Тихото неразбирателство между Борисов и Плевнелиев прерасна в конфликт на прощаване

Премиер и президент си отправят намеци и удари чрез медиите в навечерието на изборите. Истини ли признава шефът на „Дондуков“ 1 за отиващия си държавен глава? Или просто атаките му към „Дондуков“ 2 целят странични ефекти?

по статията работи: iNews.bg | 26.10.2016 | 20:51

Отношенията между премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев видимо се пропукаха. От седмица насам сме свидетели на отправени директни обвинения или намеци между двамата. Днес лидерът на ГЕРБ и министър-председател не скри, че е обиден от вчерашното послание към него на държавния глава, че е необходим истински предизборен дебат с поставяне на важните за страната въпроси, а не държавата да зависи от разговорите между "две каки" или "двама батковци".

Още в началото на днешното заседание на Министерски съвет Борисов заяви пред медиите, че "е засегнат от изказването на Плевнелиев и се надява държавният глава да ревизира това, което е казал". Той промени и версията как е назначавал министри в първия кабинет през 2009 г. като подробно обясни за контактите си с КРИБ и защо е имал нужда от подготвени хора.

Всичко започна от интервюто на премиера пред "Нова телевизия" в понеделник, в което той ядосан от въпроси за Делян Пеевски, "Яневагейт" и твърдения на Цветан Василев, избегна отговорите им, като обяви, че част от министрите от първия кабинет на ГЕРБ са били предложени от кръга "Капитал" и намеси издателя на медиите Иво Прокопиев. По думите му за министри той е посочил Росен Плевнелиев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Нона Караджова, припомня Медиапуул.

Прокопиев веднага отрече, че не е контактувал в този период с Борисов извън качеството си на председател на КРИБ и зам.-председател на Съюза на издателите и не му е предлагал хора за министри. На твърденията на Борисов реагира и държавният глава, който във вторник обясни защо и как е влезнал в политиката и как е бил част от икономическия екип на ГЕРБ.

Днес премиерът каза, че през 2009г. се е обърнал към КРИБ, за да му посочат хора от финансово-икономическата сфера, подходящи за управлението. Любопитното е, че докато в интервюто Борисов твърдеше, че цитираните министри са предложени от Прокопиев, без да споменава работодателския съюз, сега пък пояснява, че номинациите са дошли от самата организация. Премиерът разказа, че при съставянето на първото правителство на ГЕРБ, той е станал премиер от главен секретар на МВР и кмет и е нямало как да познава подходящи хора за всички позиции, поради което се е обърнал към КРИБ.

Ето какво каза Борисов в Министерски съвет пред присъстващите оператори и фотографи:

"С президента Плевнелиев и като министър, и като президент, сме работили прекрасно. Няма нито един спор, който да не сме решили или да не сме се разбрали. Не знам какво е гледал и какво са му предали. Аз казах една истина, която всички вие я знаете. При предишното правителство, съставянето му, аз от главен секретар бях станал кмет, си спомняте и от кмет - премиер. Затова в развитите цивилизовани държави толкова много се държи на т.нар. системни партии, защото една системна партия означава да е на власт, да е опозиция, когато е опозиция - да има правителство в сянка, това е термин. Да се знае екипа, както за това правителство се знаеше екипа - кой ще е министър, зам.-министър, шеф на агенция. Какво ще правим?"

Тогава от кмет изведнъж трябваше да посоча 16 министри, 50-60 зам.-министри, шефове на агенции и какво ли не още. И то след провала на Тройната коалиция. Аз не знам дали някоя партия има толкова ресурс, толкова подготвени хора. Понеже докторите са тука, си спомням, че тогава се обърнах към БЛС и без да го познавам, поканихме председателя. Без да го познавам, за да може една общност да има представителство. Срещнахме се със синдикатите, КРИБ - тогава беше оглавяван от г-н Прокопиев. И от тогава до ден днешен с работодателските организации - големи, малки, средни, търговските камари, синдикатите, непрекъснато поддържаме връзка с браншовите организации. Тогава съм се обърнал и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намерим най-подходящите хора.

Не съм казал, че това е лошо, но това е истина. Сега гледам - някак си бягат от това. Може би на кръга "Капитал" не им харесва като дума. ОК! Приемам го и това. Да, с Плевнелиев се познавахме още на първата копка на "Бизнес центъра", бях кмет. Но гаранциите за тези хора, че ще бъдат добри министри, са точно такива, каквито например Реформаторският блок ни е дал за министрите, които са тук на тази маса от блока.

