Погром за ГЕРБ във всички 28 области! Всички предпочетоха Радев за президент

Непознатият генерал, издигнат от левите, победи известната си съперничка и председател на парламента с над 20%. Подкрепиха го и леви, и десни, и турци, и роми

по статията работи: iNews.bg | 14.11.2016 | 17:33
Погром за ГЕРБ във всички 28 области! Всички предпочетоха Радев за президент
БТВ

Неизвестният доскоро генерал от ВВС Румен Радев нанесе съкрушителен удар по имиджа на на най-успешната в последното десетилетие партия ГЕРБ на лидера й и премиер Бойко Борисов. Радев, който бе издигнат като независим кандидат, но от БСП и инициативен комитет, победи известната си съперничка от дясно – председателката на парламента за втори мандат Цецка Цачева, с категоричната преднина от над 20%, като за него гласуваха и стотици хиляди десни избиратели. Според депутата от Гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев над 700 000 десни избиратели са подкрепили Радев за президент на България.

Вотът за кандидата на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева на втория тур на президентските избори е бил по-скоро партиен. За генерала, издигнат от левите и сочен за проруски кандидат, са гласували от всички посоки, показват данните на "Галъп" при 100% обработени протоколи. Цачева не е успяла да победи Радев в нито една област в страната.

Премиерът Бойко Борисов обвърза изхода от президентската надпревара с бъдещето на неговото правителство, като каза, че ако Цачева загуби, той ще подаде оставка. Борисов, който заяви, че поема отговорността за номинацията на Цачева, спази даденото обещание след като станаха ясни резултатите от втория тур. Днес той обяви официално, че подава оставка и разпуска правителството.

Желанието за предсрочен вот като цяло не е присъщо на гласувалите на втория тур българи - 37% го искат, 47% - не, а останалите се колебаят. Сред поддръжниците на предсрочен вот закономерно личат най-вече опозиционни избиратели, става ясно от анализа на "Галъп".

Според данните на Галъп на втория тур са излезли да гласуват около две трети от гласувалите на първия тур за Красимир Каракачанов - това са около 300 хиляди от 570 хиляди гласували на първия тур. От тези 300 хиляди, 200 хиляди са гласували за Радев, а над 70 хиляди са гласували за Цачева. Около 10% (30 хиляди души) от гласувалите на втория тур привърженици на Каракачанов са предпочели "Не подкрепям никого".

На втория тур до урните са отишли и над половината от гласувалите за Веселин Марешки - 7% от общия вот на втория тур или около 250 хиляди от общо 430 хиляди гласували за бизнесмена на първия тур. Повече от половината от тях са предпочели Радев (около 130 хиляди), а около една трета - Цачева (около 80 хиляди гласа).

Малко над половината от гласувалите за Трайков са излезли да гласуват и на втория тур (около 140 хиляди души), като сред тях Радев получава близо една трета от гласовете. С близо две трети от вота Цачева води в този сегмент, а около една десета са избрали "Не подкрепям никого".

Радев води и сред онези, които не са гласували на първи тур, но са го направили на балотажа - те са около 200 хиляди. От тях 100 хиляди са подкрепили Радев, 60 хиляди - Цачева, а останалите са избрали "Не подкрепям никого". Онези, които на първи тур са предпочели опцията "никого" и са излезли и сега, са гласували в порядъците: 45% отново "Не подкрепям никого", 35% - за Радев и 20% - за Цачева.

Спорно е дали ДПС е показало максимума си, отчитат социолозите в анализа си. На първия тур излязоха около 250 хиляди привърженици на ДПС (при близо половин милион на последните парламентарни избори, въпреки че различните типове избори са трудно сравними, а около 200 хиляди от тях подкрепиха Орешарски. Останалите петдесетина хиляди за Орешарски дойдоха от различни други посоки.

На втория тур порядъците са сходни. ДПС не е особено мобилизирано, но онази част от него, която е излязла да гласува, в близо 80% от случаите е подкрепила Радев. Това означава около 200 хиляди гласа подкрепа от ДПС за Радев на втория тур.

Вотът за ДОСТ пък изглежда силно ограничен и може би оказва влияние най-вече в секции в Турция. Екзит полът няма как да обхване тези секции, затова и трябва да се изчакат официалните резултати, за да се види реалната пропорция.

За вътрешнонишовото състезание между ДПС и ДОСТ достатъчно надеждна информация бихме имали едва при парламентарни избори, но засега влиянието на ДПС е решително по-високо, посочва "Галъп".

Когато се изследва партийният вот, анализаторите отбелязват, че 23% от онези, които са гласували на тези избори и са заявили, че на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са гласували за Радев. Може да се заключи, че това са близо 300 хиляди гласа.

Този път излезлите да гласуват привърженици на ГЕРБ са предпочели Цачева доста по-недвусмислено, а и са били като цяло по-мобилизирани: три четвърти от гласувалите за ГЕРБ на последните парламентарни избори са гласували за нея. В първия тур този дял беше под 60%.

Привържениците на БСП пък са почти 100% зад Радев. Заедно с това една трета от вота за Радев идва от пенсионери. При Цачева този дял е около една четвърт.

Въпреки това обаче не може да се заключи, че вотът за Радев е типичният ляв вот, се казва в социологическия анализ. "Напротив, Радев е победител в столицата и в големите градове с близо 60% от вота - нещо, което не е типично за вота за БСП. В по-малките населени места, разбира се, дистанцията между Радев и Цачева дори се увеличава.

Тя е закономерно голяма във високите възрастови групи, но и в групата от 18 до 30 г. Радев води убедително. По всичко личи, че вотът за генерала не е равнозначен на вот за БСП", отбелязват от "Галъп".

В крайна сметка, 42% от вота за Радев е от привърженици на БСП. 15% от общия му вот е от такива, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за ГЕРБ. Почти толкова са и онези, които твърдят, че не са гласували на последните парламентарни избори. По около 9% идват от ДПС и от партиите на Обединените патриоти и т.н.

Вотът за Цачева в близо 80% от случаите пък идва от ГЕРБ. Масивът гласове "Не подкрепям никого" пък е главно за сметка на негласували на последните парламентарни избори, както и на дясноцентристки или патриотични гласоподаватели.

При гласоподавателите с български етнически произход Радев води в съотношение около 58% срещу 36%. При определящите се като турци български избиратели той води с още по-голяма преднина. При определящите се като роми обаче Цачева "изравнява" и дори води на генерала. Няма големи разлики в образователната структура на трите масива привърженици - на Радев, на Цачева и на "никого", обобщават от "Галъп".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.