Мартин Орнас-Кубацки: Сателитната телевизия не конкурира кабелната, а я допълва

Не изключвам нашите спътници да започнат излъчват и български канали, винаги сме готови за преговори, казва шефът на SES Astra

по статията работи: Кристиан Костурков | 06.12.2017 | 09:08
Мартин Орнас-Кубацки: Сателитната телевизия не конкурира кабелната, а я допълва
SES Astra

Мартин Орнас-Кубацки се присъединява към SES Astra в началото на 2003 г. и първоначално е бил управляващ директор на Astra за Централна Източна Европа (ЦИЕ), която по това време е базирана във Виена. Той отговаря за Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и със своя екип следи за развитието на бизнеса, маркетинга и връзките с обществеността в сателитния оператор за региона. След сливането на Astra CEE и Astra Polska, Astra оперира в региона под марката Astra ЦИЕ, с регионален офис във Варшава. От средата на 2010 г. се разшириха и отговорностите на Astra ЦИЕ и сега варшавският офис обслужва полски, чешки, словашки, унгарски, румънски, български клиенти и балканския регион, а Мартин Орнас-Кубацки, е повишен във вицепрезидент и главен регионален директор.

Той има над 16 години опит в медийната индустрия (продуцентска, редакционна и дистрибуторска) със сериозен поглед върху ЦИЕ: започва кариерата си в EBN TV, в Лондон, след което е назначен от At Entertainment Inc., която стартира и съвместно притежава първата платформа за телевизия до дома (DTH) в ЦИЕ (полска телевизия Wizja). Като управляващ директор на 1-ви тематичен, дигитален спортен канал (Wizja Sport), той и екипът му отговарят за цялостното създаване на този проект. По-късно работи в UPC Direct в Полша, където освен че е управляващ директор на Wizja Sport, участва и в продуциране на съдържание за цялата Wizja TV платформа. Става член на надзорния съвет на дъщерното дружество за съдържание Wizja TV Programming. Мартин учи визуална комуникация в HdK в Берлин и мениджмънт по култура в Hagen University и притежава магистърска степен по визуална комуникация.

Г-н Орнас-Кубацки, какво прави сателитната телевизия по-добра от кабелната?

Не бих казал какъв вид услуга е по-добра или какво прави сателита по-добър от кабела или обратно. Но бих се позовал на опита на потребителя, което е важно в края на краищата. Сателитната технология допълва кабела/влакното, а не го конкурира.

Едно важно предимство на разпространението на телевизионни сигнали чрез сателит е способността да се осигури незабавно покритие за всички области в обхвата му. Сигналът не е ограничен от никаква физическа бариера и по този начин няма зони без прием. Нашите сателитни комуникационни услуги са насочени предимно към излъчващи, телекомуникационни, корпоративни и правителствени клиенти. В SES ние не просто продаваме сателитен капацитет на нашите клиенти, но нашият ангажимент е да ги подкрепяме чрез предоставяне на експертиза, ноу-хау и маркетингова подкрепа, но сме загрижени същевременно за изживяването на зрителя пред екрана.

Например през 2016 г. проведохме проучване сред българите, за да разберем техните предпочитания по отношение на гледането на телевизия. Научихме, че за хората у вас качеството е основен фактор при избора на определен телевизионен доставчик или вид телевизионна връзка и 70% от българите смятат включването на HD за много важно при избора на доставчик на телевизионни услуги. И без съмнение можем да кажем, че няма друга инфраструктура, която да е по-подходяща от сателита, за да достави голямо разнообразие от висококачествено съдържание на аудитория по целия свят. Нейната глобална достъпност го прави особено полезна за отдалечени места, където наземните инфраструктури не са налични.

Смятате ли, че ще бъде лесно да преодолеете конкуренцията на кабелните оператори в България, чиито услуги са добри, а имат и много добре развита кабелна и оптична мрежа?

По отношение на техническите стандарти мисля, че потребителите избират платформата, която им предлага най-доброто зрително изживяване и най-богатата оферта за HD. Технологията DTH означава повече канали, по-високо качество на приемане и по-добра яснота на изображението. Това дава "поглъщащо изживяване" при гледане на телевизия. Сателитите на SES излъчват над 7000 телевизионни канала, което ги прави най-голямата платформа за медийно излъчване в света. С почти 1500 канала с висока резолюция и 25 канала в Ultra HD, SES сателитите формират водещата в света HD и Ultra HD платформа за разпространение.

Сателитните телевизионни услуги имат огромно предимство, че осигуряват същото качество навсякъде в страната и доставчикът може да достигне клиентите както в градските, така и в селските райони, независимо от интернет инфраструктурата в съответните региони. Виждаме също, че технологията се развива бързо. HD ще продължи да расте. Много е вероятно някои от каналите да могат дори да прекратят услугите за SD и да растат само чрез HD в бъдеще. Ultra HD осигурява подобен скок в подобрението на качеството, скок подобен на прехода от SD на HD.

Днес цялата телеком индустрия търпи глобални промени, става по динамична и зряла. Компаниите трябва да докажат, че имат визия и стратегия да отговорят на променящите се нужди на клиентите. Вярвам, че сателитната технология осигурява най-доброто решения, така че една платформа с платено телевизионно съдържание, да премине през всички тези промени.

