Третата световна война започна в Интернет! САЩ заплашват Москва със санкции за хакерство срещу Клинтън

Вашингтон е започнал разследване на мащабните кибератаки, предприети срещу Демократическата партия в САЩ

по статията работи: iNews.bg | 01.08.2016 | 12:18

Американските власти са започнали разследване във връзка с мащабните кибератаки, предприети срещу Демократическата партия в САЩ, пише "Независимая газета". Държавни чиновници не изключват въвежданетооо на санкции срещу престъпниците. От предизборния екип на Хилъри Клинтън побързаха да хвърлят вината за атаките на Москва. Обаче Русия също попадна под удара на кибершпиони и Държавната дума съзря в нападението ръката на САЩ, припомня изданието.

Темата за хакерските атаки стана фокус на Форума по безопасността в Аспен. Директорът на ЦРУ Джон Бренан много "прецизно избираше думите, така че да избегне директното споменаване на Русия", същото правеше и съветникът на Обама по въпросите на вътрешната безопасност Лиза Монако.

Бренан заяви, че когато успеят да идентифицират виновниците за взлома, властите ще повдигнат на правителствено ниво въпроса за "действията, които трябва да бъдат предприети". Той подчерта, че "намесата в изборния процес на САЩ е много, много сериозна тема".

Монако пък обяви, че в Белия дом не изключват предприемането на ответни мерки на кибератаките. Тя отбеляза, че САЩ са длъжни "ясно да дадат да се разбере, че ще има отговор", но добави: в този случай "съществува опасност от ескалация и неправилни интерпретации", поради което Вашингтон трябва да отчете риска и да пристъпи към въпроса "много отговорно".

New York Times си постави за цел да изясни какво би била американската реакция на хакерски атаки. Двама високопоставени източници от президентската администрация са обяснили пред вестника, че списъкът може да бъде много широк - от хакерски контраатаки на системите на Федералната служба за сигурност и Главното разузнавателно управление на Русия до към санкции срещу съпричастните къв взлома, например, икономически ограничения.

В същото време ABC News, позовавайки се на трима бивши служители на тайните служби на САЩ, твърди, че Националната агенция за сигурност (NSA) вече провежда разследване срещу две хакерски групи, които имат връзки с руското правителство и може да са замесени в последните атаки. Силите за сигурност се опитват да разберат дали киберпрестъпниците са виновни за скандала, свързан с Демократическата партия на САЩ - негови жертви станаха предизборният щаб на кандидат за президент Хилъри Родхъм Клинтън и Националния комитет на Демократическата партия.

Ройтерс, позовавайки се на собствени източници съобщи, че отделът за вътрешна сигурност на Министерството на правосъдието на САЩ разследва дали тези атаки застрашавт националната сигурност. Събеседниците, които са запознати с разследнването са разказали: в администрацията на Обама са стигнали до извода, че мащабните кибератаки са спонсорирани от някои чужди държави.

Кеннет Гирс, който е бив аналитик на Пентагона и автор на книги за руски кибероперации, заявява за ABC News съмнения, че зад кибератаките стоят руснаци. Наличните доказателства са недостатъчни, за да се потвърди съпричастност на конкретни лица или групировки, добавя той. Бившият главен юристконсулт на Агенцията за национална сигурност Раджеш Дэ отбелязва, че агенцията може да се бори с руските хакери самоо в кооперация с външни разузнавателни органи или под наблюдението на ФБР. Той добавя също, че руските власти действително имат "ясна разузнавателна цел". Друг представител на агенцията по сигурността отбелязва, че тя има технически възможности и юридически правомощия, позволяващи да направят ответна хакерска атака.

Мениджърът на кампанията на Хилари Клинтън побърза да обвини за атаката Москва. Според него руски хакери искат да помогнат на Доналд Тръмп. Според милиардера обаче това твръдение е "смешно и пресилено".

Възможно е американците вече да са отговорили на Русия за атаката на демократите. В събота руската служба по сигурността обяви, че в компютърните мрежи на 20 "критичната инфраструктура на страната" е намерен зловреден софтуер, който позволява да се следят служители и да се получи достъп до класифицирана информация. "Бяхя замърсени информационните ресурси на държавните органи и управления, научни и военни институции, предприятия от военно-промишления комплекс и други обекти на критичната инфраструктура на страната", - казаха от руските сили за сигурност, отбелязвайки, че това е резултат от "професионално планирана и извършена операция."

Не е известно кой стои зад атаката, но заместник-председателя на комисията Дума за сигурност и борба с корупцията Дмитрий Горов предполагат, че САЩ започна да атакува директори. "Това е от полза особено за американците, за Microsoft Company, Oracle. Техният софтуер, аз не говоря за "хардуер", изпълвайки всичко, и, разбира се, те са заплаха за сигурността на нашата информация, а не само на информационната сигурност ", - каза парламентариста. Експертите са съгласни, че интернет се превърна в истински бойно поле, където бойците се сблъскват водещите световни сили.

"Третата световна война вече е започнала и тя се води в киберпространството, където можете да спечелите победа, използвайки електронни медии. Това е най-актуалното оръжие и се използва активно от организациите за национална сигурност", казва в интервю за" Независимая газета" заместник-деканът на Юридическия факултет на Института по икономика, мениджмънт и право РГГУ Сергей Левчук.

Специалистът по международно право смята, че в момента международните правни стандарти за регулиране на тази сфера прави много проблематично търсенето на отговорност за хакерски атаки. Да осъдиш киберпрестъпници е възможно само ако се опираш на собствени държавни правни актове, международното право не обхваща тозе сектор в достатъчна степен.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.