Отново сътворихме скандал в ООН!

Даниел Митов отстъпил тайно на Полша подадената от България през 2003 г. кандидатура за членство в Съвета за сигурност на ООН

по статията работи: Ростислава Иванова | 14.12.2016 | 12:24
Отново сътворихме скандал в ООН!
МВнР

България отново е забъркана в дипломатически скандал и вътрешни интриги – този път, свързани с кандидатурата й за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Оказа се, че още през ноември външният ни министър Даниел Митов е изпратил писмо, в което оттегля подадената още през 2003 г. кандидатура на страната, отстъпвайки "без бой" ротационното място на Полша. Това обаче е било потулено от управляващите и се разбира едва сега, а зад цялата история изскачат версии на различни задкулисни договорки както външнополитически – по дипломатически път, така и вътрешни.

С разкриването на скандала Митов хвърли вината върху Ирина Бокова, че се е спазарила сама с Варшава срещу подкрепата й за поста генерален секретар. Според лидера на БСП Корнелия Нинова обаче външният министър е изтъргувал подкрепа от Полша за кандидатурата на номинираната в последния момент Кристалина Георгиева. Тя претърпя катастрофален провал за поста в ООН за разлика от Бокова, която внезапно изхвърча от пето на второ място, след новоизбрания генерален секретар Антониу Гутериш.

Задкулисие или глупост

"България, която е кандидат за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 г., оттегля своята кандидатура в полза на Полша, поддържаща твърда политика по отношение на Руската федерация. Това съобщава онлайн изданието EuroActiv, цитирано от Фокус.

Според документи, с които изданието се е запознало, още на 15 ноември българският министър на външните работи Даниел Митов е подал молба за оттегляне кандидатурата на страната, която е внесена в далечната 2003 г.

Всяка година Общото събрание на ООН избира 5 от 10-те непостоянни членове на Съвета за сигурност за двугодишен мандат. Изборът се базира на регионална ротация. Групата на Източна Европа може да разчита на едно място за периода 2018-2019 г. Но тъй като България и Полша бяха единствените кандидати от региона, оттеглянето на кандидатурата от страна на София гарантира мандат на Варшава, защото Полша остава единствен кандидат, отбелязва EuroActiv.

Аргументите на външния министър

"Изтеглянето на кандидатурата за непостоянен член на Съвета за сигурност за периода 2018-2019 г. е ангажимент към Полша заради подкрепата й към кандидата ни за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова", обясни по БНР министърът на външните работи в оставка Даниел Митов.

"Когато правителството "Орешарски" номинира г-жа Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, тогава самата г-жа Бокова тръгна да си прави кампания и да събира подкрепа. Още ноември 2014 г. тя се беше срещала с полския външен министър по това време и от този разговор беше станало ясно, че Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН срещу размяна за подкрепа от България за Полша", обясни Митов.

Като друг мотив министърът на външните работи в оставка посочи, че приоритет за страната е първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Нинова: Не Бокова, Митов е спазарил Кристалина с Варшава

На 9 декември 2016 г. външно министерство е изпратило екстрена телеграма със следното съдържание:

"Министерство на външните работи взе решение да представи българска кандидатура за висок ръководен пост в секретариата на ООН. Моля, да поискате среща с новоназначения секретар на ООН Антонио Гутиереш с цел представяне на българската кандидатура и връчване писмото на министър Митов". Това съобщи на брифинг в Народното събрание лидерът на "БСП лява България" Корнелия Нинова.

Тя отправи задочни питания към външния министър и премиера Бойко Борисов: "Кой и кога е взел решение за такава кандидатура на България? Защо е станало скрито от българското общество и от парламента?".

Според Нинова продължават задкулисните договорки в ущърб на интереса на България. И попита: "Вярна ли е информацията, която се разпространява из международни източници, че отново става въпрос за Кристалина Георгиева, която трябва да заеме поста ръководител на ПРООН? Докога ще търпим външната ни политика да представлява предателство след предателство на българския национален интерес? Затова ли РБ бави мандата - отново в договорка с ГЕРБ, да съставят правителство, за да продължи тази политика, да си довършат задкулисните сделки, да продължат да продават България, да си довършат порочните практики!", обвини лидерката на социалистите.

Нинова уточни, че правителството я е оттеглило с перспектива да се кандидатира отново през 2038 г.. "Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция", смята председателката на БСП.

Дипломат №1 отрича до дупка

В отговор на атаката от социалистите външният министър веднага пристигна в парламента и на свой ред даде брифинг, на който отрече обвиненията.

"Няма постъпила българска кандидатура в секретариата на ООН. Аз не мога да разбера откъде и по какъв начин те четат някаква грама и твърдят, че имало постъпило писмо в ООН за номинация. Такова писмо, постъпило в секретариата на ООН няма", отсече Митов и обвини БСП в предизборно азиграване.

"Ако има нещо, което българската публика трябва да знае, ще го кажа. Не БСП да се обясняват и да чете грами на МВнР, както дяволът чете Евангелието. Казахме го ясно, няма представена такава кандидатура. Кристалина Георгиева няма абсолютно нищо общо. Тя става изпълнителен директор на Световната Банка”, подчерта той.

Той отрече и за съществуваща телеграма от външно министерство до Гутериш за искане на среща. "Не сме искали среща. Иска се среща тогава, когато постъпи в секретариата. Как да ми даде среща, като аз не съм я поискал. Това, че БСП са се добрали до някакъв текст, те не знаят дори как да го интерпретират. Те не знаят какво да направят с този текст”, твърди Митов.

Митов все пак призна: Беше намерение, но не прие форма

Въпреки, че отричаше до дупка, в крайна сметка дипломат №1 призна "за намерение да номинира някого за висока позиция в ООН, което обаче " не е добило форма".

"Може и да има намерение на правителството да номинира някого на висока позиция, но то още не е приело форма, нито пък е влязло в секретариата на ООН. Ако имаме намерение да номинираме някого, ще разберете, ще информираме българската публика”,  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.