Президентът забърка скандал с антиконституционни изборни промени

Защо Радев мълчи за поръчания от него закон за уседналост и оставя обикновен чиновник да опере пешкира?

по статията работи: iNews.bg | 06.04.2017 | 09:47

Президентът Румен Радев и неговият екип от правни съветници се оказаха в епицентъра на политически скандал с изготвените промени в Изборния кодекс, които практически забраняват гласуването на българите в чужбина. Проектът бе скоростно оттеглен в сряда от служебния министър на правосъдието Мария Павлова с обяснението, че вината за него е на шефа на Съвета по законодателство във ведомството й Любомир Талев. Няколко часа по-късно уволненият директор на дирекция заяви пред "Правен свят", че "указанията" за скандалния проект са дадени на среща с участието на президента Румен Радев, а текстовете са били спуснати на министерството от шефа на Правния съвет на държавния глава Емилия Друмева, която е бивш конституционен съдия.

Според Талев проектът е бил съгласуван и със служебния министър Мария Павлова. От екипа на министърката обаче отричат това и хвърлят цялата вина върху чиновника, който дори се оказа на изпитателен срок. Самият държавен глава пък запазва пълно мълчание, само някои негови съветници се изказват с мънкане и неясноти, опитвайки се да избегнат директните отговори и да заметат случилото се.

Всички отричат да са автори на законопроекта

Още във вторник се появиха неофициални информации, че президентството е истинският автор на неподписания проектозакон, но въпреки отправените въпроси отговор не дойде нито от там, нито от Министерския съвет. По конституция държавният глава няма право на законодателна инициатива. Ако казаното от Талев е вярно, в случая правосъдното министерство е използвано като параван за заобикаляне на основния закон, което е недопустимо, още повече, когато е съчетано с опит да се заличат "уликите" чрез обвинения към държавен служител.

"Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника. Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години", каза Друмева пред "Правен свят". И изказва съжаление, за "случилото се така с младия колега" Любомир Талев. "Не мога да кажа друго, освен да изразя едно голямо съжаление", заявява тя. От прессекретариата на президентството посочиха единствено, че "работата на Правния съвет на президента е да следи текущото законодателство и в процеса на изготвяне на законодателни промени да ги консултира, както е и в конкретния случай".

Талев: Заповедта дойде от президента

"В понеделник се връщам от командировка и бяхме извикани на среща в президентството, на която бяха дадени и указания да се включат текстове за уседналост за парламентарните и президентските избори и в рамките на деня да бъдат качени за обществено обсъждане", заяви Талев. И разказа, че се е срещал с президента и неговия екип, а след това всички са се качили в един от кабинетите в президентството да финализират текстовете. Там са присъствали всички участници на разговора при президента, без самия държавен глава и министъра на правосъдието.

"После (проектът) ни беше изпратен по електронната поща от президентството, а в рамките на деня подготвих цялата преписка. Тъй като има процедура по Закона за нормативните актове и по Устройствения правилник на МС и всеки законопроект се придружава от оценка за въздействието, а тя трябва да получи становище от дирекция "Модернизация на администрацията" към МС", обясни още уволненият служител.

Той е категоричен, че преди публикуването проектът е бил представен на служебния правосъден министър Мария Павлова и е подписан от ресорния й зам.-министър Деница Митрова. "Аз бях още в изпитателен срок. Нито съм луд, нито съм глупав, за да направя нещо такова на своя глава", подчерта Талев.

Министерството: " Служителят е действал умишлено, с цел злепоставяне на институцията"

Служебния министър Мария Павлова засега не е коментирала разкритията на уволнения служител, които я уличават в лъжа и злоупотреба с власт, посочва Медиапуул. Тя хвърли цялата вина за скандалния проект върху директора на Дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев.

"Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. Министерството на правосъдието сваля Проекта от обществено обсъждане заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията", гласи съобщението на правосъдното министерство.

Предложените промени в Изборния кодекс имаха за цел практически да забранят гласуването на българите в чужбина, въвеждайки изискване на президентски и парламентарни избори да гласуват само онези, които са живели в страната поне 3 месеца преди деня на вота.

Оттегляйки тези спорни предложения, които всъщност "дописват" конституцията, МП уточнява, че първоначалната идея била да се ограничи гласуването на българите, които живеят извън ЕС, т.е. планът е бил да елиминира вотът от Турция, което обаче неминуемо би засегнало и българите в САЩ, Канада, а след две години - и във Великобритания.

"Идеята, че съм целял злепоставяне на министерството е абсурдна", коментира Талев пред "Правен свят". И уточнява, че именно фактът, че още не е изтекъл изпитателният му срок е основанието, вписано в заповедта за освобождаването му, а не каквото и да е било нарушение.

"Винаги съм бил лоялен и съвестта ми е чиста. Тези текстове предизвикаха много силен и противоречив отзвук в обществеността. Ясно е, че има чувствителност по темата с уседналостта, а друг е въпросът кой е легитимиран да внесе подобни текстове и дали това е служебно правителство, зад което не стои волята на суверена. Дали трябва да е МП, което никога не е работило по Изборния кодекс. Трудно е да си представи човек с интелигентност около и над средната, че един среден ръководен кадър в министерство ще вземе сам да седне и да измени Изборния кодекс и да го качи на сайта на министерството. Очевидно въпросите около проекта изискваха да се намери бързо виновник и аз бях най-лесният", коментира Талев.

Спорните текстове за уседналост

Законопроектът, въвеждащ уседналостта, бе качен за обществено обсъждане на страницата на Министерството на правосъдието в понеделник вечерта, но медиите съобщиха за него във вторник. Текстовете, с които се въвеждат драстични ограничения за гласуване в чужбина, предизвикаха сериозни съмнения, че чрез тях Министерството на правосъдието си позволява да "дописва" конституцията.

В момента условие за уседналост в България има за местни и европейски избори. Това е възможно, тъй като конституцията казва, че тяхното провеждане се урежда със специален закон. При вота за Народно събрание и президент правото и начинът на провеждането му е фиксирано в конституцията.

Сега това се потвърждава и от мнението на служебната правосъдна министърка, която признава за съществуването на конституционен проблем. Тя обаче не крие, че от министерството са имали идея да се ограничи максимално гласуването на българите, живеещи извън ЕС. По същество конституцията не прави разлика между българите в ЕС и българите извън ЕС, що се отнася до гласуване в парламентарни избори.

Още преди ден беше ясно, че целта на промените е да се елиминира вотът на българските изселници в Турция, които на основание на двойното си гражданство имат право на глас на парламентарни и президентски избори в България. Според различни оценки броят на българите в чужбина с право на глас е около 1 милион души. На последните парламентарни избори в чужбина гласуваха 117 000 души. От протоколите става ясно, че в турските секции са гласували точно 33 077 души. На втория тур на президентските избори през 2016 г. в чужбина гласуваха 104 000 души, от които 39 000 души в Турция. Немалка част от изселниците обаче пристигат организирано да гласуват в България, което е практика от години насам, но се превърна в тема номер 1 преди изборите на 26 март заради блокадите по границата, организирани незоканно от "Обединени патриоти".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Деца на времето детски тв филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.