Частните училища ще получават пари от държавата

В езиковите гимназии ще се преподават вече три предмета на съответния език

по статията работи: iNews.bg | 14.02.2012 | 14:19

Частните училища и детски градини ще получат държавно финансиране според единния разходен стандарт. Това предвижда готовият вече проектозакон за предучилищното и училищното образование, представен днес (14 февруари) от министър Сергей Игнатов и зам.-министър Милена Дамянова.

Финансирането ще започне от учебната 2013-2014 година и ще става по съпоставим подход, съгласно временните разходни стандарти, които се определят с акт на Министерския съвет. Предвидени са и допълнителни средства за това в размер на 10 млн. лв.

Така частните училища и детски градини ще получат държавната субсидия, която покрива разходите по осъществяване на обучението за покриване на минималните държавни стандарти. Допълнителна такса те ще могат да събират за обучение и дейности, които са извън стандартите. Например – занимания по конен спорт, какъвто пример даде заместник-министър Дамянова.

От дълги години частните училища настояват да получават и те определената от държавата субсидия за ученик. Като основен аргумент за това се посочва фактът, че родителите на тези ученици също плащат данъци. Това обяснение за въвеждане на промяната посочиха и днес на пресконференцията и експертите от Министерството на образованието и науката, въпреки че не беше аргументирано какво налага тази промяна.

Под 1% са учениците, които в момента посещават части училища в България. Таксите варират от 2 000 до 4 000 лв. на учебна година. Формирането на тези такси и занапред ще бъде само и единствено решение на ръководството на частното училище, т.е. на пазарен механизъм, като от образователното ведомство не се ангажират по никакъв начин с налагане на ограничения и таван на цените.

Единственото уверение, което се дава, е осъществяването на сериозен контрол върху разходването на тези средства - от общината, от финансово-контролните органи, като общи правомощия за финансов контрол ще има и министърът на образованието.

Във финансов аспект промяната е положителна именно за частните образователни заведения, тъй като така те ще могат да отделят повече ресурси за развитие на инфраструктурата си, техническото обезпечаване на образованието и въвеждането на иновативни методи.

С проектозакона образователното министерство въвежда анонсираните в последната година промени в българското училище:

- Като предучилищно се дефинира образованието и в детските градини, като то ще започва за 3-годишните, но ще бъде задължително от 4 години. Задължението ще бъде въведено от 2016-2017 година, за да може общините да се подготвят с приема на децата.

- И 2-годишни деца ще могат да посещават детска градина в зависимост от желанието на родителите.

- Училищното образование започва от 7 години, като на 6 години децата ще могат да бъдат записвани в първи клас пак по желание на родителите. Учебната година ще започва от 15 септември.

- Основното образование е от 1 до 7 клас, с начален етап от 1 до 4 включително. Прогимназиалният етап ще е от 5 до 7 клас, когато ще се завършва основно образование.

- Новостите в тези аспекти предвиждат до 3 клас изобщо да не се пишат цифрови оценки, а с оглед на стреса, който преживяват учениците, в 5 клас да може да се преминава в 6-ти и с една слаба оценка, но само ако общият успех от останалите предмети е над добър (4). На такова условни преминаване в по-горен клас се дава право само между 5-ти и 6-ти клас.

- Гимназиалната степен ще се раздели на два етапа, като първият ще завършва с 10-ти клас, а вторият ще е в 11 и 12 клас. Училищата, които покриват класовете от първи до 10-ти, ще се наричат обединени. С тях се дава възможност да продължат да съществуват основни училища в по-малки населени места и децата да продължат образованието си в родния си град.

- Според етапа или степента на образованието училищата са начални (1- 4 клас); основни (1-7 клас); гимназии (7-12 клас); обединени (1-10 клас) и средни (1-12 клас).

- Според съдържанието на подготовката на гимназиите са профилирани и професионални, като се въвежда изискването в профилираните езикови гимназии да се осъществява обучение по чужд език на минимум три предмета в 9-ти и 10-ти клас.

На практика така се премахват обаче съществуващите до този момент обикновени гимназии, а средно образование може да се завърши и на 16 години. И ако професионалните гимназии могат да издадат диплома и удостоверение за завършен 1 квалификационен клас и с това да се упражнява професия, то остава неясно обаче какво ще бъде удостоверението за завършен първи гимназиален клас от профилирана гимназия и на каква реализация ще дава право то.

- При слаба оценка също с ученика ще се работи индивидуално, като в проектозакона е записано и индивидуалната работа с учители наставници като превенция срещу ранното отпадане на ученици.

- С проектозакона се предвижда и създаването на Обществен съвет, който ще представлява орган за развитие на детската градина и училището и за граждански контрол на управлението им. В този обществен съвет ще има представители на общината, родителит и на бизнеса (за професионалните гимназии). В Обществения съвет учениците ще имат право на съвещателен глас.

