Какви ги върши Тръмп!? Готов е за прегръдка с Путин... а защо не и с Асад

Новият господар на Белия дом ще посети първо Кремъл, дори тиранът в Дамаск има трепетни очаквания за благоразположение от Вашингтон

по статията работи: Ростислава Иванова | 17.11.2016 | 19:55
Какви ги върши Тръмп!? Готов е за прегръдка с Путин... а защо не и с Асад
Facebook

Само за седмица новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп успя да обърка и скандализира световния елит с тотално противоположната външна и вътрешна политика на досегашните традиционни политики на Белия дом, независимо дали в него е влизал кандидат на републиканците или демократите. Първият пълен завой на 180 градуса е намерението му за скоростно сдобряване на Съединените щати с Русия и установяване на топли и братски отношения между двете държави – сякаш на пук на досегашната антагонистична политика на Вашингтон спрямо Москва, водена от Барак Обама.

Прецедент за САЩ: Първа визита на американски президент - в Москва

Тръмп се кани при встъпването си в длъжност веднага и първо да посети Русия. Това е разкрил високопоставен източник на Републиканската партия, цитиран от руския вестник "Известия".

Припомняме, че в дружеския телефонен разговор между Путин и Тръмп от преди няколко дни, милиардерът е дал да се разбере, че иска възможно най-скоростна среща на живо, но от Кремъл деликатно отклониха това негово желание, посочвайки, че американската делегация на най-високо равнище може да се случи едва след влизането му в Белия дом. Това означава след 21 януари, когато Тръмп ще стане действащ президент.

"След някои съвещания вътре в екипа (на Тръмп – бел. ред.) бе взето решение да се отложи визитата. Към нейната подготовка ще се пристъпи след встъпването в длъжност на президента Тръмп", твърди обаче източникът, цитиран от вестника. В момента между Тръмп и Кремъл няма "никакви сериозни контакти", увери още източникът.

Според някои медии посещението на Тръмп преди официалното му назначение може да бъде преценено като "подкопаване на сегашната политика" и стремеж да се водят международните преговори "зад гърба на администрацията на Барак Обама", предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Брюксел моли Тръмп да продължи натиска срещу Русия

В Брюксел очевидно не вярват в "липсата на контакти" между екипите на сегашния руски държавен глава и бъдещия американски и не крият, че са сериозно разтревожени от смяната на курса на САЩ спрямо Русия. Още повече заради намерения на милиардера да премахне икономическите санкции спрямо Москва.

Дипломати от ЕС се срещнаха със съветник на Доналд Тръмп и го помолиха да му предаде молбата им да не отслабва натиска срещу Русия. На срещата със съветника Джеймс Керефано, в която участваха и дипломати от Канада и други съюзни на САЩ държави, бе предадена и молбата САЩ да не се отказват от ядреното споразумение с Иран, съобщават американски медии, цитирани от ТАСС.

"Участниците в срещата помолиха бъдещата администрация на САЩ да следва политическия курс на сегашния президент Барак Обама. Да споделя общите ценности, включително и правата на човека, а също да се придържа и към сегашната политика на НАТО", настояват дипломатите от ЕС.

Сред участниците бяха и представители на източноевропейските страни, които се обърнаха към Тръмп чрез Керефано с молбата да се придържа към ангажиментите на НАТО спрямо балтийските държави и Полша. Те искаха да получат уверения, че възможното възстановяване на отношенията САЩ-Русия няма да бъде за сметка на най-уязвимите страни от НАТО, които се чустват постоянно заплашени от руската военна мощ.

Съветникът на Тръмп подчерта, че се среща с дипломатите не като представител на избрания президент. Керефано е вицепрезидент на консервативната организация "Херитидж фаундейшн", в чиято сграда бе проведена срещата.

Асад имал положителни сигнали от Тръмп

Сирия е готова "да открие канали за връзка" със САЩ, заяви съветничката на президента Башар Асад - Бусейна Шаабан, цитирана от ТАСС.

"Разбира се, засега ние не правим изводи, а наблюдаваме и анализираме, но до момента постъпват положителни сигнали", добави тя. И изрази надеждата на сирийското ръководство, че "политиката на нова администрация на САЩ ще бъде разумна и уравновесена, вземайки предвид историческия момент, който преживява светът"

На 10 ноември Шаабан заяви, че "при новия президент Доналд Тръмп САЩ могат да станат активни партньори в борбата срещу тероризма".

Японският премиер изплашен, кацна в "Тръмп тауър"

Японският премиер Шиндзо Абе ще бъде първият ръководител на чужда държава, който ще се срещне с Доналд Тръмп след избирането му за президент на САЩ. Довечера Абе ще се срещне с Тръмп в централата на милиардера в Манхатън. Токио ще следи под лупа за знаци по отношение на дългогодишни пактове за сигурност, които Тръмп постави под съмнение.

Абе най-вероятно ще се опита да разбере истинските идеи на следващия лидер на САЩ по външна политика, след казаното от него по време на кампанията, че Япония може да иска да се превърне в ядрена сила, за да противодейства на непредсказуемия си съсед Северна Корея, както и намеците за изтегляне на американските войски от региона.

Срещата ще се проведе след натоварен ден, в който Тръмп ще се срещне с редица потенциални нови служители, както и ще проведе разговори с влиятелния републиканец и стратег по реалната политика Хенри Кисинджър.

В интервю за списанието The Atlantic след гласуването бившият държавен секретар Хенри Кисинджър каза, че Тръмп може да "установи съгласуваност между външната политика и вътрешна ситуация в страната."

Налице е "очевидно разминаване между общественото възприятие на ролята на външната политика на САЩ и възприемането на елита", заяви Кисинджър, който е служил като държавен секретар и ръководител на Съвета по национална сигурност през 70-те години на 20 век.

Американският Сенат бърза със закон срещу Русия

На фона на обратите, за които новоизбраният президент вече дава заявка, американският Сенат готви закон против "хулиганското” поведение на Русия.

"Американските сенатори работят върху законопроект, който ще е отговор на действията на Русия в Украйна и Сирия, както и на предполагаемите усилия на Москва да повлияе върху президентските избори", обяви демократът Бен Кардин, член на сенатската комисия по международни въпроси в американския Конгрес.

"Русия е много сериозно предизвикателство за Америка. Те не са наши партньори”, смята Кардин. И определи поведението на Русия на световната арена като "хулиганско”.

Той напомни, че тази година Вашингтон обвини Москва за опитите й за незаконно проникване в компютърни системи, включително и в базата данни на кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън.

"Независимо дали нападението е с МиГ или с компютърна мишка, става дума за нападение. То изисква отговор. Очевидно те носят отговорност за кибер нападението срещу нашата страна по време на неотдавнашните избори”, категоричен е сенатор Кардин.

На въпрос дали новият документ ще предвижда допълнителни санкции срещу Руската федерация, сенаторът каза, че "той ще е всеобхватен”.

Обама от Берлин: Имаме доказателства за руските кибератаки срещу САЩ

Действащият президент Барак Обама, който се намира в момента на последната си официална обиколка в Европа в качеството си на държавен глава, заяви от Берлин, че САЩ имат доказателства за руското участие в извършените кибератаки срещу сигурността. Обама каза това по време на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Той подчерта, че "САЩ се интересуват от конструктивно сътрудничество с Русия, но съществуват разногласия с Москва". По думите му "Русия се явява важен партньор на Съединените щати, като също така е и военна свръхдържава с влияние в региона и в света".

Въпреки това обаче Обама заяви, че с канцлера са обсъдили важността на запазването на руските санкции до пълното изпълняване на ангажиментите по Минското споразумение.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.