Десни: Четирима кандидати за ВСС ще циментират модела "Кой"

Това Народно събрание е лишено от воля за реформи, написаха в писмо до парламентарните партии БЗНС, "Движение Да България", ДСБ, ДЕОС и Зелените

по статията работи: iNews.bg | 12.09.2017 | 20:20
Десни: Четирима кандидати за ВСС ще циментират модела "Кой"
Снимка pixabay

БЗНС, "Движение Да България", ДСБ, ДЕОС и Зелените изпратиха писмо да всички парламентарни групи в Народното събрание, в което посочват имената на четирима кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Избирането на някой от четиримата: съдия Стефан Грозев, съдия Боян Магдалинчев, адвокат Боян Новански и прокурор Йордан Стоев, би представлявало крещяща демонстрация за циментиране и задълбочаване на модела "Кой" в съдебната власт", твърдят десни петте извънпарламентарни формации, подписали писмото.

"Без съмнение, сред останалите кандидати има твърде малко, които изобщо дават причини да бъдат подозирани, че ще се борят за реална съдебна реформа. Как иначе да си обясним фактическото преотстъпване на квотата на Обединени патриоти в полза на кандидатите на ДПС и предложените шестима кандидати от страна на БСП. Със сигурност има и други неразкрити зависимости", пише още в писмото, цитирано от Офнюз.

Ето и пълният текст на писмото:

ДО
Парламентарната група на ПП ГЕРБ
Парламентарната група "БСП за България"
Парламентарната група "Обединени патриоти"
Парламентарната група "Движение за права и свободи"
Парламентарната група на ПП ВОЛЯ

Уважаеми дами и господа народни представители,

С номинациите и изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, този състав на Народното събрание за пореден път доказа, че е лишен от воля за реални реформи.

Стана очевидно, че водещи съображения при селекцията на издигнатите номинации не са били нито характерът, нито наличие на визия за реформи, нито заявена публична позиция в защита на върховенството на правото.

При разглеждането на номинациите парламентът наруши и буквата, и духа на закона. Правилата за работа на комисията съдържаха ред несъответствия на нормите на Закона за съдебната власт, гарантиращи задълбочена проверка на качествата на кандидатите, прозрачността и публичното участие в процедурата.

Самото изслушване на кандидатите в правната комисия беше откровен фарс. Комисията не проведе задълбочен анализ за наличието на изискуемите по конституция високи нравствени и професионални качества, каквато е основната й роля по смисъла на Закона за съдебната власт. В частност – не бяха изследвани различни индикации за поведение, нарушаващо стандартите за професионална етика, от страна на ред кандидати. Без подобна взискателна проверка депутатите не могат да упражнят правото си на избор при достатъчно висока сигурност, че гласуват за кандидати с несъмнен интегритет. Наред с това, членовете на комисията не просто не проведоха дебат по възгледите за съдебната реформа на кандидатите, а често дори изобщо отказваха да поставят въпроси. Не бяха поставени и въпросите, подадени от неправителствени организации, въпреки че това е предвидено от Закона за съдебната власт.

Звучи невероятно, но процедурата, организирана и проведена от Данаил Кирилов, не просто не отговаря на целта на закона и основни ангажименти за реформа на съдебната власт, но дори значително отстъпва на спазването на формалните изисквания при избора, проведен от Искра Фидосова през 2012 г.

Няма никакво съмнение, че този избор няма да обслужи нито обществените очаквания за формиране на един Висш съдебен съвет, който най-сетне да проведе съдебната реформа, нито дори ще отговори на основни препоръки на Европейската комисия в рамките на Механизма за наблюдение и оценка. Ще бъде обслужен единствено интереса за възпроизводство на токсичното корупционно статукво.

В общата маса кандидати без изявени способности, между които Ви се предлага да избирате, се открояват четирима, чиито биографии съдържат особени фактори за съмнение в наличието на изискуемите високи нравствени и професионални качества. Правната комисия дори не опита да обсъди и потвърди или отхвърли тези съмнения.

Става дума за:

Съдия Стефан Грозев, един от най-ярките примери за съдия, чиито решения с години ерозират общественото доверие в интегритета на съдебната власт. Обществените съмнения около него са толкова силни, че дори настоящият състав на ВСС двукратно отказа да му гласува доверие като председател на САС.

Съдия Боян Магдалинчев, който беше основно действащо лице в порочния модел на администриране на Върховния административен съд, породил множество скандали и съмнения за манипулиране на дела. Ясно е, че г-н Магдалинчев не може да бъде лице на реформата в съдебната власт, независимо дали едно реално проучване би потвърдило или отхвърлило съмненията, че той в много отношения наследи ролята на Венета Марковска.

Адвокат Боян Новански, чиито връзки с бившия следовател Петър Петров ("Петьо Еврото") са особено компрометиращи.

Прокурор Йордан Стоев, който потвърди отказа за образуване на досъдебно производство по сигнала срещу Делян Пеевски, Цветан Василев, Николай Бареков и големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ.

Без съмнение, сред останалите кандидати има твърде малко, които изобщо дават причини да бъдат подозирани, че ще се борят за реална съдебна реформа. Как иначе да си обясним фактическото преотстъпване на квотата на Обединени патриоти в полза на кандидатите на ДПС и предложените шестима кандидати от страна на БСП. Със сигурност има и други неразкрити зависимости. Индикациите за лоялност на статуквото са правило. Вместо добре информиран и мотивиран избор, Ви се предлага да участвате в поредния пазарлък на тъмно, който да осигури още поне пет години управление чрез корупция, зависимости и беззаконие.

Избирането обаче на някой от четиримата, посочени по-горе кандидати, би представлявало крещяща демонстрация за циментиране и задълбочаване на модела "Кой" в съдебната власт. При липсата на сериозен анализ на фактите, пораждащи съмнения в техните качества и капацитет за провеждане на реформа от страна на Правната комисия, всеки депутат трябва да вземе политическо решение какво послание иска да изпрати на обществото със своето гласуване.

Ето защо, призоваваме Ви да не подкрепяте гореизброените кандидати и да не превръщате очертаващия се лош избор за парламентарна квота във Висшия съдебен съвет в откровено обществено нетърпим.

ПП "Български земеделски народен съюз"

ПП "Движение Да България"

ПП "Демократи за силна България"

ПП "ДЕОС"

ПП "Зелените”


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Следите остават
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "В ръкавиците на Пулеви" - спортна...
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.