- На практика това, което ще различава Обществения съвет от настоятелствата, които и в момента се формират като юридически лица, е това, че Общественият съвет ще може да осъществява контрол върху изразходването на средствата от страна на директорите – правомощие, което в Училищното настоятелство няма.

- С проектозакона се запазват и досега съществуващите форми на самостоятелна форма на обучение, като се въвежда и дистанционна форма, но с ограничението това да могат да го правят училища, които имат техническото обезпечение. С проектозакона се улеснява и преминаването от една в друга форма в зависимост от индивидуалните потребности на ученика.

- Вечерната форма на обучение също се запазва, като се разширяват възможностите на училищата да я въведат. Така ще се подпомагат незавършилите образование българи макар и в по-късна възраст да се завърнат по-лесно в класните стаи.

- От другата година Министерство на образованието предвижда и всички училища да могат да издават заедно с дипломите за средно образование и европейско приложение. Това приложение ще даде възможност на българските ученици да кандидатстват във висши учебни заведения в чужбина по-лесно и бързо, без да се налага да превеждат и легализират удостоверенията си в министерството. Първоначално тези удостоверения ще се издават на английски, немски и френски език.

Услугата ще се извършва само по предварително заявено желание на ученика и според неговите потребности – в зависимост от това в коя държава и за кой университет ще кандидатства. Заместник-министър Дамянова обясни, че промяната се въвежда заради тенденциите все повече български ученици да избират да завършат висшето си образование в чужбина, а дипломите за средно образование трябва да бъдат конвертируеми.

Проектозаконът трябва да премине през одобрението на Министерския съвет, а след това и през пленарна зала. До тогава трябва да се подготвят и единните държавни стандарти, както и новите учебни програми. Следва и писането на нови учебници.

Според заместник-министър Дамянова експертите ще могат да спазят сроковете и на този етап се предвижда Законът да влезе в сила от 2012 – 2013 година, като последователно образователните програми ще се въвеждат от учебната 2013-2014 година за класовете 1, 5 и 7.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 Svetlana Atanasova 14.02.2012 | 20:34
А с 10 клас образование ще може ли да се кандидатства за университет ?
19 Sali Nazif 14.02.2012 | 18:27
Ако искат да са равни, да си пращат децата в държавни училища. Щом са си пратили децата в частно училище, тези хора са си преценили разходите. Отново толерираме богатите...както винаги е било де...
18 Margо Filipova 14.02.2012 | 15:44
Много съм съгласна!
17 Margо Filipova 14.02.2012 | 15:41
Защо? субсидията се дава на децата
16 Margо Filipova 14.02.2012 | 15:41
Частни са, за да избираш къде да учи детето ти1
15 gergana topalova 14.02.2012 | 15:20
ми нали уж са частни- за да не ги поддържа държавата
14 Коста Николов 14.02.2012 | 15:13
Адски големи промени чух, не знам дали всички ще са за добро...силно се надявам!
13 Коста Николов 14.02.2012 | 15:09
Оставете това финансиране - заплатите вдигнете на хората!
12 jaculine fbr 14.02.2012 | 15:07
Мани, то голямо пране пада. Защо не си мълчиш поне?
11 Коста Николов 14.02.2012 | 15:06
Аз не съм съгласен да дават пари на частните училища...
10 Практична домакиня 14.02.2012 | 14:54
не мисля, че е много приоритетна тази стратегия в родното образование
9 Emilian Ivanov 14.02.2012 | 14:54
Образованието е държавна политика и е нормално държавата да плаща еднакво,както на държавните така и на частните училища,а за останалата част от таксата на частните училища,вече трябва да се погрижат родителите,щом държат детето им да учи там.Всички сме данъкоплатци и всички трябва да сме равни.
8 petar banchev 14.02.2012 | 14:53
а за държавните ще има ли тогава
7 Практична домакиня 14.02.2012 | 14:52
Мале каква е тая километрична статия...хубаво е, че ще отпускат ама вкрайна сметка в повече държавни училища състоянието име повече от окаяно, не може ли да се инвестира в тях по-добре и после да се гледат частните където така или иначе получват дори приходи?
6 jaculine fbr 14.02.2012 | 14:52
Ако по този начин ще се намалят таксите в частните училища, то тогава ще е добре, иначе какъв е смисъла?
5 malka Galka 14.02.2012 | 14:48
Предстоящите промени до сега ги пускаха само на парче, вече ги виждам и в свързан текст... няма абсолютно нищо смислено. Колкото до теорията на частните училища, че родителите на учениците им също плащат данъци.... абсолютна глупост. Защото тези хора съвсем доброволно и съзнателно са си дали децата и парите в частните училища.
4 Стоичко Христов 14.02.2012 | 14:47
чудят се пак как да си перат парите
3 Рени Чен 14.02.2012 | 14:36
Родителите на тези деца плащат такси от порядъка между 300-600 лева, та едни учебници ще ги затруднят.
2 печено агнешко 14.02.2012 | 14:22
1 Atanas Kosev 14.02.2012 | 14:21
Че са им малко иначе парите, нали.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.