Борисов към народа: Много бързо забравяте! Помните максимум година и половина (снимки)

Не казвам кметовете да подават оставки, заяви премиерът и призова Плевнелиев и Радев бързо да съставят служебно парвителство и да вървим на избори

по статията работи: iNews.bg | 17.11.2016 | 12:15

"Много бързо забравяте! Това е, което ме притеснява. Максимум година и половина имаме памет и забравяме какво се случва”, заяви пред журналисти след консултациите при президента Росен Плевнелиев премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той отрече да е казвал на кметовете си да подават оставка заради изборния провал. Борисов обаче призова действащия държавен глава и новоизбрания президент да седнат и заедно да съставят служебното правителство по най-бърз начин и да организират предсрочните парламентарни избори, за да не се стигне до правителствена и политическа криза.

От днес президентът Плевнелиев провежда задължителните политически консултации с парламентарно представените партии, като започна от най-голямата и мандатоносител – ГЕРБ. На срещата присъстваха лидерът Борисов и заместникът му Цветан Цветанов

До консултациите с партиите при държавния глава се стигна, след като вчера парламентът прие оставката на второто правителство на Борисов.

"Много бързо забравяте! Това е, което ме притеснява само. Максимум година и половина имаме памет и забравяме какво се случва. Има мнозинство в парламента. Ако искат могат да работят, ако не искат, виждате всички от ГЕРБ са там, за да приемем бюджет, ако искат да го подкрепят. Максимален кворум търсим, за да можем да го приемем", коментира Борисов.

Той бе категоричен, че никога не е призовавал кметовете на ГЕРБ да подават оставки заради изборния провал.

"Искам да помоля за една услуга. Никога не съм казвал, че кметовете си дават оставка. Казах, че ще си поговоря с тях, защото не навсякъде работят както трябва. Това не значи, че ще им искам оставката. А те трябва да изпълняват програмата на партията. Това съм казал", уточни лидерът на най-голямата партия.

"Съобразявам се с гласа на народа. Сега дават само самолети, които излитат. Ще дойде време, когато ще дават купчините желязо. Г-н Радев си пожела цялата власт и сега господ му я даде. Каквото иска може да прави без никаква съпротива и без никаква опозиция", констатира Борисов.

"Да седнат Плевнелиев и Радев и да направят служебно правителство. Защо БСП да не носят цялата отговорност сега, да си направят правителство", заяви той по повод отказа на председателя на столетницата Корнелия Нинова да приеме мандат за съставяне на действащ коалиционен кабинет при сега действащото Народно събрание.

Премиерът в оставка обаче е категоричен, че предсрочните избори трябва да бъдат по нови изборни правила.

"Двуличието не ми е присъщо. Как само се променят хората за часове. Но то ще им се върне от Господа, не от мене! Спомням си как се возеха с мене напред-назад и се отчитаха. Няколко пъти съм минавал от осанна до разпни го. Веднъж ме описват като главен секретар, после като кмет, като премиер, това са безценни уроци, които ГЕРБ придоби. Приемам го много спокойно, защото максимумът беше една година на това правителство. Аз мислех, че това ще се случи още на местните избори. Но понеже хората гласуват за самите местни власти, ГЕРБ имаше успехи и затова не се случи тогава. Сега малко беше друга модата", продължи да разсъждава Борисов.

1807647

Той е дълбоко възмутен от обвиненията към ГЕРБ, че са искали да спрат референдума. "Референдумът е много опасно оръжие, ако не се използва в името на хората. Представете си, че искаме референдум за 1000 лв. пенсии и 1% данък! Ще съборим ли държавата с този референдум? Ще я съборим! И затова са толкова опасни популистите, които си играят с това, което искат хората. Кой не иска да взема повече пари?", запита риторично Борисов.

"Ние сме длъжни да мислим за всички и да си говорим честно и почтено, пък каквото изберат избирателите. Молбата ми е за кметовете: Едно е да говориш, друго да управляваш, едно е да обещаваш, друго е да носиш отговорност. Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Сега има възможност да прави каквото иска, без никаква опозиция и без никаква съпротива. Какво иска повече, защо не направят правителство, защо не носят цялата отговорност, която я искат толкова много”, коментира още Борисов.

"Преди 2 години мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев? Не! Тежко беше като ни събраха и казах, че ще правим правителство. Пак идваше зима, помните ли? След това резултатите щяха да са същите – пак избори. 2 години понесох с такова мнозинство и управление", оплака се премиерът в оставка.

След което отново призова БСП: "Направете правителство. БСП са спечелили изборите. Йотова вкара целия вот на БСП вътре. Нинова обнови партията, направи така, че да се почувства подем. Парите ги даде БСП, тя не им е безплатна кампанията. От сутрин до вечер толкова обичам да гледам МиГ-овете как летят и така им се възхити целият народ. Ние имаме и други летци, капитани на кораби, военни катери, фрегати, имаме всичко, какъв е проблемът. Това, което са надробили всички политически сили, сега трябва да си го сърбат и затова ние сме "за”. Сега всички сме под емоция, всичко стана бързо. Всеки по някакъв начин сега е обиден. И в ГЕРБ мислят, че Реформаторите са и виновни. РБ пък мислят, че моите министри са виновни. Патриотите мислят, че премиерът е виновен. Всички, с изключение на БСП, ДПС и ДСБ, са радостни, другите сме загубили”, констатира лидерът на ГЕРБ.

1807649

"Две години - по-тих, по-диалогичен, по-невъзгордял се... ежедневно изпълнявайки на всеки прищевките... И да ми кажат, че съм бил надменен! Това не го приемам. Всеки ден аз се съобразявах с всички. Вярвам в инстинкта на народа - той ни каза, че трябва да има промяна. Ние ще работим в тази посока. Какво ще си говорим оттук нататък, си е вътрешно партийна работа – и за победата, и за загубата, кой колко допринесе, как ще продължим напред. 1,2 милиона са гласували за Цачева. Ние не можем да ги предадем, не можем да се предадем на популизма, колкото и да е модерен", е тежката равносметка на отиващия си премиер.

"Ние нито оспорваме избори, нито казваме вие с машинации спечелвате. За мен е достатъчно усещането, че те са победили и това е факт", заключи Борисов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.