15 години от терора на 11 септември: Началото на Третата световна война – Ислямският екстремизъм срещу Западната цивилизация

САЩ и светът почитат днес близо 3-хилядите жертви на най-кървавите терористични актове в историята на човечеството, последиците от които продължават и днес

по статията работи: iNews.bg | 11.09.2016 | 13:02
15 години от терора на 11 септември: Началото на Третата световна война – Ислямският екстремизъм срещу Западната цивилизация

На днешния ден – 11 септември 2001 г., светът се промени напълно и стана несигурен и хаотичен, изпълнен с всекидневен страх от разрастващия се ислямски екстремизъм и тероризъм. Преди 15 години на този ден терористичната групировка "Ал Кайда" извърши безпрезедентни по своята наглост и кървави мащаби като жертви и разрушения терористични атаки в сърцето на Америка. След толкова години сега си даваме сметка, че всъщност това бе началото на Третата световна война, на която сме свидетели в момента: Войната на радикалния ислям срещу западните цивилизации.

1775500

Не само американците, но и целият свят, си спомнят днес за жертвите на най-големите в съвременната ни история терористични атентати. Преди 15 години на 11 септември загинаха близо 3000 души - в Ню Йорк, Вашингтон и щата Пенсилвания, в резултат на четири координирани самоубийствени терористични атаки, извършени с пътнически самолети от членове на "Ал Кайда". На тази дата през 2001 г. няколко екипа от терористи отвлякоха четири самолета на авиокомпаниите "Американ еърлайнс"и "Юнайтед еърлайнс".

Две от похитените машини се врязаха в двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк. Третата машина се вряза в Пентагона във Вашингтон, а четвъртата се разби край град Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците на борда вдигнаха бунт и надделяха над похитителите. Пасажерите на борда – американски граждани, не позволиха на терористите в самолета да достигнат целта си, забивайки машината в сградата на Конгреса или Белия дом във Вашингтон, каквато е била крайната им самоубийствена цел.

1775492

Хронологията

В 08:46 ч. местно време през 2001 г. терористите се врязаха в Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк със самолет на авиокомпания "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 11 от Бостън до Лос Анджелис.

В 9,03 ч. местно време втора група екстремисти пък забиха в Южната кула на Световния център самолет на "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 175 от Бостън за Лос Анджелис.

В 09:37 ч. местно време терористи врязаха в сградата на Пентагона във Вашингтон самолет на "Американ еърлайнс", изпълняващ полет 77 от Вашингтон до Лос Анджелис.

1775503

В 10:03 ч. местно време преди 15 години самолет на "Юнайтед еърлайнс", изпълняващ полет 93 от Нюарк до Сан Франциско, се разби край Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците се разбунтуваха срещу похитилите ги терористи.

В 09:59 ч. местно време преди 15 години в резултат на врязването на самолета рухна първо Южната кула на в Ню Йорк. В 10:28 ч. рухна и Северната кула на СТЦ, припомня ТАСС.

Нападенията нанесоха необратим удар по чувството за сигурност и на неуязвимост на американците и въвлякоха Запада във военни конфликти, които продължават и днес, отбелязва АФП.

1775496

Жертви и последици

Освен загиналите близо 3000 души при трите едновременни терористични акта, днес около 75 000 души все още страдат от физически и психически проблеми, свързани с тези атаки. Сред тях са много участници в спасителните операции, вдишали канцерогенни частици от гъстия облак прах от рухналите кули-близнаци на Световния център.

На спасители и доброволци в спасителните операции и по разчистване на терена през последните години бяха диагностицирани около 70 различни онкологични заболявания, предаде ТАСС, като се позова на данни на сп. "Нюзуик".

Към юли на настоящата година броя на участвалите в спасителните операции и починали в последствие на терористичните атаки достигна 1064 души, допълва агенцията, позовавайки се на сп. "Нюзуик".

1775495

Почит към загиналите

Днес и във Вашингтон и в Ню Йорк ще има възпоменателни церемонии. На тази дата във Вашингтон ще присъстват президентът Барак Обама и министърът на отбраната Аштън Картър - церемонията ще е в Пентагона. В Ню Йорк по традиция церемонията ще е на мястото, известно като "кота нула", на което до преди 15 години се извисяваха най-високите небостъргачи в света – двете кули-близнаци. На тази церемония ще присъства бившия държавен секретар и първа дама – сега кандидат за президент на демократите Хилари Клинтън.

В сърцето на Манхатън за поредна година ще бъдат прочетени имената на всички жертви, както и на загиналите при неуспелия терористичен акт срещу Северната кула на Световния търговски център от 26 февруари 1993 г. Прочитът ще е на фона на тъжна музика и камбанен звън. Ще има и по няколко минути мълчание в часовете на врязването на трите самолета в Световния център и Пентагона и на разбиването на самолета в Пенсилвания и в часовете на рухването на кулите-близнаци.

Вечерта в 19:11 ч. местно време ще се задейства инсталацията, съставена от 88 прожектора, излъчващи светлина на два снопа на височина около 6 километра в небето. Двата светлинни стълба наподобяват на рухналите кули близнаци. Инсталацията се задейства всяка година на 11 септември. От 2008 г. прожекторите са захранвани от биодизел на основата на рециклирано олио.

