска ефективни действия срещу корупцията във властта. Според него "може би е станало добре, че законопроектът не е бил приет в първия му вариант, тъй като новият закон бил съобразен с европейското законодателство и бил много по-строг”.

Филип Попов от БСП веднага атакува, по думите му "Зеленогорски сам е признал, че този законопроект е една политическа бухалка", а "реформаторите се страхували, че в следващото управление ще са опозиция и законът щял да се обърне срещу тях".

На свой ред Зеленогорски репликира, че не е казал нищо такова, а "в парламента има парламентарни групи, които изпитват страх от този проект, защото са доказали многократно възможностите си в тази сфера".

"Ние искаме чист закон, който да работи ефективно. Мнозинството не би допуснало той да се превърне в машина за политически репресии”, увери реформаторът.

"Обикновено, когато един път настъпиш мотиката и те удари по главата, е ясно, че не трябва да го правиш втори път. Ако го направиш втори път, това говори или за клинично състояние, или за политика на инат”, констатира Атанас Зафиров от БСП. По този начин той илюстрира опита на РБ "да прокара един изключително спорен законопроект, носещ всички черти на репресиращо законодателство, маскирани зад борба с корупцията”.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че ще подкрепи "съзнателно и последователно" законопроекта на първо четене. "Той в голяма степен отрази бележките и взе предвид критиките, които бяха навеждани като тези и аргументи при обсъжданията на първо четене на предния отхвърлен законопроект миналата година. Сегашният вариант е много по-добър, систематизиран спрямо предходния вариант”, обоснова се Кирилов.

Според депутата от ГЕРБ "очите на страха очевидно са големи, но законите трябва да утвърждават добросъвестното поведение и да препотвърждават законите".

Преминалият в опозиция лидер на ДСБ от РБ Радан Кънев защити закона на Кунева. По думите му "това е един добър закон, който трябва да бъде подкрепен".

"Има лицемерие в залата, че законът ще бъде подкрепен заради заглавието, а не съдържанието. При окончателното си влизане в сила този закон може да бъде и лицемерие, а може да бъде и реална предпоставка за борба с корупцията, както бе подготвен и с мотивацията, както го внасят вицепремиерът и правителството. Дали този закон ще бъде лицемерие или ще доведе до намаляване на корупцията, зависи до колко ще бъде осакатен на второ четен и от процедурата по избор и подбор на хората, които ще го прилагат", коментира Кънев.

След като чу всички изказвания вицепремиерът по съдебната реформа Меглена Кунева заяви дипломатично от трибуната, че "във всяко едно от тях е имало по нещо, което заслужава да продължи дебата и да намери най-доброто си решение".

"Имаше противоположни изказвания – от това, че законът е толкова радикален и драстичен, че е непредсказуем - до това, че повтаря стар текст и е механичен. Това не е наказателен закон, това е административен закон. Това, което прилага законът за отнемане на незаконно придобито имущество, е действаща наредба”, обясни Кунева.

 

По думите й има "нетолератнти държави", в които такъв закон действал. "Не трябва да се дърпаме от приложението на този закон, а да направим всичко възможно той да работи с подкрепата на парламента и цялото общество. Хората очакват да видят какви ще са резултатите от този закон. Между първо и второ четене няма да има забранени теми и ще обсъдим всичко. Обогатихме закона между първия и втория вариант с хипотези, които животът налага”, аргументира се Меглена Кунева.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: Фанатик игрален филм...
  • Сега "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
  • 01:50 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.