Кольо Парамов: Фалирането на КТБ ще струва на държавата между 8 и 10 млрд. лв.

Всички предприятия с кредити в КТБ са увеличили производителността си и са повишили активите си

по статията работи: iNews.bg | 16.04.2015 | 16:00
Кольо Парамов: Фалирането на КТБ ще струва на държавата между 8 и 10 млрд. лв.
Телевизия Европа
Повече за:

Фалирането на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще струва на държавата между 8 и 10 млрд. лв. Това заяви финансистът Кольо Парамов пред телевизия "Европа". По думите му досега са изплатени 3,6 млрд. лв. влогове, но не трябва да се забравят 850 млн. лв. цесии, които ще са основно във вреда на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Според него ще бъдат повдигнати и много дела срещу държавата в Люксембург, които ще увеличат разноските допълнително. Допълнително трябва да се помисли за акционерите, смята Парамов.

Според него ВАС прибързаха с решението си. По думите му именно пришпорването на делото ще даде повод на големи адвокатски кантори да съдят държавата заради КТБ.

"Решението на СГС да гледа делото при закрити врата и да се произнесе след седмица говори, че има някакво разбиране нещата да стават бързо. В интерес на държавата е нещата да станат бързо, но ако гледаме потенциалните загуби, трябва да се гледа внимателно по отношение на делата, които могат да бъдат образувани срещу страната ни в Люксембург и Европейския съд", каза финансовият експерт.

Според него не е реално първоначално да е на лице провлачване от шест месеца на случващото се от страна на БНБ - от юни до декември, после още 4 месеца до сега, а изведнъж да се бърза за седем дни да се вземе решение за банката.

"Много внимателно трябва да се действа, допускат се грешки както от страна на квесторите, така и от страна на адвокатите на банката. Трябва да се чуят всички гледни точки и предложения", категоричен е Парамов.

Според него е абсурдно квесторите да наемат адвокати, на които да платят 700 000 лв. и те да представляват банката.

"Ако приемем този вариант за нормален, означава, че тези адвокати, които са легализирали цялото протакане от шест месеца, ще движат тази тенденция по фалита на банката", смята експертът.

Той изрази мнение, че временните синдици е трябвало да наемат още адвокати.

Парамов повтори още веднъж, че все още смята, че банката може да не бъде обявена в несъстоятелност. За това той се уповава на няколко важни факта.

Единият е, че БНБ не може да докаже в съда, че има одитен доклад.

"Такъв доклад няма. Одитните компании направиха преглед на банката и на неговата база излязоха с едни бележки. В тях написаха, че не могат да бъдат официализирани и ползвани за условие по предизвикване на несъстоятелност", каза експертът.

Друг факт, който изтъкна Парамов, е, че квесторите също не могат да издадат такъв одитен доклад, защото те нямат нито компетентността, нито професионалността, за да могат да направят нещо подобно.

"Аз имам много сериозни претенции към квесторите и смятам, че те, заедно с Иван Искров, трябва да бъдат съдени", категоричен е той.

Той призова Агенцията за държавна финансова инспекция задължително да влезе в КТБ и да провери разходите, които са направени от квесторите.

"Ако се окаже, че единият от квесторите е легализирал близка до него адвокатска къща, а са похарчили 30 млн. Нека не дискутираме числа в момента, но е нужна проверка. Целта е да се види обратната тенденция, защото разходите са утвърдени от БНБ, респективно от Иван Искров, човекът, който издаде заповедта банката да бъде фалирана на база на техните документи", каза Парамов.

Според него истината за случилото се с КТБ ще бъде научена в най-скоро време.

"Като държава нямаме друг избор, не можем да затулим това гнусно поведение на централните банкери. Ние трябва да разшифроваме цялата система, участие, хора, взаимосвързани лица, БНБ трябва да бъде разкрита. За мен е ясно, че 12-годишният мандат на Искров е много съмнителен. По това време са правени много компромиси, много ангажименти са поемани", коментира експертът.

Според него е имало много обекти, кредитирани от банката и работещи на пълни обороти, които е можело да бъдат продадени, ако държавата бе национализирала банката.

"Аз не мога да се съглася с условието, че стъкларската фабрика "Рубин" ще бъде заварена с годишно производство от 36 млн. бутилки и буркани, а накрая след 3,5-годишен кредит от 39 млн. лв. от КТБ ще има 186 млн. производство. Това са 600% ръст на производителността. Цената на завода също скача от 35 млн. на 180-200 млн. лв. Така стои въпросът с "Дунарит", пловдивския авиационен завод "Авионамс", русенското пристанище. Търсеният уж за банкови престъпления Цветан Василев се оказа, че е един уникален икономист от гледна точка на увеличаване на богатството и реализирането на програма, която е носила увеличаване на активите във всички предприятия, където банката е участвала с кредитни линии", каза Парамов.

По думите му обаче "БНБ е изпълнила поръчката да съсипе банката".

Той заяви още, че ще настоява парламентът да принуди УС на Централната банка да вземат решение да се предизвика международен одит на БНБ.

"Искаме сега да разберем какво се е случило с БНБ през 12-те години управление на Искров – къде какво е изнесено, какъв е резервът, какъв е доходът от златото. БНБ трябва да се върне като крепост на стабилността, каквато е била", смята Парамов.

Според него в момента ситуацията в България е парадоксална.

"Ако случващото се с КТБ се допусне да се замете под килима, означава, че в държавата постоянно ще се правят такива неща и никой няма да носи отговорност", категоричен е финансовият експерт.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /46...
  • 00:15 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 01:00 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:35 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.