Ако Балканите искат възход, младите трябва да сменят системата

За да намали броят на хората, желаещи убежище в Германия, Берлин ще постави етикета "безопасни страни"

по статията работи: iNews.bg | 18.08.2015 | 13:30
Ако Балканите искат възход, младите трябва да сменят системата

Балканците, които желаят да получат убежище в Германия не са никак малко. За да се бори с тази миграция Берлин ще постави етикета "безопасни страни" на още три балкански държави - Албания, Косово и Черна гора.

С този етикет Германия може без никакви обяснения да отказва убежище на гражданите от тези страни.

Баварското министерство на вътрешните работи има ясна позиция: "Да, аз съм напълно убеден, че Албания, Косово и Черна гора са безопасни държави. Над 99% от всички молби, подадени от граждани на тези страни, се отклоняват като необосновани от Федералното ведомство по емиграцията", заяви говорителят на МВР в Мюнхен Оливер Платцер. Той посочи, че само при единични случаи Германия взима положително решение, при това изключително по хуманитарни причини, например, ако молителят е сериозно болен.

Премиерите на балканските държави изглежда споделят неговото мнение: "Ние настояваме Косово да бъде третирано в Германия като безопасна държава". Това написаха правителствените ръководители на Косово и Черна гора в официално обръщение, адресирано до германския евродепутат Дейвид Макалистър, отговарящ за балканския регион.

Мнението по въпроса на правозащитните организации обаче е съвсем различно. Германската правозащитна организация Pro Asyl смята, че трите страни не са свободни от преследвания, отбелязва нейният сътрудник Бернд Мезович, цитиран от БГНЕС. Както по отношение на Косово, така и Албания, и Черна гора едва ли могат да бъдат определени като правови държави в смисъла, в който влагат в това понятие на Запад. Там отсъства независим съд, неудобните журналисти се сплашват, те биват преследвани, добавя той.

В Черна гора властва династията на премиера Мило Джуканович. Държавните структури приличат по-скоро на мафиотски. Във всичките три държави процъфтява корупцията и шуробаджанащината, разкрива с възмущение Мезович. В Косово местните цигани страдат от масова дискриминация – много от тях вече са напуснали страната поради съображения за своята сигурност. Изводът на Мезович: съществуват сериозни съмнения, че в тези държави ефективно се защитават човешките права.

Безработица, безперспективност, смирение

Трудното икономическо положение значително усложнява живота на младите хора. Дори четвърт век след края на комунистическата епоха на Енвер Ходжа, Албания остава една от най-бедните страни в Европа. "Нивото на безработица е около 30%, но това са само приблизителни оценки – точни данни отсъстват", заяви Конрад Клевинг, експерт по Балканите от Института за изследване на Източна и Югоизточна Европа в Регенсбург. "Индустрията е изключително неразвита, земеделието в много от страните в региона е съсипано", отбелязва експертът. Освен това, в резултат на икономическата криза в Гърция стотици хиляди албанци загубиха работата си там. Това рязко съкрати паричните преводи от чужбина.

Още по-плачевна е икономическата и социална ситуация в съседно Косово, уточнява Бехлюл Бекай, политолог от Прищина. Почти половината от всички жители на страната /днес в Косово живеят около 1,8 милиона души/ са под линията на бедността, около 45-50% от трудоспособното население е без работа. Голяма част от тях са млади хора, не трябва да се забравя, че Косово е страната с най-младото население в Европа.

По данни на правозащитната организация "Прозрачност без граници" Косово е най-корумпираната европейска страна. "Навсякъде цари шуробаджанащина. Без връзки не можеш да си намериш работа. Всичко работи на принципа на връзките между клановете или семействата. Безперспективност, безпомощност и неизвестност – в резултат на това всички млади и предприемчиви хора се стремят да напуснат страната", обясни Бекай.

Младите трябва да сменят системата

Това се потвърждава и от неотдавнашното изследване на Фондация "Фридрих Еберт" за младежите от Югоизточна Европа: голямата част от младежите в западнобалканските страни са недоволни от състоянието на демокрацията в техните страни и страда от безработица и бедност. Те не виждат никаква перспектива, не се интересуват от политика и не вярват на политическите и обществени институции.

В Косово 55% от запитаните на възраст 14 до 29 години потвърдиха, че желаят да напуснат родината си. В Албания за това заявяват 67%. Сходна е ситуацията в останалите държави от региона, които в Германия се класифицират като "безопасни": в Македония с желание биха се изселили 53%, в Босна и Херцеговина – 49%.

Правителството на Бавария се опитва да попречи на такива хора да попаднат на територията на Федералната република. Говорителят на МВР Платцер разясни, че Бавария залага на "масовото връщане на бежанци" обратно в родните им държави. Той се надява, че определянето на балканските държави като безопасни ще се превърне в сигнал и ще спре младите хора от нелегалните опити да попаднат в Германия.

Бехлюл Бекай от Прищина не смята, че подобна тактика ще донесе успех. Всеки ще се надява, че именно той ще попадне в тази мизерна бройка от бежанци /0,3%/, на които немците все пак ще предоставят убежище. Едновременно с това политологът смята, че Германия трябва да изселва колкото се може повече косовари за благото на тяхната собствена родина. "Те са ни необходими тук, в Косово", признава Бекай. Та нали сред тези, които решават да бягат в Германия, са най-смелите и най-образованите, които не са се примирили. "Те са ни необходими тук, в Косово, борят се за промени, те трябва да протестират тук, за да се промени политиката и повече на никой да не му се налага да напуска родината си", убеден е Бекай.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Петко Станчовъ 18.08.2015 | 18:39
Точно така, правилната система е саракт.Историята го доказва.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.