Ново зло набира сили на мястото на „Ислямска държава“ в Сирия

По-умерената засега джихадистка групировка "Джебхат ан Нусра" – клон на „Ал Кайда“, може да се окаже по-опасна от ИД в дългосрочен план

по статията работи: iNews.bg | 21.07.2016 | 15:51
Ново зло набира сили на мястото на „Ислямска държава“ в Сирия

"Ислямска държава" губи позиции в Сирия, а друга джихадистка групировка може да се окаже по-опасна в дългосрочен план. Това е сирийският клон на терористичната мрежа "Ал Кайда", известен като "Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата), пише Дейвид Игнейшъс във в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

"Джебхат ан Нусра" прилага разумна изчаквателна стратегия през последните четири години. Групировката се свърза с умерени опозиционни фракции и оглавява сунитската съпротива срещу режима на президента Башар ал Асад.

Групировката избягваше терористични операции в чужбина и предпочита да не напада силите на САЩ. В същото време тя разви тесни връзки с бунтовнически организации като "Ахрар аш Шам", които са подкрепяни от Турция, Катар и Саудитска Арабия.

Глобалните джихадистки амбиции на Осама бин Ладен обаче остават част от ДНК-то на "Джебхат ан Нусра". Представители на американските власти съобщават, че групировката планира операции срещу Европа и САЩ. Смята се, че нейни агенти са опитали наскоро да проникнат в сирийската бежанска общност в Европа.

Центърът за анализи "Институт за изследване на войната", който следи отблизо събитията в Сирия, отправи неотдавна мрачно предупреждение. Неговата прогноза е, че до януари 2017 г. "Джебхат ан Нусра" ще е създала в Северозападна Сирия нещо, което ще бъде ислямски емират по всички признаци, освен името", и ще се слее със смятаната за по-умерена "Ахрар аш Шам".

"Обединението дори да не бъде пълно, ще постигне важната цел на "Джебхат ан Нусра" да постави опозицията в Северна Сирия под свое ръководство... То ще положи основата, която ще позволи на групировката да погълне или разгроми оставащите независими елементи от опозицията".

Мъчителният въпрос за правителството на президента на САЩ Барак Обама е как да се бори с "Джебхат ан Нусра", докато организацията се опитва да запълни вакуума, оставен от "Ислямска държава", която губи територия и популярност.

Както и в повечето други аспекти на сирийската война, американската администрация има само лоши варианти. Сегашната версия на този политически кошмар е дали да се сключи съюз с Русия за пресичане на заплахата.

Изглежда, че държавният секретар на САЩ Джон Кери се опитва да направи нещо трудно. Планът на Кери вероятно включва съвместна руско-американска операция срещу "Джебхат ан Нусра" и "Ислямска държава". Той се надява да намали и нападенията на Асад срещу умерените бунтовнически сили, за да може те, а не "Джебхат ан Нусра", да спечелят територия в Сирия след "Ислямска държава".

Подобно на много от гамбитите на Кери, това е високорискова маневра. Дори поддръжниците му се опасяват, че тя е плод по-скоро на отчаяние, отколкото на внимателно разработена стратегия.

Според източник, запознат с плана, той би трябвало да започне с опит за намаляване на насилието, както стана след първоначалния руско-американски план за "прекратяване на военните действия", обявен през февруари. Ако това се случи и режимът на Асад позволи хуманитарната помощ да достигне обсадените райони на Алепо и други места, САЩ ще започнат да споделят с Русия информация, която да помогне за избора на цели.

Режимът на Асад обаче ще трябва да приеме "значително съкращаване" на въздушните си операции над контролираните от бунтовниците райони. Ако този опит успее, тогава наистина може да се поеме по пътя на деескалация. Но дори представители на администрацията, помогнали при изготвянето на руско-американското споразумение, изразяват скептицизъм, че това ще се случи.

Високопоставеният съветник на сирийската опозиционна коалиция Басам Барабанди казва, че повечето сирийци смятат "Джебхат ан Нусра" за терористична групировка и ще подкрепят постепенни действия на САЩ за борба с нея. Той обаче предупреждава, че сирийците се страхуват, че споразумение между САЩ и Русия само ще укрепи Асад и "ще убие революцията" срещу режима в Дамаск.

Дипломацията на Кери страда от слабата позиция на САЩ в преговорите. Русия и Сирия смятат, че печелят, затягайки обсадата на Алепо и други бунтовнически бастиони. За разлика от тях САЩ се провалиха в продължилата три години ръководена от ЦРУ кампания за формиране на умерени опозиционни сили.

Американската армия има повече успехи в борбата с "Ислямска държава" в Източна Сирия, с помощта на предимно кюрдските сили, известни като Отряди за народна защита. Но опиращата се на кюрдите стратегия предизвиква враждебност от страна както на Турция, така и на официалната, оглавявана от сунити опозиция.

Пет години след своето начало гражданската война в Сирия остава дяволски голям проблем. Съюзът с Русия срещу "Джебхат ан Нусра" поражда риск от задълбочаване на подкрепата за терористичната групировка в Сирия и още по-голямо отчуждаване на сунитите. Придържането към сегашната стратегия обаче почти със сигурност ще доведе до провал.

Правилният подход в момента, както и когато целият този хаос започна, е САЩ да доставят енергично, ентусиазирано и видимо хуманитарна помощ, да помагат за управлението и опазването на сигурността в районите, освободени от Асад и джихадистите. "Реализмът" може да бъде капан в Сирия. Да се направи това, което е правилно, също е добра политика.

Материалът е на Дейвид Игнейшъс във в. "Вашингтон пост"


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:30 Господин Тау тв филм /32 епизод/п/
  • 04:00 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.