Превратът не е спрял! Следва Националната дирекция за борба с корупцията - хорър сценарий за Румъния

Лявоцентристката власт компрометира мащабните и мирни протести в защита на правовата държава, изпращайки професионални агитатори и агресивни ултраси, които задействаха кървавия сценарий от юни 1990 г.

по статията работи: iNews.bg | 02.02.2017 | 18:00
Превратът не е спрял! Следва Националната дирекция за борба с корупцията - хорър сценарий за Румъния

Онова, което се очакваше, се случи. Социалдемократическата партия (СДП) подпали страната както си знае. Най-хубавата и мащабна демонстрация, абсолютно мирна, в защита на правовата държава и закона бе опорочена от професионални агитатори, изключително агресивни ултраси, които задействаха по сценарий, идентичен с онзи от юни 1990 г.: насилие и палежи.

Следобед чух, че ще бъде направен опит за компрометиране на протеста с две цели: промяна на представата за демонстриращите като обикновени невинни граждани и възпиране на бъдещи демонстрации. Това бе потвърдено. Ултрасите - очевидно добре организирани и тренирани в улични битки, си свършиха работата и всичко приключи по грозен начин.

Представлението с насилието явно трябваше да се развие продължително и ужасяващо, за да причини колкото се може повече злини, защото иначе при толкова жандармеристи, колкото имаше в района на сградата на правителството, няколкото десетки ултраси щяха да бъдат заловени много бързо. Още повече че Румънската служба за разузнаване твърди в комюнике, че е информирала своевременно за подготвяната акция на хулиганите.

"Румънската служба за разузнаване (SRI) е действала съгласно законните си компетенции, данните и информациите за намерения за организиране или опорочаване на обществените протестни действия в центъра на столицата са били предадени оперативно на институциите, които са упълномощени от закона да се намесят за запазване на обществения ред и сигурност. При това положение е имало обмяна на оперативна информация съгласно процедурите, установени на равнище институции, с МВР, както и с Жандармерията и със Службата за защита и охрана", се посочва в комюникето на SRI.

Ръководството на МВР е знаело, но не е попречило на проникването на ултрасите на площада? Умишлено? Лъже ли министър Кармен Дан, когато казва, че не е знаела нищо?

Бившата съпруга на Йонуц Негоица - Кармен Негоица, пише във Фейсбук: "Бях четири часа на площада и всичко бе мирно. В десния край на правителствената сграда имаше група съмнителни лица, които, изглежда, подготвяха нещо. Един от моите приятели дори каза, че те са част от агитка. Което, изглежда, бе истина. Братята Негоица са събрали агитката на футболния клуб "Динамо" в гранд хотел "Рин" и са ги докарали с автобуси на протеста, въоръжени с пиратки и димки, за да развалят протеста тази вечер. Братята Негоица са членове на СДП с наказателни дела, които ще се възползват от закона за помилването!".

Имаше ли нужда от представление, напрежение, опетняване? За насилие трябваше да се говори, не за стотиците хиляди румънци, излезли на улицата, за да защитят страната си от атаката на нарушителите. Като човек, който беше там, който видя как протече протеста и какви хора участваха в него, който стоя дори в зоната, където само след час станаха изблици на насилие, ме боли заради тази ненавистна диверсия, която няма нищо общо с онова, което се случи в сряда вечерта в Букурещ - една вълшебна нощ на демокрацията и на узряването на румънското общество.

Десетките хиляди хора, които бяхме там до тази диверсия, показахме красива и жива Румъния, чиста, която просто иска върховенство на закона и на демокрацията. Ултрасите са ваши, не наши. Протестът е наш и не може да бъде конфискуван.

А онова, което следва, изглежда, ще бъде и по-грозно. Кошмарно. Циркулират изключително упорити информации, че среднощното извънредно правителствено постановление за кражбата е било само първата крачка от много по-голям сценарий, който да хвърли Румъния в бездната.

Има информация, че съвсем скоро следва обединяване на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) с Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ), за да се отърват от Кодруца Кьовеши и Даниел Хородничану, които да бъдат заменени с човек на Ливиу Драгня.

Следващите в списъка би трябвало да бъдат главният прокурор и шефът на Румънската служба за разузнаване при отстраняване на президента. Това иска да постигне Ливиу Драгня и организираната престъпна група от Двореца "Виктория", които въведоха истинска диктатура в Румъния.

Цената би била огромна. Вече имаме писмото на шестимата посланици от ЕС и НАТО, които говорят изрично за риск за партньорството с Румъния в рамките на ЕС и НАТО. Къде ни води СДП! Към пропадане, насилие, ако трябва, далеч от евроатлантическата орбита и към превръщането в сателит на Москва без принципи за почтеност и демократични правила.

Добри хора, в момента се разиграва бъдещето на Румъния! Когато слушате песните на сирените на СДП, мислете за румънците, които ще бъдат принудени да се върнат в страната от работата си в Европа, за да гладуват в Румъния! Мислете за украинския сценарий, който е толкова близо, включително географски. Заслужава ли си за обещание от две стотинки повече?

Ако тази организирана престъпна група не бъде спряна, Румъния ще се върне назад във времето, както видяхме това с повторението на сценария от 1990 г. Липсва само контраманифестацията на добрите хора, със или без лампи, които да посадят теменужките на Драгня, който - що да видиш, заговори за миньорските походи още от първата демонстрация.

Намираме се на ръба на острието. Или ще победи правовата държава, или губим всичко - европейска държава, демокрация, правосъдие и оставаме с милостинята, хвърлена от върховния лидер Ливиу Драгня.

Погледнете назад и ще можете да видите целия сценарий: орязване на средствата за техническо наблюдение на прокурорите, масово очерняне на институциите на съдебната система, обезглавяване на оперативното ръководство на Румънската служба за разузнаване, унищожаване на законодателството за борба с корупцията.

Това бяха солидни, програмирани стъпки. Следва само увенчаването с успех. Ако направим крачка назад, ако се уплашим, ще изгубим всичко. Защото те все още не са достатъчно изплашени. Само са хванати натясно и решени да изиграят и последната си карта, последната муниция от мръсния арсенал на диверсията и манипулацията.

Ако изгубим, кой знае колко десетилетия, колко поколения - наши и на нашите деца, ще бъдат необходими, за да се навакса пропадането.

Йоана Ене Доджою, "Зиаре", публикувано в Медиапуул


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.