1775494

Новите небостъргачи на "кота нула"

15 години след атентатите Южната част на Манхатън в Ню Йорк е напълно преустроена и обновена, припомня АФП. Това е един от най-луксозните квартали на града, с шикозни хотели, модерни магазини и скъпи ресторанти. Самото място, на което преди 15 години се издигаха кулите-близнаци, е тотално променено. Сега на тяхно място има нов небостъргач, модерен транспортен хъб, музей и мемориален комплекс, културен център и бизнес сгради.

1775493

В центъра на този терен е Кулата на свободата или Световен търговски център Едно. Тя е висока 541 метра или 1776 фута. Втората цифра отговаря на годината на американската независимост. Светлините на този небостъргач, който е най-големият на американския континент, са видими от километри. Кулата е по проекта на Дейвид Чайлд и е по първоначален замисъл на Даниел Либескинд, на когото от начало беше възложена задачата да реши как да бъде преустроен теренът на рухналите кули близнаци. Строителството на Кулата на свободата започна през 2006 г. и бе завършена през май 2013 г.

Още пет небостъргача се издигат или ще се издигат на това място. Вече са открити небостъргачите Световен търговски център Четири и Световен търговски център Седем. Световен търговски център Пет е на етап проект. Световен търговски център Две и Световен търговски център Три се строят.

Друго архитектурно чудо в района е транспортният възел, наречен Окулус, дело на испанския архитект Сантиаго Калатрава. Цената му е 4 милиарда долара. През транспортния център преминават множество метролинии и влакове. Външната част на гарата наподобява на огромна бяла птица с разперени криле от стомана и метал. Във вътрешността на тази структура се помещава огромен мол с над 100 магазина и ресторанта. Гарата беше открита през март, а молът през август на настоящата година.

1775497

Музеят на 11 септември

Преди 15 месеца в зоната беше открит и Музеят на 11 септември. Очаква се годишно той да посреща по 7 милиона посетители. В музея се разказва случилото се на 11 септември 2001 г., като в разказа са вплетени интерактивни технологии, архиви, колекции от артефакти. Двете ключови експозиции в него са историческа и мемориална колекции. Първата представя историята на 11 септември 2001 г. в три етапа: събитията от деня, събитията довели до този ден и светът след събитията от този ден. Мемориалната експозиция "си спомня" за живота на загиналите на 11 септември.

В музея има интерактивна инсталация за възстановяването на мястото на Световния център и изложба на над 500 снимки, направени в периода 12-16 септември 2001 г. В музея има и временни експозиции. От понеделник например се открива изложба на 13 творци и техните творби - реакции на терористичните атаки от 11 септември.

1775501

В огромна подземна зала на музея се съхранява част от подпорна стена на една от кулите близнаци, върху която са оставени послания от членове на спасителните екипи, издирващи фрагменти от телата на жертвите насред руините на кулите-близнаци. Музеят в по-голямата си част се намира под мемориала за жертвите на атентатите.

Самият мемориал бе отворен за посещение на десетата годишнина от нападенията. Той е наречен "Отразено отсъствие". Дело е на израело-американския архитект Майкъл Арад и на пейзажиста Питър Уолкър. Два огромни дълбоки 9 метра квадратни басейна, по чиито стени се лее вода, са обособени на мястото, на което са "отпечатъците" от рухналите кули близнаци.

1775498

По бордюрите на басейните са гравирани имената на жертвите на атентатите. Около басейните има дървета. Сред тях се откроява Оцелялото дърво. То е круша от вида Pyrus calleryana и е било намерено насред отломките на кулите. След като е поверено на управлението за поддържане на паркове на Ню Йорк, то оцелява и е засадено отново насред дърветата около басейните в мемориалния комплекс.

Под земята в пространството между двата басейна е Стената на паметта. Тя е съставена е от 2983 карета, оцветени в различни нюанси на синьото в памет на жертвите от атентатите от 11 септември 2001 г. и от 1993 г. срещу двете кули. Насред нюансите на синьото има надпис-цитат от "Енеида" на Вергилий, гласящ: "Нито един ден няма да ви изтрие от паметта". Всяка от буквите е изкована от оцелели елементи от кулите близнаци.

1775502

Мерки за сигурност

Днес, когато се отбелязва трагичната годишнина, достъпът до мемориала ще е ограничен. Ще бъдат допускани само хора със специални пропуски, над него ще кръжат вертолетите на телевизиите, но те няма да могат да се доближават до 3 километра от мемориала или да се снижават под 300 метра, предаде ТАСС.

Днес, 15 години след атентатите, полицията на Ню Йорк е най-богатата и добре оборудвана в страната и миналата година набра допълнителни 1300 агенти, припомня АФП.

Много жители на Ню Йорк са притеснени, че на атентатите отпреди 15 години са останали вече в миналото и са факт от историята. "Притеснявам се, че 11 септември може да е само една обяснителна бележка под линията", казва 62-годишният Скот Мати, който страда от рак на кръвта. Според лекарите заболяването му е свързано с това, че се е върнал на работа в Южен Манхатън броени дни след атентатите, когато въздухът там е бил все още наситен с канцерогенен прах.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: Фанатик игрален филм...
  • Сега "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
  • 01:50 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.