Слави се оплака от цензура след ултиматума към парламента

бТВ свали епизод от шоуто му поради несъответствие със стандарта за неутрална и обективна телевизия

по статията работи: iNews.bg | 28.03.2017 | 14:33
Слави се оплака от цензура след ултиматума към парламента
БТВ

Слави Трифонов обвини ръководството на бТВ в цензура заради сваления в понеделник вечерта нов епизод на "Шоуто на Слави". Вчера следобед водещият излезе с отворено писмо до бъдещия парламент, в което поставя ултиматум на новите депутати до две седмици да приемат инициирания от "Шоуто на Слави" референдум за промяна на изборните правила. В противен случай популярният шоумен заплашва, че ще отиде да протестира пред сградата на Народното събрание и намеква, че не отговаря, ако недоволният народ го последва.

"Става дума за цензура. В предаването ни снощи нямаше нищо по-различно. Прочитаме писмото за референдума, пускаме химна, следва актьорската вечер", заяви Трифонов.

"Подобно писмо излъчихме месец преди изборите и тогава нямаше проблем", напомни Слави Трифонов. Той каза, че екипът му ще продължи своята част от договора с телевизията, а дали тя ще излъчи предаването, което те тепърва ще снимат за довечера, той не знае.

Защо бТВ спря епизода на шоуто?

 Припомняме, че вчера, докато течеше повторение на стар епизод от шоуто, на екрана се появи надпис:"бТВ прави промяна в програмата си за вечерта на 27 март. В 22.30 ч. ще бъде излъчено повторение на епизод от ”Шоуто на Слави”. Първоначално планираният за днес епизод няма да бъде излъчен, поради несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание на неутрална и обективна телевизия като бТВ, която не толерира едностранно представяне в програмите си”.

Телевизията припомня, че "бТВ и "Седем осми” имат сключен договор за създаване на предаване с развлекателно-информативен характер. "Уважаваме професионализма на екипа на "Седем Осми” и опита им в създаване на развлекателни програми. Същевременно bTV Media Group не проявява отношение към политически пристрастия на своите водещи, стига те да не влияят и да не се отразяват на работата им за бТВ", аргументират се още от ръководството на медията.

Водещият: Не съм подписвал, че ще правя само смешки

"Вече 17 години произвеждаме предаването с нашите партньори, но за първи път се случва нещо подобно. Това е цензура", отсече Трифонов. "Изчакахме да минат изборите, защото България е парламентарна република. Написах едно писмо, което разпространих в интернет. В предаването имаше изчитане на това писмо от диктор, не от моя глас. Вие сте запознати с него. Нищо повече. Мой анонс към диктора, който изчита писмото. След него беше залепен клип от изпълнението на химна от зрителите, които присъстваха на нашия концерт в Лондон", обясни Дългия.

Според него целият казус е свързан с изчитането на писмото. "Предаването беше спряно с едно писмо от бТВ към мен. Това е цензура, защото аз не нарушавам никакъв закон, нито моя договор. В него е написано, че предаването не е само с развлекателен характер и е невъзможно аз да подпиша, че ще направя предаване само със смешки", твърди пък шоуменът.

Той напомни, че агитира за референдума от една година, но досега телевизията не е реагирала по подобен начин. "Това писмо беше моята реакция като гражданин на това, което се случва в държавата. Самото бТВ в своите новини коментираше писмото", каза допълни водещият.

"Аз не съм водач на някоя политическа група, аз съм просто инициатор на референдума. Той не може да бъде заметен под килима. Това е долно и неприемливо", отсече Слави.

бТВ: Шоуто не може да се използва за политическа кампания

Ръководството на бТВ отхвърли категорично обвинението на Трифонов за наложена цензура над предаването му.Ат там посочват, че решението е взето заради извършен опит от страна на водещия да се използва телевизионният ефир за целите на лична политическа кампания.

Публикуваме цялата позиция на бТВ:

"През последната предизборна кампания bTV за пореден път доказа, че е водещият източник на информация и новини с политическа тематика, на опит и на компетентност – след близо месец балансирани дебати в актуалните предавания, с интервютата на двамата водещи кандидати за премиерския пост и с мащабното отразяване на изборния процес на 26 март. Данните за гледаемостта показват, че това е широко припознато от българските зрители и ние им благодарим за продължаващата подкрепа.

Този успех е изграден върху здравата основа на безпристрастно и обективно отразяване на политическите процеси както в публицистичните предавания, така и в новинарските емисии. bTV е решена да запази тези стандарти в програмата си. Затова вчера bTV отмени излъчването на епизод от предаването "Шоуто на Слави”, в който водещият направи опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

Колкото и почтена да е неговата кауза, bTV не може и няма да приемe каквото и да е отклонение от своята политическа неутралност. Това е един от крайъгълните камъни на нашия успех като водеща медия в България.

Разбира се, Слави Трифонов е свободен да изразява своето политическо мнение и да се ангажира с демократично политическо движение. Верни на принципите си, ние сме готови да му дадем възможност да изразява своите възгледи в нашите актуални предавания. В същото време в тях ще представяме и различните мнения на всички останали заинтересовани страни.

bTV следва българските медийни закони и собствените си журналистически принципи. Това правило трябва да бъде прието от всички наши служители и партньори, без изключение."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /18 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /42...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.