Цяло лято ремонти по „Тракия“ и „Хемус“ ще ни тормозят по пътя до морето

Кабинетът гласува допълнителни до 100 млн. лв. от бюджета за пълна реконструкция на участъци и съоръжения по двете магистрали

по статията работи: Ростислава Иванова | 15.04.2015 | 13:56

Основният ремонт на опасните участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус" ще започнат от края на април и работата по тях ще продължи едновременно чак до октомври. През тези пет месеца предвиждането с автомобили до морето ще е силно затруднено и бавно, тъй като на много места по двете магистрали ще се наложи ограничаване на скоростта и двупосочно насрещно движение само в едната лента. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след днешното редовно заседание на правителството.

Министерски съвет гласува проектопостановление за отпускане на допълнителна помощ до 100 млн. лв. от републиканския бюджет за Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Изпълнителна агенция "Пътища" за цялостна реконструкция на общо 80 километра критични участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус". След последната тежка зима те са станали изключително опасни, тъй като освен всичко не са оправяни основно от 20-30 години, съобщи Павлова.

От 1 април по въпросните рискови отсечки бяха въведени ограничения в скоростта като превантивна мярка срещу автоинциденти.

Одобрените до 100 млн. лв. ще бъдат отпускани през този период по етапно и при ясен график. Цялостният ремонт и рехабилитация на тези участъци включват пълно ремонтиране и рехабилитиране, включително и на пътната основа, подчерта Павлова.

Участъците по "Тракия", по които движението ще бъде ограничено през целия период и придвижването ще е трудно саот 5-ти до 10-ти километър, от 60-ти до 90-ти километър и от 119-ти до 134-ти километър. Четири пък са пътните отрязъци за спешен ремонт по "Хемус". Те се намират в участъка по направлението Шумен-Варна и също изцяло ще бъдат ремонтирани и рехабилитирани в основата на пътното платно.

Освен това в рамките на тези средства по протежение на около 150 км по двете магистрали ще бъдат реконструирани и всички мостови съоръжения, включително и делатационни фуги, отводняване, пътна маркировка, пътни знаци и мантинели, каза още регионалният министър. Тези изключително важни ремонтни дейности били наложителни заради опасните и остарели пътни съоръжения и мостовете, които не са подменяни от десетилетия. Като пример Павлова даде пропадналото платно на АМ "Хемус" при Елешница на 8-ми километър, където са се отворили и фугите. Мостът е затворен от месец и създава затруднения за движението поради факта, че е опасен за преминаващите коли. Тя посочи, че освен дупките в асфалта, фугите на моста са компрометирани до такава степен, че са се отворили и бетонната плоча на конструкцията е пропаднала чак до арматурата. Такова било състоянието и на някои от другите мостове по двете магистрали. По предварителни данни само мостът при Елешница щял да глътне около 3-4 млн. лв, тъй като се налагало пълна подмяна на асфалта, плочите и хидроизолацията.

Паралелно с това по двете магистрали са се образували аквапланинги, които водят до наводнения по тях при по-обилни валежи, стана ясно още. В тези критични участъци са предвидени дейности по отводняване и промяна на пътното платно, така че вече да не се получава аквапланинг. На тези места също ще бъдат сменени пътните маркировки, знаците, сигнализацията и мантинелите, тъй като са в изключително лошо състояние, подчерта министърът.

С допълнителния бюджет ще бъдат покрити и довършителните работи, започнати по времето на предишния кабинет "Борисов" на опасните големи виедукти по "Тракия" и Хемус". Павлова поясни, че това за виедукт "Бебреш" на АМ "Хемус", на който ще се довършва дясното платно, както и на виедуктите по АМ "Тракия" – при 61-ви и 67-ми километър. Там също било изпълнено само едното платно, но работата не е била подновена при кабинета "Орешарски", а на изпълнителите не е било заплатено. Павлова обеща до края на годината тези участъци да бъдат довършени и разплатени.

Всичко това обаче означава, че през целия строителен сезон, който започва сега - от края на месец април - та до октомври, всички ремонтни работи ще се извършват едновременно. В момента Агенция "Пътища" заедно с фирмите, които извършват ремонтите изготвят график за временна организация на движението, който ще бъде съгласуван с КАТ.

Министърът подчерта изрично, че това първо означава ограничаване на скоростта по тези участъци; и второ, докато се ремонтира цялото платно в посока София например или Варна, цялото движение да се извършва двупосочно в насрещната лента. "Това ще ограничи движението и ще доведе до сериозно забавяне в придвижването", призна тя.

"Затова апелирам към всички пътуващи да имат търпението, че когато се извършват такива сериозни ремонтни дейности, трябва да проверяват разбиране и да си предвидят повече време за пътуване. Обходни маршрути през селата не навсякъде могат да бъдат предложени, което налага да се използва двупосочно насрещно движение, което ще продължи през цялото лято.

"Да, и за Гергьовден, и за 9 май, и за 1 юни, и така - цяло лято, ще бъде ограничението по всички участъци на двете магистрали, които ще бъдат ремонтирани", категорична бе Лиляна Павлова и обясни, че такава сложна работа не може да се свърши по-бързо. И отсече: "Знаем, че репликите бяха: "Асфалт не се яде.", но виждате, че и без асфалт не може. Тези ремонти са важни и аз разчитам на разбирането на пътуващите, че това лято пътуването ни до морето ще е по-бавно и по-трудно. Но в крайна сметка го правим за добро. Искаме ремонтът да е качествен и устойчив, а не да направим няколко кръпки, които се отварят веднага след всеки зимен сезон заради химикали, които се използват срещу заснежаване.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /22 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.