България ще умува 7 седмици по руските супероферти за газа и „Южен поток“

Десните възторжени от енергийния орбат, но се разминават дали кабинетът "Герджиков" да действа или следващите на власт

по статията работи: iNews.bg | 14.03.2017 | 18:14
България ще умува 7 седмици по руските супероферти за газа и „Южен поток“

България разполага със седем седмици за изготвяне на становище по мерките, с които "Газпром" вчера обеща на Европейската комисия да спази правилата за конкуренция в ЕС. Това става ясно от прессъобщение на Министерството на енергетиката по повод вчерашната новина, че руският газов гигант е склонил да формира вече по прозрачен и пазарен принцип цените на руския газ за страните от Източна Европа, включително и нашата, както и да се откаже от претенциите си към България за обезщетение заради спирането на "Южен поток". Причината за отстъпките от страна на Русия е заплахата от огромни санкции от Еврокомисията срещу "Газпром" за злоупотреба с монополно положение в Европа.

"България би искала да е сигурна, че обявените ангажименти действително ще отстранят всички съмнения на Европейската комисия за извършени нарушения от страната на "Газпром", се казва в съобщението на енергийното ведомство. Газовите дружества и Министерството на енергетиката вече се запознават с предложенията за поемане на задължения от страна на "Газпром".

Припомняме, че вчера Европейската комисия отправи покана към всички заинтересовани страни да предоставят становища по представените от "Газпром" ангажименти в отговор на опасенията за конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа.

 

Процедурата на предстоящите консултации дава две възможности. Едната е Европейската комисия да приеме предложенията, направени от "Газпром", така както те са формулирани в момента. Другият вариант е обявените мерки да бъдат изменени, ако постъпят съответни предложения от заинтересованите държави, пояснява българското министерство.

Българската страна си запазва правото допълнително да коментира финалния вариант на ангажиментите, които "Газпром" предлага да поеме.

В продължение на пет години антимонополните органи на ЕС разследваха руския газов гигант заради твърденията за по-високите цени на газа, който продава на страните членки от Централна и Източна Европа и създаваните пречки пред конкурентни компании, които да ползват изградената вече инфраструктура в региона. Под заплахата доказването на тези твърдения да донесе глоба, равна на 10% от глобалните й приходи, "Газпром" се е съгласила да ревизира цените в дългосрочните си договори и условията, свързани с достъпа на конкурентни фирми до съществуващата газова инфраструктура.

Десните партии към левицата: Видяхте ли сега ползата от ЕС!

Междувременно български десни партии излязоха с декларации, в които напомниха за ползите за страната от членството в ЕС и негативите от прекомерното енергийно обвързване с Русия. Те обаче се разминаха в предложенията си към правителството за сроковете, в които България да отговори как защитава националния интерес. Според партиите страната ни има 7 седмици, в които да представи становище по предложенията на "Газпром", а Министерството на енергетиката обяви, че експертите му и газовите дружества вече четат документите. Според някои от десните партии правителството трябва да избърза, а според други - да изчака сформирането на нов парламент и правителство.

ГЕРБ: Добър пример за единство в ЕС

"Добър пример за това, какво се случва, когато страните в ЕС са единни, е вчерашното съобщения на "Газпром", заяви Димитър Главчев, кандидат-депутат от ГЕРБ пред журналисти, цитиран от Дневник. Той подчерта, че руският газов гигант "не е направил това с много голямо удоволствие", а заради заплахата за 10% глоба.

"В резултат на единните усилия на Европейската комисия и Европа, като цяло, виждате, че ще има реални резултати за България. Това е и в резултат на позицията на ГЕРБ - винаги да бъде съгласувана с европейското законодателство. Това ще позволи изграждането на връзката с Гърция да бъде в двете посоки", каза Главчев.

"Реформаторски блок": Служебното правителство да не дава позиция

Енергийните сделки на БСП носят загуба за България по 5 млрд. лв. годишно и затова прокуратурата трябва да разкрие как е нарушаван държавният интерес в сектора през последните 27 г., настоява коалицията "Рефоматорски блок – Глас народен".