Доставчиците на платена телевизия също така трябва да се справят с фрагментацията на интересите на аудиторията си. Хората искат повече канали, повече избор. И тук сателитът отново има предимство пред кабела, тъй като освен платените телевизионни канали, доставчикът има в своята оферта към клиентите и стотици безплатни канали на разположение на същата орбитална позиция. Това е технически възможно чрез устройство наречено Duo LNB, с него се което стават достъпни свободните канали на разположение дори на различна орбитална позиция.

Някои клиенти вярват, че понякога качеството на спътниковото излъчване може да се повлияе от климатичните условия. Как една буря може да повлияе на спътниковата услуга?

Радвам се, че питате за това, тъй като сред предимствата на сателита са безопасността и надеждността. Сателитите са защитени от наземни бедствия като урагани и земетресения, смущения в електрозахранването, кабелни повреди, протести и бунтове или терористични атаки. Към настоящия момент SES достига над 1 милиард души в 325 милиона домакинства с множество видове достъп. Включително 2 милиона домове с IPTV, които отговарят на разнообразните комуникационни нужди на хората и бизнеса по света. Характеристиките на спътниковото предаване са висока наличност на сигнала, който е на същото или дори по-високо ниво, отколкото при стандартните кабелни връзки. Сателитите ASTRA, които имат висока предавателна мощност, постигат 99,9% или дори по-висока наличност, която често се изисква в случай на ретранслиране.

Имате ли планове да излъчвате българска телевизия и радио през вашите сателити?

Нямаме български канали на нашите сателити, но разполагаме с много немски, италиански, английски и руски. Това не е случайно, тъй като всички ключови канали в Европа (публични и търговски) са избрали нашите спътници както в свободно достъпен вариант, така и в криптиран режим. Имаме удоволствието да съобщим, че наскоро RTS (Сръбската обществена телевизия) се присъедини към списъка с наши клиенти. Това доказва, че сателитното предаване е най-ефективният начин за разпространение на телевизионни сигнали и сме готови и отворени да започнем дискусия с всеки излъчващ оператор или телевизия в България, които се интересуват от разрастването и разпространението на своите канали.

Как могат българските зрители да се възползват от услугите на SES?

Благодарение на сателитите ASTRA, зрителите в цяла Европа, включително в България, могат да се наслаждават на гледането на стотици телевизионни канали, също в HD и Ultra HD формат, достъпни в свободен режим (FTA). Най-голямо разнообразие от телевизионни канали се предлага, ако насочите сателитната антена към сателитен клъстър на орбитална позиция 19.2° изток. Тази позиция обхваща цялата територия на страната, което означава, че съдържанието е достъпно от всяко място в България. Има няколко "паркирани" сателита, които излъчват 24/7, стотици некодирани канали, от които 56 с висока резолюция (HD) и 3 с ултра висока резолюция (UHD или 4K). Налице са канали на 12 езика, сред които най-много са на английски, немски, френски, италиански, португалски и руски език. Има канали на други езици като турски, арабски, датски или полски, както и някои редки езици като например келтски. Шест канала са изцяло посветени на документални филми и пътувания. С други думи, едва ли може да има по-лесен и евтин начин да се практикуват чужди езици и да се срещат други култури, от сателитните канали за свободен достъп на 19.2° изток. Както виждате, SES вече е достъпна за българските телевизионни зрители.

Днес говорим много за цифровизацията. Каква е стратегията на SES за доставка на интернет свързаност? Можете ли да предложите комплексни услуги като телевизия и достъп до интернет в пакет и как виждате потенциалните си клиенти – най-вече бизнес или домашни потребители?

Ще започна с темата за наземната цифровизация. България по отношение на това е водеща в региона. Но кой каза, че цифровизацията трябва да се осъществява само чрез DTT? Дигитализирането единствено чрез наземно цифрово разпръскване не издържа изпита на времето в Западна Европа, а някои източноевропейски страни вече са осъзнали това. Например, в Чехия и Словакия, където обслужваме най-голямата DTH платформа – Skylink, цифровизацията е осъществена чрез паралелен наземен и сателитен пренос. Сателитната технология предлага пълното покритие на страната, почти неограничено пространство за нови канали и няма "бели петна". Дигитализацията на сателитния сигнал е 100%.

Сега, като се върнем към услугите, предоставяни от SES, както беше казано по-рано, нашите директни клиенти са телевизионните оператори, DTH и кабелните оператори. С други думи, SES осигурява отлична свързаност в четири основни стълба: видео свързаност, бизнес свързаност, мобилна свързаност и услуги за правителствата. По този начин ние предоставяме видео разпространение в световен мащаб на телевизионни оператори, кабелни телевизии, телекомуникационни и мобилни оператори и доставчици на интернет услуги (ISP). Също така предлагаме диференцирано глобално предложение за трансфер на данни, включително специализирани VSAT услуги, насочени към бизнеса по целия свят.

Освен това сателитът е единствената архитектура, способна да осигури връзка с аеронавигационните и морските платформи, задоволявайки нарастващите нужди на тези отрасли, като гарантира 100% покритие на сушата, морето и въздуха. Последните от стълбовете ни се отнасят до разнообразните нужди на правителствата и многостранните агенции по целия свят, а тук SES отговаря на нарастващото търсене на сателитни приложения с широколентов достъп.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.