Андерс Фог Расмусен: В името на свободата САЩ са длъжни да бъдат световен полицай

Светът се нуждае от американски президент, способен и готов да води след себе си свободния свят и да се противопоставя на диктатори като Путин - нещо, което не направи Обама, смята бившият премиер на Дания и генерален секретар на Северноатлантическия Алианса

по статията работи: iNews.bg | 23.09.2016 | 18:44
Андерс Фог Расмусен: В името на свободата САЩ са длъжни да бъдат световен полицай

Светът в момента е е "глобалното село", обхванато от пламъци, а съседи се сражават на светлината на огъня. Затова на нас ни е необходим "полицай", който да наложи ред, но също така ни е необходим "пожарникар", който ще успее да угаси огъня на конфликтите, трябва ни умен и здравомислещ "кмет", който да оглави процеса на възстановяване. Всички тези функции може да изпълнява само Америка, защото от всички държави в света само тя притежава достатъчно надеждност и авторитет, за да взима решения за бъдещите потребности. Това заявява в свой коментар бившият генерален секретар на НАТО и експремиер на Дания Андерс Фог Расмусен, публикуван във в. "Уол Стрийт джърнъл", цитиран от БГНЕС.

"Не бях успял даже да седна край масата, когато Владимир Путин ми каза, че НАТО, която тогава оглавявах, повече няма цели, поради което трябва да бъде разпусната. "След края на студената война ние разпуснахме Варшавския договор. Точно така следва и вие да разпуснете НАТО. Това е отживелица от студената война", ми каза Путин.

По време на посещението си в Москва през декември 2009 г. почувствах, че президентът Путин отправя предизвикателство към този световен ред, който съвсем успешно беше създаден от САЩ след Втората световна война. През 2014 г. той нахлу на територията на Украйна, а след това започна военни действия в Сирия.

От собствен опит като премиер на Дания и генерален секретар на НАТО зная колко важно е американското лидерство. Ние отчаяно се нуждаем от такъв американски президент, който е способен и е готов да води след себе си свободния свят и ще се противопоставя на диктатори като Владимир Путин. Нужен е президент, който ще върви начело, а не на опашката. На света е необходим такъв "полицай", за да възтържествуват свободата и разцвета над силите на угнетяването, и единственият способен, надежден и желан кандидат за този пост са Съединените щати.

Президентските избори в САЩ се провеждат в много важен исторически момент. В Близкия изток беснее война. В Северна Африка се разпадна Либия, превърнала се в разсадник на тероризма. В Източна Европа засилваща се Русия извърши жестоко нападение срещу Украйна и със сила й отне територия. Китай демонстрира мускули, демонстрирайки сила пред съседите си, а измислената държава Северна Корея заплашва с ядрено нападение.

В нашия взаимосвързан свят се превърна в навик да се говори за "глобалното село". Но сега това село е в пламъци, а съседи се сражават на светлината на огъня.

Затова на нас ни е необходим "полицай", който да наложи ред, но също така ни е необходим "пожарникар", който ще успее да угаси огъня на конфликтите, трябва ни умен и здравомислещ "кмет", който да оглави процеса на възстановяване. Всички тези функции може да изпълнява само Америка, защото от всички държави в света само тя притежава достатъчно надеждност и авторитет, за да взима решения, имащи предвид бъдещи потребности.

Русия е обсебена от възстановяването на тази империя, която загуи Съветския съюз. Китай както и преди е основно регионална държава. Европа е слаба, разделена, няма лидер. Старите държави Великобритания и Франция просто са много малки и изтощени, за да се върнат към тази глобална роля, която някога са играли. Става дума не само за средствата. Работата е в нравствеността.

Само Америка притежава необходимото материално величие, за да спре плъзгането към хаос; само тя има морално величие, за да направи това – но не заради властта, а заради мира.

Само че Съединените щати ще могат да определят необходимите за света решения само в случай, че техните ръководители действат убедено. Когато Америка отстъпва и се окопава, и когато светът започне да мисли, че нейната сдържаност е признак на нежелание за предотвратяване и регулиране на конфликти, възниква вакуум, който бързо се запълва от безскрупулни диктатори.

Нежеланието на администрацията на Обама да бъде световен лидер има сериозни последствия и най-пагубното от тях е поведението на Владимир Путин. Докато Европа и САЩ спяха, той започна безпощадна военна операция в поддръжка на режима на Асад в Сирия и се опита да представи Русия в качеството на световна държава, не отстъпваща по важност на САЩ. В Европа той се опитва да очертае за себе си сфера на влияние и да утвърди Русия в качеството на регионална държава, способна да отслаби американското влияние.

Това са само някои примери за това, което днес е поставено на карта в условия, когато деспоти, терористи и измислени държави отправят предизвикателства към американското лидерство, основно на правилата на международния ред, който беше създаден след Втората световна война и осигури на човечеството безпрецедентен период на мир, прогрес и разцвет.

Следващият президент трябва да помни това наследство. Американският изолационизъм не осигурява на САЩ и другите свободолюбиви страни повече траен мир и благополучие, а само ги отслабва, давайки воля на страшни диктатори и други тирани. Преди всичко американският изолационизъм създава заплаха за бъдещето, основано на правилата на световния ред, който даде свобода и разцвет на много народи.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.