Тръмп призна: Русия стои зад хакерските атаки в САЩ

Милиардерът се счита за най-великият създател на работни места, създаден някога от Бог

по статията работи: iNews.bg | 11.01.2017 | 21:52
Тръмп призна: Русия стои зад хакерските атаки в САЩ

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп призна за пръв път в сряда, че вярва, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори. Той обаче продължи да оспорва твърденията на разузнавателните служби, че Москва е правила това с цел да помогне на изборната му победа.

"Мисля, че е била Русия", заяви Тръмп на пресконференция в Ню Йорк, в отговор на въпрос кой носи отговорност за изтичането на имейли на демократите по време на кампанията.

Според него Русия би разпространила компрометираща информация и за него, ако е придобила такава.

На пресконференцията присъстваха около 250 журналисти, които едва се побраха във фоайето на "Тръмп тауър", където избраният президент говореше пред десет американски флага, издигнати пред синя завеса.

Милиардерът гневно отхвърли медийните публикации, според които американски официални представители са получили документи с непотвърдени данни за това, че Русия е събрала потенциално компрометираща информация за него самия. След ктова цитира официалното опровержение на Кремъл, че руското разузнаване няма такава информация. По думите му твърденията, че той е свързан с Русия, са изфабрикувани от негови противници.

На първата си пресконференция, откакто спечели изборите, Тръмп каза, че ако от американски разузнавателни агенции са изтекли "недоказани твърдения" за негови връзки с Русия, това би било "огромно петно" върху тях. "Тези твърдения не трябваше да бъдат публикувани", подчерта той.

Преди ден американски официален представител заяви за Асошиейтед прес, че Тръмп е бил информиран миналата седмица от разузнавателната общност за непотвърден сигнал, че Русия се е сдобила с компрометираща лична и финансова информация за него, включително и с порнозапис с негово участие.

 

"Смятам, че е позорно, че тази информация е била пусната. Това са все лъжливи новини, измишльотини, това не се е случвало. Тия простотии са били стъкмени от болни хора и никога не е трябвало да бъдат публикувани. Това е възмутително и във висша степен безотговорно", отсече скорошния господар на Белия дом.

 

Той благодари на американските медии, които са изразили скептицизъм към изтеклите данни за отношенията му с Русия, публикувани на сайта "Бъзфийд". В същото време не пропусна да заплаши, че "Бъзфийд" ще си понесе последствията" за публикуването на информациите.

Тръмп коментира и въпроси за отношенията си с руския президент Владимир Путин. "Ако Путин харесва Донал Тръмп, това е актив, а не пасив, тъй като отношенията между двете страни в момента са ужасни", заяви той. В същото време призна, че не знае дали ще има добри отношения с Путин. "Но дори ако аз нямам, има ли някой в тази зала, който мисли, че Хилари Клинтън щеше да е по-твърда от мен спрямо Путин", запита той журналистите.

Коментирайки заключенията на американските спецслужби за съпричастност на руските власти и лично на Путин към кибератаките и намесата в президентската кампания в САЩ, той каза: "Русия извършва кибернападения срещу САЩ, но това правят и други страни. Путин не трябва да хаква. Русия ще уважава САЩ повече, след като стана президент".

Той обеща да вземе мерки за защита на страната от хакерски атаки. "Имаме най-добрите в света специалисти по компютърни технологии. Ние ще работим мърху това да обезпечим защита", каза избраният президент.

Магнатът обяви, че възнамерява да работи с Русия в обрата срещу "Ислямска държава".

"Мексико ще плати построяването на стена по границата със САЩ", заяви още Тръмп, който по време на предизборната си кампания обеща такава мярка с цел спиране на нелегалната имиграция.

Милиардерът се похвали, че ще бъде "най-великият създател на нови работни места, създаден някога от Бог". Той приветства плановете на "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) да разкрие 2000 нови работни места в Мичиган и Охайо и отбеляза, че "Фиат" (Fiat) няма да строи завод за 1,6 милиарда долара в Мексико, а вместо това ще инвестира в съществуващо предприятие в Мичиган и ще прибави 700 нови позиции.

Тръмп прогнозира, че ще последват нови съобщения за създаване на работни места. И допълни, че се надява "Дженерал мотърс" (General Motors) да последва "този пример".

Новоизбраният президент добави, че иска да върне в Съединените щати прехвърлените в чужбина дейности на фарцевтичния сектор.

На пресконференцията Доналд Тръмп съобщи, че вече е отстъпил контрола над своите предприятия на двамата си синове Ерик и Доналд Тръмп за периода на мандата му, обещавайки, че така ще бъдат избегнати конфликти на интереси с президентските му функции. "Дъщеря ми Иванка също ще скъса връзките с икономическата империя Тръмп", добави бъдещият президент.

Пред журналистите Тръмп посочи купчина документи на масата и каза, че е подписал прехвърлянето на целия контрол на синовете си, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Магнатът се похвали пред медиите, че този уикенд е отхвърлил предложение за 2 милиарда долара за проект в Дубай.

Адвокат на компанията "Тръмп организейшън" (Trump Organization), пожелал анонимност, заяви че бизнесът на Тръмп ще продължи в САЩ, но не и в чужбина, докато е президент и че той ще отстъпи контрола над компанията. Милиардерът ще постави бизнес активите си в доверителен фонд и ще направи стъпки да се изолира от компанията си, обяви адвокатът пред журналисти преди брифинга.

Това обаче, изглежда, противоречи с предишно обещание на Тръмп в Туитър от миналия месец, че корпорацията му, "няма да прави нови сделки, докато той изпълнява президентската длъжност", коментира АП.

Тръмп също така обяви, че ще номинира сегашния заместник-министър по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин за ръководител на това министерство. Той очаква да номинира кандидата си за Върховния съд до две седмици след встъпването си в длъжност.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Kamil Pałasz 12.01.2017 | 07:48
BEST MUSIC HITS 2017 https://youtu.be/xS5p1cyTt2E

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.