Русия: Опозицията в Македония се опита да извърши държавен преврат

Прочитът на Москва за кризата в Скопие се разминава напълно с тези на САЩ и ЕС

по статията работи: iNews.bg | 29.04.2017 | 17:52
Русия: Опозицията в Македония се опита да извърши държавен преврат

"Дълбоко сме загрижени от последните събития в Република Македония. На 27 април изгубилата парламентарните избори опозиция фактически извърши опит за насилствено завземане на властта в страната, като по собствена инициатива избра председател на парламента с груби нарушения на установените процедури." Това гласи официалната позиция на руското външно министерство по повод бурните събития от четвъртък вечерта в Скопие.

Трактовката на Русия е диаметрално противоположна на оценките на САЩ, Европейската комисия и редица страни от ЕС и района. Освен това в текста се използват формулировки, които Москва системно употребява за събитията в Македония и Западните Балкани от месеци насам и те се подемат от нейни симпатизанти по интернет форуми и социални мрежи.

В декларацията на Русия, например, се говори, че " във възникналото сбиване с участие на демонстранти, излезли срещу "самозванците", има пострадали". В действителност при практическо отсъствие на полиция, националисти, част от които - маскирани, нахлуха без проблем в парламента, громиха в пленарната зала, биха депутати и поне 2 часа униформените не можеха да овладеят положението.

Тълпата бе очевидно от привърженици на партията ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който заедно със симпатизиращият му президент Георге Иванов не позволяват на Македония да излезе от тежка политическа криза вече две години, посочва Дневник. И двамата настояват за нови избори, след като партията, спечелила с минимална преднина изборите, не получи подкрепа от мнозинството депутати.

Позицията на ЕС и САЩ пък гласи, че при избора на първия в историята на републиката етнически албанец за председател на парламента (формално, нахлуването в четвъртък бе заради този факт) е напълно законен, те ще работят с него и призовават да се следват демократичните процедури.

Москва категорично се разминава с такава позиция

"Официални представители на Евросъюза и посланиците на редица европейски държави и САЩ незабавно приветстваха "новия председател" на парламента, който впрочем, е бивш полеви командир от проалбанската Народна освободителна армия. Такава мълниеносна координирана акция, несъмнено, се явява свидетелство на това, че случващото се е било планирано с негласното знание на "външните куратори" на македонската опозиция", се казва в декларацията на Москва, прочетена от Алексей Зайцев.

След това Москва повтаря, че "това потвърждава тезата, че главна причина за сегашната вътрешнополитическа криза в Република Македония е най-груба намеса във вътрешните работи на тази страна. "Налице е безцеремонна манипулация на волеизявлението на гражданите с цел да бъде отстранено от власт законното правителство" (бел.ред. - страната се управлява от служебен кабинет)".

В текста Русия намесва име и събитие от съвсем друга страна - освобождаването от френски съд на косовския албанец Рамуш Харадинай (един от партизанските лидери от конфликта с армията на Слободан Милошевич в края на 90-те години, който сега Сърбия иска да ѝ бъде предаден чрез Интерпол) - за да обяви, че имало явна подкрепа на Запада за великоалбанските стремежи в района.

"По-нататъшното развитие на събитията по този сценарий, опитите да се промени страната на основата на т.нар. Тиранска платформа, заплашват с още по-голям ръст на напрежението и преминаване на ситуация в конфликт, включително на междуетническа основа."

Накрая Москва посочва, че адекватно решение можело да се намери единствето чрез "вътрешномакедонски диалог в рамките на конституционно-правното поле". В действителност, партията на Груевски не позволява избраният през декември парламент да заработи нормално, а президентът Иванов отказа да изпълни основния закон и да предаде мандат за правителство на лидера на опозицията Зоран Заев.

"Необходимо е да се прекрати всякаква външна намеса и да се позволи на съответните политически сили на Република Македония сами да определят бъдещото развитие на страната."

"Насилието от снощи не е демократична ценност", каза на пресконференция в петък Зарев по повод поканата на президента, в която не се съдържаше и дума за осъждане на побоите, да се съберат лидерите при него в търсене на изход от кризата.

"Насилието срещу журналисти и легитимно избрани представители на народа бе инициирано от Никола Груевски, Георге Иванов, Трайко Веляновски (бившият председател на парламента), Митко Чавков (бивш вътрешен министър и настоящ началник на Обществена безопасност, изчезнал в часовете на сблъсъите) и група техни съучастници, страхуващи се от предаването на властта на хора, които ще донесат справедливост и отговорност." заяви Заев.

Запитан дали ще отидат на срещата при президента, той отвърна: "И къде да я проведем? В болницата при (раненият депутат от албански произход) Зиядин Села? Знаем какъв е ефектът от това да те блъскат по главата, поне ние - лидерите, които бяхме там. Дори и не го обмислям. Георге Иванов е един от директните подстрекатели на случилото се в Македония. Той е част от кризата и по никакъв начин не може да е част от решението ѝ", категоричен е опозиционният лидер.

В петък вечерта Държавният департамент на САЩ изрично осъди нападението срещу парламента в Скопие "след избора на Талат Джафери за председател". "САЩ призовават македонските власти да гарантират сигурността на всички депутати, да разследват задълбочено атаката и да потърсят отговорност от извършилите насилие", каза говорителят Марк Тонер.

Москва: Черна гора влиза в НАТО "без разум и съвест"

Също в петък външно министерство коментира и одобряването в черногорския парламент на решението страната да стане най-новият член на НАТО. В него се казва, че "с дълбоко съжаление трябва да констатираме, че сегашното ръководство на страната и западните му покровители все пак не се вслушаха в гласа на разума и съвестта".

Обяснението според Москва е, че не можело такива фундаментални въпроси да се поверяват на депутати "от слепено формално мнозинство, без да се отчита мнението на страната", защото това било "демонстративен акт на потъпкване на всички демократични норми и принципи".

Тук отново се говори, че гласувалите носят отговорност "за последствията от реализиране плановете на външни сили, стремящи се да направят още по-дълбоки съществуващите в Европа и на Балканите разделителни линии, да вбият клин в основата на дълбоките исторически традиции на дружески отношения на черногорците със сърбите и руснаците."

Русия обвинява президента Филип Вуянович в цинизъм, защото без капка срам бил казал, че няма нужда от референдум по въпроса.

"Предвид потенциала на Черна гора, НАТО едва ли ще получи съществена "добавена стойност". Но в Москва не може да не отчетат стратегическите последици от тази крачка. Затова си запазваме правото да предприемем такива решения, които са насочени за защита на нашите интереси и национална сигурност", предупреждава Москва.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.