"Споразумението между Европейската комисия и "Газпром" от вчера извади на светло това, за което сигнализираме от години – а именно, че БСП дава на тепсия българския държавен интерес на Русия чрез енергийните проекти", се казва в декларация на коалицията. Според нея в резултат на това българските граждани плащат с 40% по-висока цена за газа от пазарната в Европа. Реформаторите са на мнение, че БСП иска да се върне на власт, за да продължи грабежите в енергетиката

"Служебният кабинет и президентът да не се ангажират с позиции, които биха могли да бетонират руските интереси у нас докато няма парламент, още повече, че срокът за отговор на България по предложенията на "Газпром" е 7 седмици", настояват Реформаторите. Единствената гаранция за запазване на интереса на българските потребители от игрите на руските енергийни олигарси и българските им касички е членството на България в ЕС и активната политика на България за запазване на националния ни интерес в енергетиката, се казва в декларацията.

Нова република: Служебният кабинет да побърза, цената на газа ще падне 50%

България продължава да се държи като кандидат-член на Европейския съюз, обяви на извънредна пресконференция говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков. За разлика от РБ "Нова република" пък настоява в едноседмичен срок правителството да излезе с предложения за защита на интереса на България в този спор.

"Много е важно България да настоява за една и съща цена, по която да се продава природен газ на всички страни в Европа и цената да бъде такава, каквато е цената в Западна Европа. Спадът за нас ще бъде с 50%. Това са милиони евро по-малко всяка година", категоричен е бившият министър на икономиката и енергетиката.

Така България ще види истинските ползи от европейската солидарност и европейската единност, продължи Трайков. Според него обаче е "нахално" предложението на "Газпром" да не съди България за спирането на проекта "Южен поток". "Очевидно "Газпром" разчита на кратка памет, но ние помним - "Южен поток" беше прекратен едностранно от президента Путин и то от Анкара", припомни Трайков.

Намаляването на цената на газа с 50% ще бъде мощен стимул за икономиката, ще гарантира по-висок икономически растеж, ще привлече нови индустрии, ще създаде хиляди нови и добре платени работни места, коментира Мартин Димитров.

"Да, България": Кабинетът да действа бързо и внимателно, губеща е само мафията

"Да, България" също като "Нова република" настоява в отсъствието на парламент и неяснотата около избора на правителство президентът и служебният кабинет да предприемат незабавни действия за внимателен преглед и прознасяне по условията на отношенията с "Газпром", така че да бъдат защитени българските национални интереси и интересите на българските потребители.

"В следващите 7 седмици, какъвто е срокът, даден от ЕК, страната ни има възможност да се произнесе по очертаващата се сделка и да извлече максимални ползи за България и българските граждани", се казва в декларация на коалицията. С оглед на това, че цените на руския природен газ за България са с 40% по-високи от тези за Германия, "Да, България!" смята, че санкцията на антимонополния орган на EК засяга както бъдещето на българската енергетика, икономика и бюджет, така и външната политика, тъй като доставките на енергосуровини се използват и като инструмент за оказване на руски политически натиск.

"Ползите на членството на България в ЕС стават видни и безспорни за всички, защото по-ниските цени на енергоносителите означат по-ниски цени на всички стоки и услуги - от парното до хляба, означат икономически растеж, работни места и по-високи пенсии. Губеща ще бъде само мафията, за която газовият монопол на "Газпром" значи комисиони и влияние", се казва в декларацията.

В нея се казва, че нито едно българско правителство в последните години не успя да отстои и защити българския национален интерес в преговорите за доставки на руски природен газ. Резултатът от това е, че руската компания "Газпром" беше оставена да бъде единственият безалтернативен доставчик за България вече 27 години - за разлика от повечето европейски страни. "Да, България!" настоява Европейският енергиен съюз, рамковата стратегия за който е изградена, да бъде сред приоритетите на българското председателство.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.