Съдебната сага с ДОСТ приключи с победа за Местан

ВКС отхвърли изцяло и окончателно мотивите на СГС за регистрация на партията

по статията работи: iNews.bg | 29.07.2016 | 14:52

Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение да се допусне регистрацията на партия ДОСТ. Върховните съдии обявиха за неоснователно решението на Софийския градски съд (СГС) да не позволи регистрацията на ДОСТ като партия с мотива, че е етническа. Формацията на Лютви Местан ще бъде вписана в регистъра на политическите партии под името Политическа партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ), а СГС няма да има право на обжалване на това решение. Това гласи съобщение от ВКС, цитирано от БГНЕС.

"Ръководните органи на партията са Изпълнителен съвет и Национален контролен съвет. Политическа партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" се представлява от нейния председател – Лютви Местан. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване", се казва в съобщението на съда.

Съдебният състав на върховния съд приема, че "са основателни оплакванията на жалбоподателя за постановяване на отказа за вписване в регистъра на политическите партии в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии (ЗПП) и за необоснованост на изводите на първоинстанционния съд за създаване на партия на етническа основа с цели, различни от официално декларираните, които водят до етноцентризъм и възможно нарушаване на основополагащи конституционни принципи".

В мотивите на ВКС пише още, че "не споделя съображенията на СГС, въз основа на които е отказана регистрацията на ПП ДОСТ – възможни бъдещи действия на етническа или верска основа в отклонение от целите, формулирани в нейния устав – укрепване на българския парламентаризъм, ускоряване на евроатлантическото развитие, реабилитиране на чувството за национално и гражданско достойнство, реализиране реформи в съдебната власт, подобряване на бизнес климата и др., както и липса на яснота относно начина на постигането им".

Според върховните съдии "ненакърнимостта на конституционното право на сдружаване на гражданите в партии обуславя недопустимостта да се въвеждат допълнителни изисквания за регистрация на политическа партия извън изчерпателно уредените в чл. 15, ал. 3 от ЗПП и да се създават критерии и стандарти за учредяване на политически партии, извън визираните изисквания на специалния закон".

"Забраната да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, цели да не се допусне създаването и функционирането на партии в ограничените рамки, които даден етнически, расов или верски признак поставят, затворени за лица, които не носят този признак", смятат върховните съдии. "Схващането, определящо разпоредбата на чл. 11, ал. 4 от Конституцията като забранителна, неоправдано стеснява смисъла й и не се споделя от Конституционния съд" – пишат върховните съдии, като се позовават на Решение № 4/1992 г. по конституционно дело № 1/91 г.

В мотивите на ВКС се посочва, че от представените списъци и декларации по чл. 15, ал. 3 от ЗПП, е видно, че учредителите са от различни етнически групи, но преобладават гражданите с турски имена. Същевременно "формулираните в Устава на ПП ДОСТ цели са общовалидни по отношение на всички граждани с избирателни права и партията е напълно отворена за членство".

"Тезата на първоинстанционния съд за "най-вероятни действия на етническа или верска основа" е само хипотетична. Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея" – категорични са върховните съдии.

Според тях е напълно произволен изводът на СГС "за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записа ни в устава на партията". "Несъстоятелен е и доводът на представителя на ВКП за несъответствие на декларациите за индивидуално членство с изискванията на чл. 11 от ЗПП".

"Констатациите за наличието на документи с поправки и зачерквания в единните граждански номера на някои от деклараторите, добавки и други външни недостатъци в проверените декларации в т. 2 А и т. 3 А, са пренебрежимо малко в сравнение с броя на декларациите без външни дефекти – от проверените 970 броя декларации в посочените два тома на делото поправки и зачерквания съдържат само 46 бр. Останалите 924 бр. са редовни от външна страна документи и само техният брой е достатъчен, за да се приеме, че е спазено изискването на чл. 12 от ЗПП относно минималния брой учредители (500 бр. – чл. 12, ал. 2 от ЗПП). От общия брой проверени декларации по чл. 11, ал. 3 от ЗПП на членове на инициативния комитет в посочените два тома – 137 бр., напълно редовните са 122 бр. (при изискване за 50 бр. – чл. 10, ал. 1)", заключва съдебният състав на ВКС.

И правят извод: "Следователно проверката не опровергава изводите на съда по отношение на спазването на императивните изисквания на ЗПП относно учредяването на политическа партия. Възражението на представителя на ВКП за липсата на изявления в декларациите относно притежаване на българско гражданство не е съобразено с актуалната редакция на чл. 11, ал. 1 от ЗПП". "Заявените подлежащи на вписване факти и обстоятелства, чието валидно осъществяване е обективирано в проверените документи, обуславят извода за законосъобразно създаване на политическата партия", категоричен е съдебният състав на ВКС. Поради това обжалваното решение на СГС следва да бъде отменено, а искането за вписване – уважено", гласи окончателното решение в полза на партията на Лютви Местан.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.