Митов: Казах на Бокова, че шансовете й вече са нищожни, но тя не поиска да чуе

по статията работи: iNews.bg | 28.09.2016 | 19:21

"Опитах се да обясня на Ирина Бокова, че шансовете й за генерален секретар на ООН намалявах драстично и станаха почтни нищожни, но тя не поиска и да чуе. Опитваме се да направим нещо добро за България. Кристалина Георгиева може да няма големи шансове отсега нататък, но е известна с реформаторките си способности". Това каза външният министър Даниел Митов пред Комисията по външна политика в парламента, където бе привикан на изслушване по повод решението на правителството да оттегли подкрепата си от Ирина Бокова и да я замени с Кристалина Георгиева, която вече официално да е българският кандидат за поста.

"Нашият анализ показва, както и консултациите с външни министри и представители на държави, които имат своето място и значение в системата на ООН, че шансовете на досегашния български кандидат са изключително силно намалели, да не казвам почти несъществуващи. Няма как България в тази ситуация да не отчита фактите и да не се опита да вземе рационално решение, с което да даде шанс на Източноевропейската група да има още един силен кандидат, зад който могат да застанат и държави от Източноевропейската група. Кристалина Георгиева е авторитетна жена, с позиции във всяка една от държавите-постоянни членки на Съвета за сигурност, без изразени негативни тенденции от нито една от тях. Българското правителство трябваше да направи труден избор, но когато имаме шанс в крайна сметка да увеличим шансовете на Източноевропейската група и на България - да има своя шанс и своето място в състезанието и то достойно така, че евентуално да има реален шанс за избор на генерален секретар на ООН от Източноевропейската група, не можем да не грабнем този шанс”, обясни мотивите за рокадата Митов, цитиран от БГНЕС.

За целта обаче е била необходима ясна политическа подкрепа от правителството и тя била показана днес. "Не може да си позволим неясно състояние. В това състезание няма процедура по изтегляне на кандидат. Това зависи от личната воля на кандидата. Няма да кажа лоша дума за Бокова, работил съм добре с нея. Не мога да не оценя и добрата ни работа, и усилията, които тя положи, но за съжаление, фактите са такива. И в непрекъснатите ни разговори с различни представители на сериозни фактори в Съвета за сигурност на ООН не получаваме добри индикации за шансовете на Бокова. Това са фактите, освободени от емоции и предизборен патос”, заяви министърът.

По отношение на това дали е имало натиск върху България да смени кандидата, той отговори, че смяната на кандидатурата е суверенно право на всяка една суверенна държава-член на ООН.

"Не е нужно, който и да било да ни оказва натиск какъвто и да било натиск, за да може да оценим реалността и фактите. Много се изприказва. Чух едва ли не, че аз съм се бил обаждал по телефон на всички външни министри на държави-членки на Съвета за сигурност и съм им бил казвал как едната ще бъде сменена с другата. Който твърди такова нещо - или е заблуден, или е лъжец”, коментира Митов. И призова да не се създават излишни интриги.

"В случая рискуваме да си създадем интрига, от която няма никаква нужда. Трябва да говорим хладнокръвно и спокойно и да си пазим името на държавата. Не е проблем една държава да номинира още един кандидат. Такива прецеденти е имало в миналото. Получаваме индикации от държави от Източноевропейската група, че те биха заявили публична подкрепа и биха започнали да лобират за Кристалина Георгиева, която добре познават и подкрепят. До момента такива индикации за Бокова, въпреки усилията, не сме получавали. За съжаление тенденцията е Бокова да върви надолу в класирането. Ако имаше индикации, че Бокова има сериозни шансове, никога нямаше да предприемаме подобна стъпка. Бих бил безкрайно щастлив, ако тя имаше шанс да стане генерален секретар на ООН. Затова и сме я подкрепяли”, увери дипломат номер едно.

Според него, ако България се окаже в положение, че има още един българин в списъка - това би било лично решение на Бокова. "Когато правителства оттеглят политическата подкрепа, е нормално въпросният кандидат да се оттегли. Не мога да говоря от името на Бокова и не знам какво ще направи тя. Но кандидатурата на Република България за генерален секретар на ООН се казва Кристалина след днешното решение. Предстои и преформатиране на съответните формирования, които работят за кандидатурата: щаб, екипи, като няма да харчим повече пари от това, което е вече заделено”, обясни още той.

Митов припомни и думите на Кристалина Георгиева преди време, че ще се фокусира върху работата си в ЕК, като я оправда за извъртането й. "Тя направи такива заявления, но ситуацията се променя. Правили сме всичко възможно, за да даваме индикации, че нашият кандидат е Бокова, правили сме го искрено и с убеденост. Без други помисли”, твърди външният министър.

Той призна, че е водил разговори с Бокова и й е бил казвал съвсем откровено какви са тенденциите.

"Казвал съм й, че не получава добри сигнали от определени държави. Нейната позиция винаги е била: "Не, не, не, има възможности" и т.н., което е нейно право като оценка за ситуацията. Но аз не мога да не се придържам към реалността. Вчера почти цял ден се опитах да се свържа с Бокова и не можах, за да изговорим този момент. Трябваше да изясним ситуацията и да бъде проведен сериозен разговор с нея. Когато премиерът Борисов беше извикал Ирина Бокова в Министерски съвет, тя заяви, че не може да дойде, защото има по-важна работа”, продължи да разкрива подробности Митов.

По отношение на шансовете на Кристалина заради късното й включване в надпреварата пък заяви: "Никога не сме обявявали, че искаме Кристалина Георгиева да е сред първите на индикативното гласуване. На всички е ясно, че когато човек се кандидатира преди седмица, ще му е трудно да скочи на върха на класирането".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.