Треньорът на ансамбъла Весела Димитрова: Можем да надскочим бронза от Рио

Предстои ни труден 4-годишен подготвителен цикъл, надявам се на игрите в Токио да надминем момичета на Ананиева, каза новата наставничка на грациите пред Sporta.bg!

по статията работи: iNews.bg | 22.01.2017 | 16:58
Треньорът на ансамбъла Весела Димитрова: Можем да надскочим бронза от Рио

Един от най-успешните спортове в България - художествената гимнастика няколко години радваше феновете със "златните момичета" на Ина Ананиева. Наскоро обаче се наложи рестарт – с нови девойки и треньорка. Няколко месеца, след като бронзовите медалистки от Олимпиадата в Рио прекратиха кариерата си, а Ина Ананиева се отказа от поста, в залата се появиха нови кандидатки. С тежката задача да направи от тези момичета шампионки се нагърби Весела Димитрова. Тя бе начело на ансамбъла на Швейцария в последните години. Под нейно ръководство тимът постигна най-големите си успехи - бронзов медал на Световната купа в Лисабон, четвърто място на Световното първенство в Монпелие на обръчи и ленти и осмо място в многобоя. Весела Димитрова е световна шампионка с ансамбъл жени на България през 1991 година в Атина и европейска шампионка през 1992 година в Щутгарт. Sporta.bg посети тренировка на новите кандидатки за народната любов, а Весела Димитрова откликна веднага на молбата ни за интервю. Ето какво сподели тя, специално пред Sporta.bg.

- Изкачихте се на най-високото стъпало в треньорската професия - наставник на националния отбор на България. Колко дълъг и трънлив е пътят до тук?

- Много! Първо самото начало на подготовката е много трудно. Защото това е нов отбор, млад състав от момичета на 15-16 години, които тепърва трябва да бъдат изградени, да направим технически нещата, психически. Въобще доста трудно.

- Предстоят Ви много часове тренировки в залата и още стотици пътувания по света за състезания. Ще се отрази ли това на семейството ви?

- Естествено. В момента съм сама в България. Моето семейство е в Швейцария. Със сигурност ще ми се отрази и няма да е много леко. Но всички колеги работят по този начин. Такава е треньорската професия.

- Все още сте с разширен състав, въпреки че редуцирахте момичетата до 8 от 12. Как се стига до избора за петте, които излизат за медалите?

- Вече сме подбрали петте, които ще стартират в Москва. След това имаме един лагер във Варна, а там ще избистрим окончателно състава. Но подготвяме доста сериозно и резервите, защото не са ли силни те - не е силен и отборът като цяло.

- Кои са тези пет момичета?

- Теодора Александрова ("Левски" София), Мадлен Радуканова (Левски Триадица" София), Симона Дянкова ("Чар ДКС" Варна), Елена Бинева (Левски София) и Лаура Траатс (Левски Триадица София).

- В толкова субективен спорт като художествената гимнастика колко е важно освен да са с изваяни тела - момичетата да бъдат и красиви ?

- Да всичко е важно. В самия спорт има съчетание на красота и танц, така че е много важно. Те са подбрани и по красота, освен по всичко останало - много красиви деца.

- Физическата и психическата устойчивост са може би двете най-важни неща в този спорт. Кои са другите три качества, с които може да допълните до топ 5?

- Мотивацията, с която са всеки ден на тренировка. Здравословното им състояние като цяло. Телата трябва да са здрави, за да могат да поемат цялото това натоварване психически и физически. За дисциплина дори не съм се замисляла, че е важно, тъй като те са много дисциплинирани.

- Бихте ли позволили на някой да ви се бърка в спортно-техническите решения на краен етап, а било това и Илиана Раева?

- В България има десетки специалисти, десетки световни шампионки и всяка една може да е полезна със съвета си. Така, че ако получа съвет, които устройва мен и подготовката - защо да не го приема...

- А специално съвет от Ина Ананиева бихте ли потърсила в труден момент?

- О, естествено. С Ина се чуваме почти всяка седмица да обменим информация. И доста се консултирам с нея.

- Ананиева и момичетата й вдигнаха доста високо летвата с бронзовия медал от Олимпиадата. Мислите ли, че може да подобрите техните резултати?

- Мисля, че е възможно. Да, надявам се да ги надскочим. Ние също трябва да извървим този дълъг път. Това е 4-годишен труден цикъл. Има 4 години до Олимпиадата в Токио.

- Наскоро нашумя треньорка, която малтретираше деца по време на тренировки. Одобрявате ли понякога това наставникът да има право да действа по-сурово в името на крайната цел?

- Трябва да има дисциплина. Един треньор трябва да има по-близки отношения с момичетата, но също трябва да има и дисциплина. Както знаете вкъщи мама и тате повишават тон. Така е и тук в залата. Това все пак е едно семейство.

- Виждате ли лидерски качества, в някое от момичетата, което да се нагърби с тежката задача да е капитан?

- Те вече си избраха капитан - Симона Дянкова. Тя е малко по-голяма от тях. Но те всички са много различни и ние работим за това да обедним техните различия и да гледат в една посока.

- "Златните момичета" се навъртат редовно в залата. Мотивират ли те младите състезателки?

- Християна Тодорова сега прохожда в съдийството. Доста добре се справя с това, дори се представи на много високо ниво на изпита, а сега ще направим с нея тестово контролно преди официалното. Михаела Маевска е всеки ден тук. Тя е помощник треньор и ни помага много. Да, определено тези момичета имат респект към шампионките. За мотивация не знам. Те са си достатъчно мотивирани, но определено имат респект към предния ансамбъл и се поучават от тях.

- Преди да се захванете с треньорството на тези млади момичета имахте ли поглед върху тях - как се справят и как тренират?

- Имах наблюдение върху всяка от тях. Тъй като съм гледала Мадлен Радуканова и Теодора Александрова в тяхната изява в ансамбъла девойки. Също така съм наблюдавала Лаура Траатс и Елена Бинева в младежкия ансамбъл, а Симона Дянкова доста време игра индивидуално. Така че почти на всяка една съм проследила кариерите от последните години.

- За толкова отговорна работа, каквато е национален треньор, какво е паричното възнаграждение?

- Не е като в Швейцария, но нормално. Като за България е ок.

- Какво предстои сега?

- Турнир в Москва. След това имаме лагер. А от началото на месец април започват сериите на световните купи.

- Българската публика е малко резервирана към новите отбори, към новото начало. Било за футбол, баскетбол и дори художествена гимнастика. Мислите ли, че ще напълнят залата родните фенове, за да подкрепят новия ансамбъл в изявите му в София?

- Надявам се да напълнят залита. Точно затова, защото е нов отбор и ще пробуди интерес. Тъй като гимнастиката е много нашумял спорт в България в последно време. Затова вярвам, че всички хора, които обичат красотата ще дойдат в залата. Сигурна съм, че ще има много публика. Видяхме и на бенефиса как изпратиха "златните момичета" и се надявам да посрещнат и нас по същия начин - с отворени сърца.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.