Примирие в Сирия от полунощ! Всички го приветстват... и заваляха бомби като за последно

Ще сработи ли втория план - този път на САЩ и Русия, за спасяване на унищожената и раздирана от гражданска война страна, завладяна тихомълком от ислямските терористи?

по статията работи: Ростислава Иванова | 11.09.2016 | 20:03
Примирие в Сирия от полунощ! Всички го приветстват... и заваляха бомби като за последно

От полунощ срещу понеделник влиза в сила временното примирие в Сирия с план, договорен преди ден в Женева от САЩ и Русия между държавния секретар Джон Кери и външният министър Сергей Лавров. От 00.00 часа тази нощ всички страни по конфликта, ангажирани с мира в раздираната от гражданска война страна, трябва да свалят оръжията. Разбира се, споразумението, подкрепено вече от всички заинтересовани за постигане на мир в Близкия Изток, не включват екстремистките организации "Ислямска държава", "Фронт ан Нусра" и останалите терористични ислямистки формирования, чиято цел е да унищожат арабските държави и да установят ислямски халифат.

Удрят като за последно

Планът на Вашингтон и Москва предвижда примирието в конфликтните точки в Сирия да продължи седмица, след което да започнат заедно да нанасят удари заедно с коалиционните си сили срещу позициите на екстремистите.

Планът бе приветстван от всички държави, опозиционни на режима в Дамаск организации и останалите участници в сирийската криза. Въпреки това обаче новината сякаш доведе до още по-голяма ескалация на военните действия и съответно – до още повече невинни жертви сред цивилното население.

Така само броени часове след постигането на руско-американското примирие за страната и часове преди то да се задейства, при въздушни удари през почивните дни в северозападната част на Сирия са загинали най-малко 90 души, предаде CNN, цитирана от БГНЕС. Съгласно данни на Сирийската обсерватория за правата на човека въздушните удари са нанесени в районите на Идлиб и Алепо. Една от тях е поразила пазар, а сред загиналите са 13 деца и жени, пазарували за настъпващия свещен за мюсюлманите празник Курбан байрам.

Кой обеща да свали оръжията

Според информационния бюлетин на руския център по примирието в Сирия, публикуван на сайта на руското министерство на отбраната, броят на населените места в страната, присъединили се към мирния план, се е увеличил до 597, предаде РИА Новости.

"През последното денонощие са подписани примирия с представители на пет населени места в провинцията Латакия. Броят на населените места, присъединили се към примирието, се е увеличил до 597", пише в бюлетината.

Отбелязва се също, че преговорите за присъединяване към примирието продължават с полеви командири на отрядите на опозицията в провинциите Дамаск, Хомс, Алепо и Ел Кунейтра. Броят на въоръжените групировки, заявили, че са привързани към примирието, остава 69.

Правителството на президента Бараш Асад съобщи, че е приело сделката за спиране на огъня, договорена между руските му съюзници и Съединените щати, предаде радио Voice of America. "Прекратяването на враждебните действия ще започне в Алепо по хуманитарни причини", съобщи сирийската информационна агенция SANA.

Часове по-късно ливанската групировка "Хизбулла", сражаваща се на страната на Асад, обяви, че също ще спазва спирането на огъня, но ще се защитава в случаи на атаки. Турция, която в края на миналия месец изпрати военни части в многостранния конфликт, също декларира, че подкрепя примирието, което започва от понеделник.

Опозицията не вярва на Дамаск

Прес-секретарят на Свободната сирийска армия по правните въпроси Усама Абу Зейд каза, че въоръжените групировки, влизащи в нея, са готови да съблюдават режима на примирие в Сирия, "ако то бива съблюдавано от сирийските власти и от Русия" "Съблюдаването на примирието от въоръжената опозиция зависи от съблюдаването му от режима в Дамаск и от Русия. Предишното споразумение не бе спазвано от режима, който под предлога, че се бори срещу "Ислямска държава", нанасяше удари по позициите на умерената опозиция", заяви Абу Зейд.

По думите му обаче "сирийската въоръжена опозиция не изпитва оптимизъм" по отношение на това, че правителствената армия ще се придържа към режима на прекратяване на огъня. "За нас е важна защитата на цивилното население и ние искаме да установим реално примирие, за да го защитим, но опитът ни във взаимодействието с режима не ни позволява да сме оптимистични", добави той.

Общият враг на всички – ислямските терористи

За да се установи мир в страната, въпреки разнородните геополитически интереси, е ясно на всички участници в сирийската криза, че трябва да се обединят срещу общия враг – терористите от "Ислямска държава" и подобната на нея екстремистка групировка – бивш клон на "Ал Кайда" - "Фатах аш Шам", известна до скоро като "Джебхат ан Нусра.

Специалният пратеник на САЩ за Сирия Майкъл Ратни заяви, че сътрудничеството с терористическата организация "Фатах аш Шам", позната допреди като "Джебхат ан Нусра", ще доведе до "ужасни последствия" за сирийската опозиция, веднъж след като руско-американското споразумение за операциите срещу терористическите организации влезе в сила, предаде Reuters. В писмо към въоръжената опозиция Ратни призова да спазва постигнатото между САЩ и Русия споразумение. И посочи, че "то им дава правото на самоотбрана срещу нападения от страна на сирийската правителствена армия". Според него споразумението ще прекрати въздушните удари от Русия и от сирийската авиация по позициите им, както и на цивилните жертви сред населението на областите, контролирани от опозицията.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.