Медиите й виновни на властта за кашата с Бокова и интригата Германия-Русия

Властта влезе в обяснителен режим за скандалите, които забърка с номинациите за генерален секретар на ООН и жалката си дипломация

по статията работи: Ростислава Иванова | 13.09.2016 | 17:28

Външният министър Даниел Митов се оправда с медиите за кашата, забъркана от правителството, с българската кандидатура за ООН, довела до поредица от скандали и намесването на Русия - като лобист на официалния ни кандидат за генерален секретар Ирина Бокова, както и на Германия, която пък е за издигане на кандидатурата на зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева.

"Спекулациите, които се появиха около Германия и Русия, тръгват от медийната среда", заяви днес Митов в началото на правителственото заседание, цитиран от БГНЕС.

"По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за кандидатурата ни, смяна, подкрепа, или каквото и да било друго. По никакъв начин няма да оставим да бъдем повлияни от решение на трети държави. Благодарим за адекватната реакция, както на Руската Федерация, така и на Германия. Ясно е, че те реагираха правилно, казвайки: "Ние нямаме никакво намерение да влияем върху решенията на суверенна държава - в случая България, коя да бъде нейната номинация. България ще си реши”, коментира външният министър.

Припомняме, че позовавайки се на анонимни източници от правителството, наши и чужди медии съобщиха, че България ще изтегли номинацията на Бокова за поста, тъй като очевидно не се представяла добре със затвърденото вече пето място на предварителните изслушвания в Ню Йорк. На нейно място обаче страната щяла да издигне зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, което вече било съгласувано с някои западни партньори от ЕС като Германия. Освен това канцлерът Ангела Меркел била разговаряла с президента на Русия Владимир Путин, който бил съгласен, написаха някои медии.

В ответ на писанията в пресата руската страна реагира светкавично и негативно. Това стана с отделни изявления на руското външно министерство и на Кремъл, в които се опровергават твърденията в пресата, че Москва е съгласна с подмяната на българския кандидат. Освен това от Кремъл заявиха, че "България е суверенна страна" и като такава сама трябвало да си реши кой ще номинира за генерален секретар на ООН, като намекна на Берлин, че няма право да се меси. Определоно Москва дава да се разбере, че е имало лобиране от страна на Меркел за българската зам.-председателка на ЕК, която обаче Путин категорично тхвърлил като вариант.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че засега България няма да оттегли кандидатурата на Бокова и че й дава срок до 26 септември да се пребори за първите две места сред кандидатите за поста на предварителните изслушвания пред Съвета за сигурност на ООН. Ако Бокова не успее и шансовете й все така останат малки, тогава правителството ще мисли как да процедира по-нататък. 

Българският външен министър се опита да замаже глупавото положение, в което изпадна страната около злополучната кандидатура, благодарение и единствено на "отличната" ни дипломация. Митов влезе в обяснителен режим пред медиите, обвинявайки медиите за поредицата от скандали, замесили имената на иначе достойните българки Бокова и Георгиева и на великите сили Русия и Германия.

"Премиерът много ясно артикулира. По никакъв начин реакциите на Руската Федерация не могат да бъдат четени в полза или вреда на когото и да било. Ясно беше казано, че никой няма намерение да ни се меси в суверенните решения и толкова. Вчера и българският посланик е бил на среща с руския външен министър и това е било препотвърдено. Никой не ни се меси в решенията. Никой не проявява в случая пристрастия към един или друг кандидат”, отсече след заседанието на МС дипломат номер едно.

Той увери, че има още време до избора на генерален секретар на ООН, а държавите още имат възможност да оформят консенсус около някой. След което заключи многозначително: "А ние в течение на кампанията ще си взимаме своите решения...”.

На фона на цялата тази какафония около избраника за ООН, рефлектирала вече и в чужбина, други членове на правителството - с ресори, нямащи общо дипломацията, и с експресивни характери, не познаващи дипломатичността, се хвърлиха да коментират. Така например, двамата членове на кабинета с най-пиперлив език и липса на задръжки в изказа – на здравеопазването д-р Петър Москов и на културата – скулптурът Вежди Рашидов, призоваха медиите "спекулациите да не бъдат за сметка на България".

Десният по убеждение Москов не скри, че Ирина Бокова не му е по сърце заради комунистическия й произход и минало, но увери, че е приел кандидатурата й, тъй като за решението е на България и така или иначе вече е взето.

"Взето е решение и всички заедно го правим. Всяка друга спекулация нарушава имиджа на държавата. Вероятно има и други колеги (министри), за които г-жа Бокова не е близка нито биографично, нито като политическо поведение. Независимо от това от каква политическа традиция произхождам, аз, цялото правителство работи, защото това е решение на България и не може да бъде сменяно в движение. Това не значи дали обожавам, харесвам или приемам някакъв кандидат”, заяви Москов.

В защита на Бокова пък Рашидов припомни, че когато тя е трябвало да се кандидатира за генерален директор на ЮНЕСКО, е било ясно на коя партия тя симпатизира, но това по никакъв начин не било повлияло на решението на МС.

"Един месец бях упълномощен да посрещаме посланиците на ЮНЕСКО в Париж, да ги убеждаваме в българската кандидатура, така че в никакъв случай не бива да има спекулации на тази тема. Защото, когато се носят отговорности, най-напред е България и това е била позицията на премиера и на правителството”, каза Рашидов.

"Вече съм втори мандат и си позволявам да го кажа. Нека спекулациите да не бъдат за сметка на България, бих помолил и медиите, защото това са едни опасни територии, които ще навредят единственото на българската държава и в никакъв случай персонално на този или онзи”, призова Рашидов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.