Плевнелиев: Има опасност България да пропусне новата вълна на интеграция в ЕС

В края на мандата си президентът призова за изключителна воля за съдебна реформа и борба с корупцията

по статията работи: iNews.bg | 17.01.2017 | 14:30
Плевнелиев: Има опасност България да пропусне новата вълна на интеграция в ЕС

"Който постави под въпрос европейската перспектива, намали скоростта и степента на интеграция на България с ЕС и демократичния свят, който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес по пътя към това да бъдем равни на другите европейски народи. Голямата заплаха за България е да пропусне задаващата се промяна в ЕС и неминуемата нова вълна на интеграция в общността". Това предупреди президентът Росен Плевнелиев в речта си на 11-та годишна среща на бизнеса с правителството.

В края на мандата си държавният глава за пореден път призова за "изключителна политическа воля за реформа на съдебната система и борба с корупцията".

Искаме силна България, достоен член на ЕС и НАТО

"Повече от ясно е, че както в България, така и в региона, се вижда сблъсъкът между олигархичния модел на икономика и истинското предприемачество. Това е кауза за всички. Реформата в съдебната система трябва да се ускори, за което остава още много работа, а борбата с корупцията трябва да се приоритизира. Изходът от тази битка зависи от всички нас. Ние не искаме да живеем в страна, в която задкулисието фалира банки и регионални сили упражняват хибридна война. Ние искаме една силна България, която да е регионален политически и икономически лидер и достоен член на ЕС и НАТО", заяви президентът.

Според Плевнелиев след шока от Брекзит и избора на Доналд Тръмп "2017 г. ще бъде критична за ЕС и ще се наложат сериозни промени, в които България трябва да се впише".

"Голямата заплаха за България е да дойдат политици, които да казват "за" българските производители, "за" произведено в България, срещу лошите чужди вериги и лошите ЕРП-та и България да се самоизолира под мотото "Вижте колко е несигурно в ЕС, ние ли ще го оправяме, дайте да не се караме с Путин, Меркел, Тръмп, да си живуркаме в ъгъла на историята и да си гледаме българското?", подчерта държавният глава.

Тръмп е символ на национализма, не вярва в евроинтеграцията и не я разбира

"Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но той не е морален компас за хората. Какво избираме - пари или ценности? Тръмп е символ на глобалния възход на национализма, той не вярва в европейската интеграция, за съжаление вярвам, че не я и разбира. Руският президент също не вярва в европейските ценности и интеграция и отдавна се опитва да дестабилизира ЕС. Сериозни щети вече бяха нанесени, по-лошото тепърва предстои", каза Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че САЩ са гарант за сигурността на ЕС и само така Евросъюзът може да просперира и се превърна в икономически гигант. Според него оттеглянето на безусловния американски ангажимент и гаранции, в комбинация с възхода на европейските популисти и националисти, ще дестабилизира допълнително съюза.

България да продължава да е европейска сила на Балканите и да не подценява членството си в ЕС

Прецидентът е категоричен, че България трябва да продължи да бъде проевропейска сила на Балканите и отговорен член на ЕС и НАТО, а ЕС не трябва да забравя никога, че Балканите са стратегически важни и да ги позиционира в центъра на своите политики.

"Изминахме дълъг път, постигнахме много, не бива да спираме по средата. Нима трябва да разрушим ЕС, за да разберем какво сме имали? ЕС не е формално обединение на държави или чиновници. ЕС е съюз за мир. Нашата мечта е мечта за мир. Мирът се постига чрез върховенство на закона, а не на силата. Такова бъдеше искаме за децата си”, апелира Плевнелиев.

"Много често си казвам колко добре би било повече политици да посетят ООН. Аз пет години бях там и видях дневния ред на планетата. Дневният ред на две трети от държавата е съвсем друг - бедност, суша, бедствия, раздори, конфликти. Затова българите трябва да си даваме сметка къде сме, да не го подценяваме, а да го надградим. Така действах по време на мандата си”, подчерта още президентът.

Той припомни, че мандатът му е протекъл във време на големи геополитически промени и изцяло променена среда за сигурност. "Свидетели сме на нови геополитически реалности, противопоставяне на глобални и регионални сили, невиждано от Втората световна война насам, войни - хибридни и конвенционални, белязаха този мандат. Въпреки бурите, България беше остров на стабилност, незаобиколим фактор в региона”, изтъкна още той.

Модернизацията на страната да продължи да е кауза за всяка власт

Според него модернизацията на България трябва да бъде кауза на всички правителства и никой не бива да я поставя под въпрос. Плевнелиев благодари на премиера в оставка Бойко Борисов, че е приел модернизацията на България като своя лична кауза и на всички предишни правителства, допринесли за това.

Държавният глава припомни за построените 350 км нови магистрали, 2000 км нови пътища, 30 км ново метро, 26 нови метростанции, строителството на третия метродиаметър, изградените 51 нови пречиствателни станции, 2500 км нови ВиК мрежи, 19 регионални системи за управление на отпадъците, завода за обработка и управление на отпадъци в София, който е най-модерния на Балканите.

Плевнелиев посочи, че в края на мандата му икономиката на страната е в подем - за 2015 г. ръстът е 3%, за 2016 г. се очаква да е около 3,6%, безработицата е на рекордно ниско ниво след началото на кризата от 2008 г. - около 7,1%, няма бюджетен дефицит, България завършва фискалната 2016 г. с излишък – 1,6% от БВП.

"Въпреки напредъка обаче, съдебната реформа не е завършена. Проблемите са много, а промените са необходими и неотложни", заключи президентът Плевнелиев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.