Путин противопостави добрия Тръмп на лошите демократи

След убийството на посланик Карлов той все повече вярвал на турските власти, че руският боен самолет е свален от портивници на съюза между Москва и Анкара

по статията работи: iNews.bg | 23.12.2016 | 18:14
Путин противопостави добрия Тръмп на лошите демократи

Руският президент Владимир Путин оцени високо новоизбрания американски държавен глава Доналд Тръмп като каза, че "той усеща пулса на американското общество". Путин обвини демократите в САЩ, че "са забравили значението на собственото си име и се държат като обидени губещи".

"Никой освен нас - руснаците, не вярваше, че Доналд Тръмп може да бъде избран за президент на САЩ", заяви руският първи лидер по време на годишната си пресконференция за журналисти, която продължи близо 4 часа.

"Много би ми се искало с новоизбрания президент и с бъдещите лидери на Демократическата партия да се изградят делови, конструктивни отношения, за да бъде това от полза и за САЩ, и за Руската федерация, и за народите на двете страни", подчерта той.

В отговор на изказване на президента Барак Обама, че "Роналд Рейгън би се обърнал в гроба си", ако види резултатите от неотдавнашните допитвания, че над една трета от републиканците имат положително мнение за Путин, руският президент каза: "Рейгън би се радвал на победите на партията си на президентските и щатските избори".

"Демократическата партия на САЩ греши, като се опитва да прехвърли вината за изборното си поражение от Доналд Тръмп на външни фактори. Не е важно кой е проникнал в компютрите на Демократическата партия. Важното е, че тези прониквания разкриха, че общественото мнение в САЩ се манипулира", посочи той, цитиран от Ройтерс.

Путин смята, че Демократическата партия е трябвало да се извини на американските гласоподаватели за разкритата информация при хакването на ръководството й. "Хакерите може да са били навсякъде по света", заяви той и отхвърли за пореден път обвиненията на Вашингтон, за намеса от страна на Москва в изборите в САЩ.

Президентът отново изтъкна, че Русия е по-силна от всеки потенциален агресор, както заяви вчера пред колегиум на руското министерство на отбраната. Едновременно с това той изрази учудване от последвалата реакцията на САЩ след думите му, отбелязва ТАСС.

Путин "не вижда нищо ново и нищо необичайно" в изявленията на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че САЩ трябва да разширят ядрения си потенциал, "докато светът не се вразуми по отношение на ядрените бомби". Руският президент не поставя под съмнение мощта на американските ядрени сили, допълва агенцията.

"Бяхме малко изненадани от изказвания на официални представители на действащата администрация на САЩ, които по някаква причина взеха да доказват, че въоръжените сили на САЩ са най-мощните в света. С това никой не спори. Ако сте слушали внимателно това, което казах вчера, аз говорих за укрепването на ядрената триада и в заключение казах, че Руската федерация днес е по-силна от всеки потенциален агресор. Неслучайно казах това. Ние сме по-силни от всеки потенциален агресор", подчерта руският лидер.

"Разходите за отбрана на Руската федерация през 2016 г. бяха 4,7% от БВП. През 2011 г. отделяхме 2,7% от БВП за националната отбрана, но през тази година, а и в последните пет, ние силно увеличихме тези разходи. За тази година те са 4,7%, през 2017 г. - 3,3%, а за 2019 г. - 2,8%", отчете той.

Путин припомни, че оттеглянето на САЩ от Договора за противоракетна отбрана е създало предпоставки за нова надпревара във въоръжаването. "Русия обаче няма да се остави да бъде въвлечена в такава надпревара на всяка цена. Русия ще отвърне на предизвикателствата на САЩ в сферата на ядреното въоръжаване, но ще направи това в рамките на международните договори", заяви той.

Путин определи убийството на посланика Андрей Карлов в Анкара като "покушение срещу Русия и руско-турските отношения". Според него зад трагедията с руския самолет Су-24 и убийството на посланик Карлов е възможно да стоят хора, които са искали да навредят на руско-турските отношения.

"Откровено казано, отначало се отнасях скептично към тезата, че и нашият самолет е бил свален без заповед от висшето турско ръководство, а от хора, които са искали да навредят на руско-турските отношения. Но сега, след нападението над посланика, което беше извършено от служител на специалните сили, вече започвам да си променям мнението. Вече ми се струва, че всичко е възможно - включително в държавните структури (в Турция) да са проникнали деструктивни елементи, в това число в правораздавателните органи, в турската армия. Това проникване, разбира се, е с дълбок характер," отбеляза руският президент.

Той съобщи, че Русия, Иран, Турция и сирийският президент Башар Асад са се споразумели да участват в мирни преговори в казахстанската столица Астана, за да опитат да решат конфликта в Сирия. По думите му евакуацията в Алепо е нямало да бъде възможна без помощта на Русия, Иран и Турция или без добрата воля на Асад, а следващата стъпка за Сирия ще бъде спиране на огъня, което да важи за цялата й територия.

Путин изрази увереност, че отношенията на Москва с Украйна ще се нормализират рано или късно, отбелязва Ройтерс. Според него започналото строителство на мост между Русия и полуостров Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., ще помогне за развитието на търговските и хуманитарните връзки между двете страни щом отношенията се подобрят.

Путин изрази съжаление, че нормандският формат на преговори за мир в Украйна е слабоефективен, но призна, че друг механизъм няма и каза, че работата в него ще продължи.

"Нормандският формат не демонстрира такава свръхефективност. Остава само да се съжалява, че той работи толкова вяло, но друг няма и лично аз смятам, че работата в този формат трябва да продължи. Ако загубим този инструмент, ситуацията ще деградира и то доста бързо, а ние не бихме искали това", каза Путин.

Въвеждането на безвизов режим от ЕС за украинци е стъпка в правилната посока, смята руският президент. "Нещо повече - смятам, че визовият режим в Европа е анахронизъм от Студената война и трябва да се премахне възможно най-скоро. Ако украинските граждани получат право на безвизови пътувания в Европа, това ми се струва правилна стъпка в правилната посока", отбеляза той.

Путин обаче обърна внимание, че в този безвизов режим не се предвижда право на работа в ЕС и заяви, че това ще постави украинците в социално уязвимо положение, защото ще работят нелегално и ще бъдат подложени на тежка експлоатация. "Ако ще се разрешава безвизово пътуване, трябва да се даде и право на работа", допълни руският лидер.

Президентът допуска, че в Русия може да се състоят предсрочни избори, но не смята за необходима такава стъпка. "Възможно е, но не е целесъобразно", категоричен е той.

Запитан от репортер на "Уолстрийт джърнъл" дали са възможни предсрочни избори, Путин шеговито уточни: "В коя страна?" - намек за разнопосочните реакции в американското общество след огласяване на резултата от президентската надпревара в САЩ, посочва Ройтерс.

Руският президент заяви още че ще реши по-нататък дали да се кандидатира за нов шестгодишен мандат на изборите през 2018 г. "Ще видим каква ще е обстановката в страната и света", уточни той, цитиран от Асошиейтед прес.

Владимир Путин е начело на Русия още от 2000 г. Той заемаше премиерския пост от 2008 до 2012 г. поради ограничение за броя на мандатите на даден държавен глава, но продължи да има водещата роля в управлението, а през 2012 г. се върна на най-високата длъжност в държавното ръководство.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.