Събрахме се и казаха: "Според нас за тези ресори тези хора ще са най-подготвени. И така го направихме. A по-късно тези, които не си вършеха работата, бяха сменени, също и тези, за които имаше някакво вмешателство.”

След това премиерът се обърна към настоящите си министри и ги попита дали някога той се е опитвал да повлияе на някого от тях, като дори ги насърчи с думите, че "имат право да кажат пред журналистите: "В този случай така действаше премиера". Борисов изрази надежда, че "Росен Плевнелиев ще гледа това интервю и ще чуе всичко, което е казал, защото може да е бил подведен".

"Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чустват толкова обидени. Нима не съм заявявал многократно за всички добри неща, които президентската институция е направила...Това са темите, така сме се подредили тогава и не съм го крил.", допълни той.

Вчера Плевнелиев коментира, че "е влязъл в политиката, не защото някой го е посочил и защото е зависим от някого, а защото е искал да помогне на България".

"За мен посланието на министър-председателя по-скоро няма тази персонална насоченост. Всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно, но за мен е важно, че се прави опит точно в сърцето на президентската кампания отново гражданите да не чуят важното, отново да се замеряме кой, какво и защо", коментира президентът думите на Борисов.

Днес пред министрите Борисов пък каза, че "се надява да продължат да работят добре с Плевнелиев и че очаква президентът ще ревизира думите си".

В рамките на няколко дни Бойко Борисов за втори път изразява недоволство по повод изказвания на държавния глава. В интервюто в понеделник премиерът обяви, че една от грешките му е изказването, че без ГЕРБ би имала повече гласове на изборите. "Не беше честно към партията, която му плати кампанията и целия си ресурс мобилизира", посочи тогава Борисов.

Ако обаче се върнем седмица по-рано, Борисов направи изненадващо признание пред журналисти в Брюксел, когато бе помолен да коментира предизборната кампания. Тогава лидерът на ГЕРБ всъщност призна всеизвестния факт, че не партията му, нито пък Плевнелиев, са решили той да не се кандидатира за втори президентски мандат. Това беше първоначалната версия в началото на лятото, когато премиерът и президентът разказаха наивната история как Плевнелиев звъннал една вечер на Борисов и му споделил приятелски, че няма да се кандидатира отново за държавен глава, защото имал сериозни лични основания за това.

"Президентът ми каза, че не желае да се кандидатира за втори мандат и ми изтъкна лични причини", обяви тогава Борисов. И допълни, че напълно му влиза в положение и ще се съобрази с желанието на държавния глава.

Сега обаче от Брюксел премиерът поднесе нова версия: че "е решил да не издигне Плевнелиев за втори президентски мандат". И посочи като причина отправената от Радан Кънев неофициална покана чрез медиите към Плевнелиев да бъде издигнат от Реформаторите за президент, но като се дистанцира от ГЕРБ. "ДСБ и Реформаторите убиха втория президентски мандат на Плевнелиев", обвини Борисов. И допълни, че иначе бил много доволен от работата му, като държавен глава бил свършим много в изключително трудния си мандат, че много го харесвал и че мислел отново да го издигне, но...

Всъщност, макар и неявно и неафиширано, но процесът на отдалечаване и нехаресване между Плевнелиев и Борисов започна доста отдавна – може би още по време на протестите "Кой", зад чиято кауза президентът изцяло застана, а протестиращите го приветстваха неизменно всеки следващ ден на протест под прозорците на "Дондуков 2". По това време управляваше коалицията БСП-ДПС, а през това време, че и по-късно, когато паднаха от власт, държавният глава ядоса не веднъж парламентарната група на ГЕРБ и партийния лидер със забележките си и ветото по някои техни закони.

Съвсем не редки бяха гербаджийските коментари в кулоарите: "И Плевнелиев ги върши едни! Поредните глупости на президента – не помни ли кой го издигна! Как може да налага вето върху проектозакони на ГЕРБ" и т.н.

Вчера междувпрочем Плевнелиев каза нещо много важно пред журналисти в Благоевград, обръщайки се към големите партии (най-вече към ГЕРБ и Борисов), че е време да започнат истински дебат между кандидатите за президент, а не да занимават хората с глупости. Така той намекна, че ГЕРБ не желаят и нямат сметка от такъв дебат със своята кандидатка Цецка Цачева, в която и самите те очевидно не са убедени, че ще ги доведе до победа.

За първи път президентът дори отправи ултиматум, че "ако големите партии не започнат да уважават избирателите, поднасяйки им истинските проблеми и решенията им в изборната кампания, то той ще втвърди още повече тона".

Предстои да разберем, какво има предвид държавният глава. Сега той е на ход.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.